A gombák varázsereje a szépségiparban

2019. december 04.
Bár a hagyományos kínai orvoslásban évezredek óta használják, a szépségipar csak most kezdi felfedezni magának. Górcső alá vettük a szérumok, elixírek, maszkok és krémek legújabb sztárösszetevőjét, a gombát.

A gomba tápanyagait tekintve rendkívül hasznos: magas fehérjetartalmának, koleszterin- és gyulladáscsökkentő, illetve immunerősítő hatóanyagainak köszönhetően szuperélelmiszernek minősül – és akkor még nem is említettük, hogy egyes fajtáiban tumorgátló komponensek is vannak. Persze ha valami ilyen pozitívan hat a szervezetre, szinte biztos, hogy nem kerülheti el a szépségipar kutatással és fejlesztéssel foglalkozó szakembereinek figyelmét sem. A gomba ugyanis a bőr állapotára is rendkívül kedvezően hat: a vizsgálatok és a tesztelések során bebizonyosodott, hogy a gombakivonatok segítenek csökkenteni a bőr kivörösödését, érzékenységét, nyugtatják és hidratálják azt, erősítik a védelmi rendszerét, lehúzzák a duzzanatokat, halványítják a pigmentfoltokat, sőt képesek a bőröregedés késleltetésére is.

A gombák varázsereje a szépségiparban

Az örök fiatalság receptje

A gombafajták közül a két legkedveltebb összetevő a kozmetikumokban a reishi és a siitake. A reishit (pecsétviaszgomba), amelyet ganoderma vagy lingzhi néven is megtalálhatunk a csomagoláson, a Távol-Keleten a hosszú élet és a fiatalság forrásaként tartják számon. A keleti medicina több mint 4000 éve alkalmazza különleges gyógyhatása miatt.

A szépítőszerek összetevői között megtalálható továbbá a Távol-Keleten évezredek óta használt fu ling (poria) és matsutake (foltostönkű gyűrűspereszke), az Oroszországban az erdők fáinak törzsén termő chaga (hamvaskéreg gomba), az Európában népszerű rókagomba és csiperke, de a kevésbé közismert hernyógomba és ezüst rezgőgomba is.

Vissza az időben

A régi időkben kizárólag a kínai császári dinasztiák kiváltsága volt a több mint 200 aktív hatóanyagot tartalmazó reishi gyógygomba fogyasztása. A pekingi Tiltott városban és Nyári Palotában mint építészeti díszítőelem még ma is látható a ganoderma szimbólum.

Japán tudósok mintegy 50-60 évvel ezelőtt kezdték el komolyabban vizsgálni, miként lehetne a szépségiparban felhasználni, majd később Amerikában és a világ számos más pontján is egyre élénkebb érdeklődést mutattak a gombafajta iránt. Kutatásaik azt igazolták, hogy a reishi segít lassítani a bőröregedés folyamatát. A ganodermakivonat antioxidáns hatású, ezáltal serkenti a sejtek megújulását, fokozza a bőr hidratáltságát, tónusosságát, segítségével ráncaink feltöltődnek, kisimulnak.

A másik gombaféle, amely leggyakrabban felbukkan a kozmetikumokban, az a gyógyhatású siitake, amely a csiperke után a világ második legnagyobb mennyiségben termesztett fajtája. A bőrápolásban kojicsav-tartalma miatt játszik jelentős szerepet, mivel ezt az anyagot sikerrel alkalmazzák a napfény, a terhességi hormonok vagy az akné okozta foltok halványításában, emellett antioxidáns tulajdonsága is kiemelkedő. A siitake jelentős D-vitamin-forrás, így a bőrben lezajló gyulladások kiváló ellenszere. De lássuk, milyen szuperkencéket találhatunk a gombák szépítő erejével.

Szaporodnak a szépségiparban

Az arckrémek, szérumok, maszkok és elixírek között találjuk a legnagyobb választékot. A svájci Mavex Forever termékcsalád tagjainak és a Naha Forest arckrém bioaktív anti-aging komplexének is a fiatalító hatású reishi a legfontosabb hatóanyaga. Az Avon egyik koreai újdonsága, a K-Beauty Golden Mushroom éjszakai arcmaszk tápláló és energizáló hatású siitake, matsutake és chaga gombakivonatokkal segíti simábbá és ragyogóbbá varázsolni az arcbőrt. Az organikus Mádara Infinity bőrápolóiban pedig siitakéből kinyert béta-glükán stimulálja az immunrendszert.

Persze a gombák varázserejét nemcsak a bőrápolókban, hanem a hajápolókban, sőt a dekorkozmetikumokban is megtalálhatjuk. A Mádara legújabb haj- és fejbőrápoló családja a sokoldalú chanterelle, azaz a sárga rókagomba kivonatát tartalmazza, ezáltal csökkenti a hajhullást és erősíti a vékonyszálú hajat. Továbbá olyan hajnövekedést serkentő vitaminokban gazdag, mint például a niacin (B3), a pantoténsav (B5) vagy a biotin. Sminkek terén úttörő a Clinique Redness Solutions kompaktpúdere, amely csökkenti az arcbőr kivörösödését – többek közt fu ling-tartalma révén. A Bobbi Brown Intensive Skin Serum Foundation egy hibrid alapozó, amely az arcbőrt energizáló cordyceps gomba kivonatát tartalmazza, míg a Smashbox kínálatában kapható Photo Finish Targeted Pore & Line Primer sminkalap segít eltüntetni az apró redőket és tág pórusokat a vízmegkötést elősegítő tremella fuciformis-kivonatnak köszönhetően.

Fotó: Getty Images

Forrás: Marie Claire

Szerző: Fodor-Kassai Mónika