Így ápold a tág pórusú bőröd

2019. december 03.
Megnagyobbodott pórusok. Sokan panaszkodnak rájuk, de vajon mi a megoldás a problémára? Varga Erika holisztikus bőrterapeuta, a marieclaire.hu szépségbloggere most választ ad a kérdésre.

Egyszerűen fogalmazva, a pórusok mérete arányos az olajmirigyek méretével. A legtöbb pattanásos tünet (mitteszerek, miliumok) oka a részben megnagyobbodott olajmirigyekkel magyarázható. Amikor egy pórus eltömődik szennyeződésekkel és baktériumokkal, akkor olaj is felhalmozódik benne, és ettől a pórus fala kitágul, hogy helyet teremtsen a felgyülemlett anyagoknak. A pattanásos tünetek akkor jelentkeznek, amikor a pórusok nem tudnak elég gyorsan növekedni, hogy megfeleljenek ennek az olajszintnek. Amint azonban a pórusok eléggé kitágulnak, a pattanásos tünetek letisztulnak. Ezért nagyon fontos, hogy aki érintett a problémában, az járjon rendszeresen kozmetikushoz szakszerű arctisztításra, mert azzal elkerülheti, hogy bőre maradandó bőrkárosodást szenvedjen. Ha a kitáguló pórusok nem tudnak időben összehúzódni, akkor a bőr hegesen, kráteresen gyógyulhat, amit később már nehéz helyrehozni.

Az egyik legkiválóbb szalonkezelés az ilyen bőrök regenerálására, tisztítására a CO2 vagy szén-dioxid terápia. Élettani hatásánál fogva természetes módon segíti a bőr méregtelenítését és a pórusok méretének csökkentését. Segítségével fájdalommentesen és gyors regenerálódási idővel kezelhetőek a legdurvább pattanásos bőrök is. A tág pórusok mögött egyébként két fő ok húzódhat, ezek a genetika és az életkor.

Tág pórusok és a genetika
Azoknak az embereknek, akik természetesen zsíros vagy vastag bőrt örököltek, nagyobb pórusaik vannak mivel az olajmirigyek aktívabbak, és ennek eredményeként nagyobb nyílásra van szükségük az olaj felszabadításához. Világos, hogy az ilyen bőrnek vannak előnyei, mivel az öregedő zsíros bőr több nedvességet tartalmaz, ami segít ellensúlyozni a szárazságot és a látható ráncokat. Ritka esetben tág pórus mellett is kialakulhat szárazság, ami azonban már bőrbetegségre, seborrea dermatitisre utal.

Megnagyobbodott pórusok és az életkor

Az öregedéssel a szervezet kollagénraktárai kezdenek lebomlani, aminek következtében bőrünk elveszti rugalmasságát, emiatt a pórusok kitágulnak, mivel a kötőszövet alapvetően lazábbá válik. Ennek egyik kiváltó oka a napkárosodás, ami gyulladást okoz és a felgyülemlett bőrsejtek megvastagodása miatt apró sejtek összegyűlhetnek a pórusok körül is. Ez teszi azokat nagyobbá.

Ha figyelünk rá, hogy gyulladáscsökkentő ételeket fogyasszunk, akkor segítjük a bőrproblémák megoldását. Miért? Mert helytelen életvitel mellett emelkedik a vércukor– és inzulinszint (mindegy, hogy stressz vagy rossz táplálkozás okozza), amitől a gyulladásveszélyes vegyületek súlyos mértékű növekedése jön létre sejtszinten. Ennek következtében a pattanások, a megnagyobbodott és eltömődött pórusok, a foltos elváltozások drámai módon erősödnek.

A bőrtisztítás és a táplálkozás fontossága

Az arcbőrt reggel és este alaposan meg kell tisztítani. Reggel az éjszaka folyamán felszínre jutó zsíranyagoktól este pedig a nap folyamán bőrre került szennyeződésektől. Javaslom, hogy olyan tisztítókat használj, amiben vannak gyulladáscsökkentő összetevők, pl. alfa-liponsav és a C-vitamin észterek. Kerüld a túl gyakori és durva bőrhámlasztó eljárásokat és kezeléseket, mivel ezek idővel elvékonyíthatják a bőrödet.

A táplálkozásban kiemelkedő fontossága van az Omega-3-nak, ami természetes gyulladáscsökkentő, és segíti a stressz vegyületek, pl. a kortizol csökkentését, ami súlyosbíthatja a pattanásos tüneteket. A B2 vitaminban gazdag ételeknek szintén stressz csökkentő hatásuk van, ilyen a mandula, spenót, és a tojás is.

Fotó: Getty Images