Szépülj superfooddal kívül-belül!

2020. január 22.
A natúrkozmetikumok keményvonalas forradalmárai azt hirdetik, csak olyan alapanyagot kennek magukra, amit meg is ennének. Tényleg ennyire jó referencia egy kozmetikumnak, ha ehető, vagy más anyagokkal kellene táplálnunk magunkat kívül, mint belül? Megnéztük a superfoodharc két táborát, és összegyűjtöttük a legmenőbb ehető kozmetikumokat.

Az utóbbi években valamiféle kultusz alakult ki bizonyos élelmiszerek köré: az egészségmániások Szent Gráljává vált a zab, az avokádó, a chiamag – majd sorra következtek az egzotikus alapanyagok, amelyek mind megkapták a megtisztelő superfood címet. Ám a szuperfoodmizériával hamar megérkezett az ellentábor is, akik inkább mértékletességre és változatos étrendre intették az avokádó oltárán áldozó hangos tömegeket. Ők voltak azok is, akik a fontolva haladás jegyében megtartották ugyan a hagyományos bőrápolás alappilléreit, de egyre inkább keresték az összetevőlistában a növényi alapanyagokat.


A helyi csodaalapanyagok mellett kezdjük (újra) felfedezni azokat az élelmiszereket, amelyek kívülről, a bőrünkön keresztül is táplálnak minket. A natúrkozmetikumok új generációja már nemcsak mesterséges anyagoktól mentes, de egyenesen be is kanalazhatjuk őket.

Tiszta alapanyagok

„22 évnyi kozmetikusi tapasztalat mondatja velem, hogy a bőrünkön keresztül szinte minden beszívódik – állítja Nádasdi Krisztina, az Elysium Vegan Beauty alapító kozmetikusa. – Éppen ezért érdemes átgondolni, mit is kenünk magunkra.” Krisztina szerint a növényi alapú, emberi fogyasztásra alkalmas, tiszta hatóanyagok sokkal nagyobb minőségi biztosítékot jelentenek, mint a szintetikus, ismeretlen eredetű társaik.

Ennek ellenére azért az ehető tisztaságú kozmetikumok műfaja is kellő körültekintést igényel. Például fontos szem előtt tartani, hogy attól, hogy valamilyen összetevő vegán (azaz állati összetevőktől mentes), még nem jelenti azt, hogy ehető is, illetve a bőrre gyakorolt jótékony hatását sem feltétlenül garantálja. Ezen túl a tárolásra és a szavatossági időre is fokozottan érdemes figyelni a mindenmentes kozmetikumok esetében.

Szemránckrémtől az intimolajig

Manapság biomárkák egész sora kifejezetten azzal az igénnyel robbant be a piacra, hogy az edible (azaz ehető) címkével hívja fel magára a figyelmet a boltok polcain. Az egyik legnagyobb élharcos a témában az Edible Beauty Australia, aki a szemránckrémtől a testvajig hihetetlen széles palettán kínál ehető tisztaságú kozmetikumokat, illetve úgynevezett szépségteákat, amelyek belsőleg támogatják a bőrünket. De nem kell a tengerentúlig mennünk, ha professzionális, de magát ehetőként definiáló termékre vágyunk. A Wooden Spoon bolgár márka például ehető, mindenmentes naptejekkel sokkolta a piacot, a magyar Coconutoil pedig a szépségolajok mellett ehető intim masszázsolajat is forgalmaz.

Marketingfogás lenne?

Nemcsak a biomárkák, de néhány nagyobb (kozmetikai) cég is felfedezte az ehető termékekben rejlő potenciált, és különlegességként kifejlesztett egy-egy fogyasztásra is alkalmas terméket, felturbózva ezáltal a márka ismertségét. Meg is találták a számításaikat. Elég csak a YouTube-ra felnéznünk, mi a helyzet az ehető kozmetikumok terén, és özönleni fognak ránk az őrültebbnél őrültebb sminkevős kihívásvideók, például az Urban Decay lenyalható testpúderével.

Ennek ellenére sok természetes kozmetikumokat gyártó cég kifejezetten elhatárolódik az edible logótól. „Az utóbbi 70 évben bebizonyosodott, hogy számos, egyébként ehető dolog káros a szervezetünkre, és mint tudjuk, a természetes anyagok is kiválthatnak erős allergiás reakciót bizonyos embereknél. Az ehető alapanyagok hangsúlyozása helyett én inkább arra építem a márkámat, hogy a veszélyes összetevőkről tájékoztassam a vásárlókat” – mondja Szalay Beáta, az EnerChi Cosmetics natúrmárka alapítója.

Táplálékot az arcra

Akár marketingfogás, akár nem, tagadhatatlan, hogy a természetes, emberi fogyasztásra alkalmas alapanyagokban rejlő potenciált kár lenne nem kihasználnunk. A hagyományos kozmetikumok mellett is érdemes lehet megpróbálkozni néhány bekanalazható csodakencével, hogy saját magunk győződjünk meg róla, mennyire kedveljük a természet adta összetevőket.

Kifejezetten élelmiszernek szánt alapanyagokat megfelelő előkészítést követően otthon is egyszerűen felvihetünk a bőrünkre, hiszen ezek az anyagok gyorsan beszívódnak, és a hatásuk is viszonylag hamar jelentkezik. Egyszerűen csak vegyük elő a legjobb minőségű olajokat, vajakat, fűszereket, kivonatokat, és próbáljuk ki ezt az újfajta trendet egy otthoni szépségboost kedvéért.

Fotó: Unsplash