Rosaceás vagy, vagy csak kipirultál?

2019. december 13.
Ha bemész a hidegről a meleg lakásba, szinte lángolni kezd az arcod? Lehet, hogy nemcsak érzékenységről van szó, hanem kezdeti rosaceád van. Szépségbloggerünk, Peonilla ezen a héten megosztja veletek a legjobb enyhülést hozó tippeket.

Mi az a rosacea?

„A rosacea egy gyulladásos bőrbetegség. Nem pontosan tudjuk, hogy mi okozza, de az biztos, hogy az öröklött hajlam döntő szerepet játszik a kialakulásában” – mondja Dr. Szandányi Réka bőrgyógyász.  „Az erek működési zavaráról van szó, aminek a bőr enyhe kipirosodásától a gennyes, gyulladt csomókig több fokozata van.”

Általában az arc, a nyak és a mellkas területét érinti és felnőtt korban alakul ki, jellemzően 30 éves kor felett, de enyhébb formában 20 éves kor körül is jelentkezhet. Az első fokozat, amikor stressz, érzelmi bevonódás (zavarba jövetel) hatására, forró és/vagy csípős étel fogyasztása közben vagy a szélsőséges időjárás következtében kipirul az illető, melyet égő, csípő érzés kísér.

A következő, eggyel súlyosabb fokozat, amikor ez a kipirosodás fokozódik vagy akár állandósul, és apró értágulatok is megjelennek a bőrön. Ezt követően a faggyúmirigyek is megszaporodhatnak, a bőr megvastagodhat, majd a legvégső stádiumban gyulladt, gennyes, pattanáshoz hasonló csomók jelennek meg. A legsúlyosabb tünet az ún. rinofima (rhynophyma=karfiol orr), ami az orr szövetének erőteljes elburjánzása. Ez leginkább a 40-50 év körüli férfiaknál fordul elő és műtéttel tudják eltávolítani.

Atka a bőrön? Baktérium a belekben?

Feltételezések szerint egy Demodex nevű atkának is szerepe lehet a rosacea kialakulásában. Pontosabban fogalmazva, a rosaceások nagy részénél ennek az atkának az elszaporodását lehet megfigyelni. Ezek a pici (0,1-0,4 mm), szabad szemmel nem látható élőlények az egészséges ember bőrén is kimutathatóak és egészen addig nem okoznak problémát, amíg az immunrendszer vagy a bőr szerkezete nem károsodik. Számukra kedvező körülmények között (pl. párás levegő, napsütés, stressz) ezek az atkák elszaporodnak, melyre a bőr gyulladásos, rosaceás tünetekkel reagál. Speciális, orvos által felírt készítményekkel történő kezeléssel azonban szépen kiirthatóak, melynek következtében általában a rosacea tünetei is jelentősen javulnak – magyarázza a bőrgyógyász.

Szintén kiváltó tényező lehet egy bizonyos Helicobacter pylori baktériumfertőzés. Ez a baktérium a gyomor falának védőrétegében tud elszaporodni, hámhiányt és mikrosérüléseket okozva. Amellett, hogy elburjánzása gyomorfekélyhez, gyomorhuruthoz és egyéb gyulladásos megbetegedésekhez vezethet, a bőrön rosaceás tünetekkel járhat együtt. A pontos összefüggés nem ismert, viszont a gyomor-bélrendszeri betegség gyógyulása után többnyire a rosacea is elmúlik. A baktérium jelenléte a gyomorban egy egyszerű kilégzéses teszttel megállapítható, utána pedig célzott antibiotikumos kezeléssel elpusztítható.

Kulcs: az irritáció csökkentése

Ha arra gyanakszol, hogy rosaceád van, jól teszed, ha felkeresel egy bőrgyógyászt, aki ténylegesen megállapíthatja a betegséget. A kezdeti enyhe, időszakos kipirulás stádiumából ugyanis nem feltétlenül jut el mindenki a legsúlyosabb állapotba, amikor már csak a plasztikai sebész segíthet. Ehhez azonban fontos időben felismerni a rosaceát és csökkenteni az provokáló tényezőket.

– Forró víz, gőz, szauna, szolárium kerülése
– Túl hideg víz kerülése
– Hideg, szeles időben arcmaszk viselése
– Arctisztító kefék, szivacsok mellőzése

A folytatásért kattints Peonilla oldalára!

A cikk a Nők Lapja Egészség 2019/11. számában is megjelent.

Fotó: Unsplash