Te helyesen tisztítod az arcodat?

2019. október 10.
Az arc hidratálásának fontossága szerencsére már benne van a köztudatban, így Páll Adrienn, a New School of Makeup Sminkakadémia vezető oktatója ezen a héten nem a krémekről, hanem az arctisztítók kiválasztásáról és helyes használatáról ír nektek.

Őszinte szeretnék lenni. Nekem a húszas éveimben egyáltalán nem tűnt fontosnak, hogy mivel tisztítom az arcomat, leginkább tusfürdővel oldottam meg. Genetikailag mázlista vagyok – már ami a bőrömet illeti – így sokáig megengedhettem magamnak, hogy alapozó nélkül, kevés sminket használva járjak, ezért a festékeket gyorsan és bármivel le tudtam mosni.


Fotó: Jámbor Zsófia, Modell: Bettina – Visage Models, Smink: Gaál-Varga Tímea, Haj: Lencsés Dóra

Aztán, amikor a 30-as éveim kezdetén megjelentek az első ráncok az arcomon és a bőrérzetem is megváltozott, (húzódott, kellemetlenül feszes lett) sokkal körültekintőbb lettem ezen a területen is. Most már – közel az 50-hez – nem is kérdés, hogy figyelem az új kutatásokat, és minden praktikát használok, aminek van értelme. Neked pedig fontos tudnod, hogy minél előbb lesz ilyen a hozzáállásod, annál hosszabban ki tudod tolni az öregedés folyamatát.

Testünk kültakarójának PH-ja enyhén savas, pontosan 5.5. Az a hidro-lipid védőréteg, ami a bőrünk felszínén helyezkedik el, akkor marad egészséges, ha az arra rákerülő termékek ugyanezt az 5.5-ös kémhatást támogatják. Na mármost, ha az arcunkat nem megfelelően, és nem a bőrtípusunkra kifejlesztett termékekkel tisztítjuk és utókezeljük, ez a kémhatás kibillen, így a védelmi rendszerünk meggyengül és károsodik. Íme, a bőrünkön fellelhető nemkívánt változások tünetei:

– egyre szárazabb érzetű, vízhiányos lesz,
– elkezd idő előtt ráncosodni
– érzékenyebb, pirosodásra hajlamos lesz, esetleg allergénebbé válik
– egyre olajosabb lesz, ami fokozza a mitesszerek, pattanások, kialakulását, kellemetlen ragadós érzetet kölcsönöz, és tisztátlan érzetű fényesedés kíséri

Tippek:

  • Olajos, kevert bőrre érdemes géles állagú, habzó, enyhe faggyúkontárolló lemosót használni, majd öblítés után a bőrtípusra kifejlesztett tonikkal érdemes áttörölni.
  • Vízhiányos bőrnek nagyon kedvező a tej állagú krémes lemosó, amit szintén le kell öblíteni vízzel, majd (a lúgos kémhatása miatt) ennek a bőrtípusnak megfelelő tonikkal kell áttörölni.
  • Zsírhiányos bőr esetén az olajos lemosók eredményezhetik a legjobb, legkellemesebb megoldást, ezektől már lemosás után úgy érezzük, hogy puhább és rugalmasabb a bőrünk. És ez így is van.
  • Minden bőrtípusra használható az úgynevezett micellás lemosó. Ezekből létezik folyékony és törlőkendős verzió is. Fontos, hogy ezeket a termékeket is használat után vízzel szükséges leöblíteni.

Fontos:

Szemkörnyékére mindig speciális, erre az arcrészre fejlesztett bőr-és szemkímélő lemosót kell választanunk, így a szemek ráncosodása jócskán kitolható.
Amennyiben bizonytalan vagy bőrtípusod megállapításában, keress fel minket egy személyes tanácsadásra.

Szöveg: Páll Adrienn, New School of Makeup Sminkakadémia