Bőrápolási tanácsok a síelés és snowboard szerelmeseinek

2020. február 03.
Síelés, snowboardozás, szánkózás – nincs is felemelőbb érzés annál, mint a téli sportoknak hódolni a hegyekben. Bár a napsütötte lejtők és a hangulatos hütték közötti ingázás biztosan jót tesz a lelkünknek, a bőrünkre nézve viszont katasztrofális lehet, védelem, hidratálás, és megfelelő tisztítás nélkül.

Ha a téli élmények begyűjtése mellett a bőrünk egészségét is meg szeretnénk óvni, a védelem, hidratálás, és megfelelő tisztítás hármasa az abszolút minimumnak számít, amit megtehetünk. A hideg lejtőkön hasznos bőrápolási tanácsokat a Foreo gyűjtötte egybe.

Fényvédelemre fel!

Minél magasabbra megyünk, annál erősebb UV sugárzás ér minket, ez tény. Völgy és hegy között a különbség jelentős: tengerszint felett 300 méterenként akár 5%-kal is növekszik a sugárzás mértéke. De ez nem minden; a téli sportok szerelmeseinek számolniuk kell azzal, hogy a hó olyan, mint a reflektor, amely visszaveri az összes káros sugarat. Ezért elengedhetetlen a megfelelő fényvédelem a lejtőkön. Védekezzünk magas, legalább 30-as faktorszámú fényvédő krémmel, gyakori arcra-esés esetére pedig válasszunk vízálló terméket. És ne felejtsük, még a legjobb védőkrémnek is időre van szüksége a beszívódáshoz, ezért legjobb, ha csúszás előtt, már a szállodában bekenjük arcunkat.

Hidratálás, hidratálás, hidratálás

A friss hegyi levegőnél nincs is csodásabb, a magasan fekvő síterepek száraz levegője viszont nagyon kiszáríthatja a bőrt. Ennek megfelelően érdemes egy igazán tápláló hidratálót bevetni csúszás előtt és után is. A hidratáltság mértékét jócskán befolyásolja persze az is, hogy mi zajlik belül: a bőséges vízivás nemcsak az izmok és az ízületek hatékonyabb működését segíti elő, de jó hatással lesz a bőr hidratáltságának megőrzésében is.

A szemedre is figyelj

A hegyvidéki körülmények között nem csak a bőrt kell védeni. Síszemüvegre nemcsak a trendi stílus miatt van szükség, de ez szűri ki a szembe érkező káros napsugarakat, véd a szemkiszáradástól, illetve egy esetleges esésnél segít megóvni a szemünk, vagy akár a szaruhártyánk épségét. Sőt, egy jó minőségű síszemüveg csökkenti a szem irritációját és pirosságát is. Ha rajtunk a síszemüveg, kevésbé hunyorgunk a ragyogó napsütésben, ez pedig csökkentheti a finom ráncok és szarkalábak kialakulását.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

See the finish line. @mikaelashiffrin #OakleyPrizm #OneObsession

Oakley (@oakley) által megosztott bejegyzés, Nov 14., 2019, időpont: 9:24 (PST időzóna szerint)


Repedezett ajkak

A téli sportok szerelmeseinek nem túl bájos ismertetőjele a száraz, repedt ajak. Pedig egy minőségi ajakbalzsammal a lejtőkön is lehet csókolni való ajkunk: egy intenzív ajakbalzsam védőgátként magába zárja a nedvességet, nyomában pedig csak puha száj marad. Mondanunk sem kell, hogy az ajakbalzsamok a száraz körömággyal vagy más, kisebb, száraz bőrfelülettel is csodát művelhetnek.

Tisztán nyugis este

A kinti hideg, száraz levegő és a hütte finom, meleg levegője közti állandó vándorlás, valamint az egész napon át viselt fényvédőkrém megviseli a bőrt, ezért ágyba bújás előtt kiemelten fontos az alapos arctisztítás. Ez elősegíti a bőr természetes egyensúlyának helyreállítását és megakadályozza a bőr kipattogzását. Egy hatékony arctisztító készülék segíti az arckrémek felszívódását is, amit bőrünk igazán szeretni fog. Más szavakkal: győződjünk meg arról, hogy a napbarnított, szél-csípte bőrünk is megkapja a megérdemelt pihenését a következő napi havas kalandok előtt.

Kihagyhatatlan sí-box kellékek

• zsebméretű napvédő krém magas faktorszámmal
• zsírosabb, bőrpuhító arckrém
• intenzív, kis kiszerelésű kézkrém
• tápláló ajakbalzsam fényvédelemmel
• vízálló szempillaspirál
• tápláló hajmaszk
• hidratáló maszkok, vagy arckezelő készülék,
• kompakt hajkefe