Mi történik a testünkkel, ha nem eszünk többé tejterméket?

2019. augusztus 14.
Az étrendben történő változtatások, legyenek akármilyen csekélyek, számos különböző ponton hatnak a testünkre. Az egyik olyan táplálékcsoport, melyről mind többen mondanak le, a tejtermékeké. Milyen hatásokra készüljünk fel, ha úgy döntünk, felhagyunk a fogyasztásukkal?

Mindegy, milyen okból hagyjuk ki az étrendünkből a tejtermékeket, környezetvédelmi és etikai szempontok, emésztési problémák vagy egyszerűen Khloe Kardashian késztet minket erre, mert azt mondta, hogy neki segít a súlyvesztésben, valószínűleg számos pozitív változást figyelhetünk meg testünkön a változtatás után.

Tényleg fogyhatunk
A hírességek diétájából egyszerű logika mentén maradnak ki a tejtermékek: ha kihagyunk az étrendből egy olyan táplálékcsoportot, melyet nagy mennyiségben fogyasztunk többféle formában, és nem pótoljuk semmivel, kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, így fogyunk. Ez a fogyás tehát nem annak köszönhető, hogy az anyagcserénk megváltozik. Emiatt nehéz is lesz megtartani ezt a súlyvesztést hosszú távon. “Létfontosságú tápanyagok találhatók a tejben. Fehérje, a csontok egészségéhez szükséges kalcium és D-vitamin, melyből amúgy is hiányt szenved a legtöbb ember szervezete. Ha nem orvosi okból kerüljük a tejtermékeket, csak azért, hogy fogyjunk, nem biztos, hogy okos ötlet kiiktatni őket az étrendből” – figyelmeztet Lisa Moskovitz dietetikus.


Kevésbé puffadunk
Ha abbahagyjuk a tejtermékek fogyasztását, nagy valószínűséggel azt tapasztaljuk, hogy ritkábban és kevésbé puffadunk. Az emberek közel fele valamilyen szinten nehezen boldogul a tej, sajt vagy joghurt emésztésével. “A felnőttek nagy részénél részben vagy teljesen hiányzik a laktáz enzim, ami a tehéntejet bontja a szervezetünkben. Ha nem fogyasztunk tejterméket, elmaradnak az emésztési zavarok és nem puffadunk” – mondta Frida Harju-Westman dietetikus az Insidernek.

Tisztább arcbőr
“A tejtermékek kihagyása az étrendből segíthet a felnőttkori akné megszüntetésében. Szebb lesz a bőr textúrája és tónusa is” – mondta Sarika Snell bőrgyógyász szakorvos. A legproblémásabb tejtermék a bőr szempontjából a sovány tej. Ebben savóval pótolják a tejzsírt, mely hajlamosít a gyulladásokra, így ronthatja az aknés és rozaceás panaszokat.


Energikusabbak leszünk
Számos olyan étel, amely tejterméket tartalmaz, nehezen emészthető, túl zsíros és tele van tartósítószerrel. Ilyen a legtöbb finomított élelmiszer, melyekben tejszármazékok, tejpor gyakori összetevő. A tejtermékek elhagyása azt jelenti, hogy sokkal kevesebbet fogyasztunk ezekből az ételekből is. “Könnyű rákapni a sajtos, tejszínes tésztákra, pizzákra. Ha elhagyjuk a tejtermékeket, sokkal gondosabban válogatjuk majd meg, mi kerül a tányérunkra. Ha eddig zsíros sajtokból vettük magunkhoz a kalciumot, ezután valószínűleg spenótot, kelt és fehér babot eszünk majd. A vitamindús, rostban gazdag ételek több energiát adnak a testünknek” – magyarázta a dietetikus. Ez jó hatással lesz a közérzetünkre és az általános hangulatunkra is.

A tápanyagokat pótolni kell
Bár a tejtermékek puffadást okozhatnak, mégis fontos forrásai számos tápanyagnak. Kalciumot, A-, D- és E-vitamint tartalmaznak, fehérjéket, folátot és többféle B-vitamint is találhatunk bennük. Ha a tejtermékeket úgy hagyjuk ki az étrendünkből, hogy nem helyettesítjük semmivel, hiánybetegség léphet fel. Konzultáljunk dietetikus szakemberrel, hogy milyen ételekből pótolhatjuk hatékonyan a fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és fehérjéket.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash