A legjobb folthalványítók az arcbőr esetében

2019. december 27.
Ha a bőrödet barnás foltok tarkítják, legyenek ezek pattanásból visszamaradt hegek vagy májfoltok, nyilván örökösen keresed azokat a termékeket, amik segítenek elhalványítani őket. Szépségbloggerünk, Peonilla most összeszedte a legfontosabb tudnivalókat és legütősebb hatóanyagokat, hogy felvehesd a kesztyűt ellenük.

Megelőzhető és veleszületett hiperpigmentáció

Mielőtt belemennék, hogy hogyan lehet a makacs, barna foltocskákat halványítani, azt nem árt tisztázni, hogy vannak velünk született, genetikailag kódolt hiperpigmentációs tünetek (ilyen például a szeplő, a tejeskávé foltok vagy a lentigók) és vannak olyanok, amik a testünket érő külső vagy belső folyamat hatására alakulnak ki (ilyen a pattanás utáni foltok vagy a májfolt). A különbség az, hogy a genetikailag kialakult foltokat teljesen eltüntetni szinte lehetetlen, maximum bőrgyógyászati kezelésekkel (pl. lézer, IPL villanófény) lehet pár árnyalatot halványítani rajtuk.

A legjobb folthalványítók
A legfontosabb: fényvédelem

Nemcsak a ráncok, de a pigmentfoltok kialakulását és sötétedését is megelőzheted, ha lelkiismeretesen az év minden napján használsz fényvédőt (télen SPF 15-30, nyáron SPF 30-50). Ha világos a bőröd vagy szeplős vagy, akkor még fontosabb, hogy erre fokozottan odafigyelj! Hiába kened ugyanis magadra a legjobb folthalványító hatóanyagokat vagy jársz el a legdrágább hámlasztó kezelésekre, ha ezt elmulasztod, gyakorlatilag az ablakon szórod ki a pénzt. A fényérzékenyítő hatású termékek mellett, mint amilyen az AHA sav vagy a retinol és retinolszáramzékok, különösen fontos, hogy ezt ne vedd félvállról.

Ha fogamzásgátlót használsz

Akkor tudd, hogy ez is egy a fényérzékenyítő hatású gyógyszerek közül. Tehát sokszorosan ki vagy téve a napsugárzás foltosító hatásának. Az egyéb hormont tartalmazó, vagy hormonműködést befolyásoló készítmények, a koleszterin-csökkentők, antibiotikumok, egyes fájdalom- és gyulladáscsökkentők (ibuprofen), allergiára felírt antihisztaminok, kemoterápiás szerek, az antidepresszánsok, sőt bizonyos gyógynövények (pl. orbáncfű, angyalgyökér) is mind-mind növelik a bőr érzékenységét az UV-sugárzásra. Mindig olvasd el a betegtájékoztatót, ha valamilyen új gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt kezdesz el szedni és reggeli bőrápolási rutinod utolsó lépése minden nap a fényvédő legyen.

Foltosító illóolajak, parfümök

Tudtad, hogy napfény hatására a parfümök és különböző kozmetikai szerek összetevői között megbújó illatanyagok és illóolajok is okozhatnak foltosodást? Éppen ezért a parfümödből sose fújj olyan bőrfelületre, amit biztosan nap fog érni. A levendulaolaj, bergamott, citrusolaj, mentol vagy a geraniol tartalmú szépségápolási szereket pedig okosabb, ha este használod. Ha mégis reggel alkalmaznád őket, ne felejtsd el a fényvédődet sem.

A legjobb folthalványító összetevők

– C-vitamin (ascorbic acid és egyéb származékok): Egyre népszerűbbek a C-vitaminos készítmények, ami nem is csoda. Ez a klassz kis hatóanyag normalizálja a pigmenttermelést, ráadásul serkenti a kollagéntermelést is, tehát remek anti-aging összetevő. Hatékonynak viszont inkább akkor mondható, ha min. 5 max. 20%-ban tartalmazza az adott termék, a pH-ja pedig 2,5-3,5 között van. Érdemes reggel használni, mert a fényvédőd hatását is felerősíti.

– Azelainsav (azelaic acid): Pattanások, zsíros bőr, tág pórusok és rosacea ellen is hatásos összetevő, ami egyben gátolja a melanintermelést is. Pattanások utáni foltokra ez az egyik legjobb hatóanyag.

– AHA sav (Alpha Hydroxy Acid): A bőr felszínén ható kémiai hámlasztó, ami amellett, hogy eltávolítja a pigmentálódott elhalt hámsejteket, felgyorsítja a bőr természetes megújulási folyamatait, sőt a ráncokat is kisimítja.

– Retinol (A-vitamin): Képes a napkárosodott sejtek regenerációjára, szabályozza a faggyútermelést, támogatja a bőr saját védekezőképességét, hámlasztó hatású, így hatékony folthalványító is. Bővebben itt olvashatsz róla.

– Niacinamide (B3-vitamin): Igazi multifunkciós sztárösszetevő: egyszerre hat a pattanások, pigmentfoltok és ráncok ellen.

– Édesgyökér kivonat (licorice root extract): Szuper bőrvilágosító, gyulladáscsökkentő, nyugtató, puhító összetevő.

– Hydroquinone: Csökkenti a melanin termelődést, ezáltal halványítja a pigmentfoltokat. Gyakran retinolsavval kombinálják, és gyakran receptköteles készítményekben találkozhatsz vele.

– Kojic acid (kojisav): A japán saké (rizsbor) készítésének az egyik mellékterméke. Hatékonyan gátolja a melanin termelődést. Arra figyelj, hogy ha ezt az összetevőt látod az INCI listában, akkor légmentes, pumpás, sötét üvegű legyen a termék, mert fény és levegő hatására elveszíti a hatékonyságát.

– Arbutin: Növényi bőrfehérítő összetevő, ami képes gátolni a pigmentet termelő enzim, a tirozináz működését. Antioxidáns hatása is van, az ázsiai bőrápolásban nagyon közkedvelt hatóanyag.

– Egyéb folthalványítók: alpha lipoic acid (alfa-liponsav), új generációs peptidek (Acetyl Glycyl Beta-Alanine, Tetrapeptide-30), acetil-glükozamin (acetyl glucosamine)

Türelem!

A hiperpigmentáció sajnos nem egy gyorsan orvosolható bőrprobléma. Otthoni termékekkel akár hónapokba (3-6 hónap) is telhet, amíg valóban látható eredményt kapsz. Minél idősebb vagy, annál lassabb ez a folyamat, úgyhogy legyél türelmes és kitartó. Ahogy említettem, a genetikai hiperpigmentáció vagy például az öregségi májfolt teljesen nem is fog eltűnni, ezekhez komolyabb, bőrgyógyászati beavatkozásokra van szükség, ha szeretnél megszabadulni tőlük.

Fotó: Unsplash