A leghatásosabb trükkök száraz bőr ellen

2019. október 30.
Hirtelen jó pár fokkal esett a hőmérséklet, ami előbb-utóbb valószínűleg a bőrünknek is feltűnik majd és szárazsággal, feszüléssel reagál rá. Ezen a héten szépségbloggerünk Peonilla olyan tippeket ad nektek, amivel megelőzhetitek ezeket a kellemetlen tüneteket.

Mi a különbség száraz és dehidratált bőr között?

Fontos mindenekelőtt tisztázni, hogy a száraz bőr nem egyenlő a dehidratálttal, de természetesen egyszerre is jelen lehet mindkettő – ez nagyon gyakori. Ha száraz a bőröd, akkor zsírokban, lipidekben szenved hiányt, ha pedig dehidratált, akkor vízben. Látványra elég nehéz megkülönböztetni, de talán az lehet a legjellemzőbb különbség, hogy míg a száraz bőrre jellemzőbb a hámlás, kirepedezés, addig a dehidratáltra inkább a mitesszerek, pattanások.

Cseréld le az arclemosód

Megnézted már, milyen összetevők szerepelnek az arclemosód INCI listájának első 7 helyén? Ha az SLS/ALS (Sodium Lauryl Sulfate/Ammonium Lauryl Sulfate) ott látod a sorban, akkor feltétlenül és azonnal válts másik, szulfátmentes változatra! Durván habzik az arclemosód? Akkor szinte biztos, hogy ezek közül valamelyik szerepel benne. Akkor sem jó terméket használsz, ha húzódik, szinte viszket az arcod használat után. Szomorú hír, de a most népszerű környezetkímélő szappanos arcmosás szintén nem jó megoldás. A szappanok túl lúgosak, így eltolják a bőröd egészséges pH-ját, ami kiszáradáshoz, bőrirritációhoz és más problémákhoz vezet.

Figyeld az alkoholt

Nézd át tüzetesen az összes bőrödre használt készítményt és ha alkoholt tartalmaz, le vele… Sajnos az alkohol úgy működik, hogy elsőre nagyon kellemes érzetet kelt a bőrön, akár hetekig sem lesz gondod vele, majd egyszer csak beüt a krach. Csak kened és kened, a bőröd pedig egyre szárazabb és érzékenyebb lesz.

Fogyassz több jó zsírt

Az, hogy miket eszel nagyon is befolyásolja, hogy milyen állapotban van a bőröd. Ahogy közeleg a tél, kezdj el a szokásosnál kicsit több jó zsírt fogyasztani. Ilyenek az olajos magvak (dió, mandula, kesudió, tökmag stb.), a növényi olajok, ghee, avokádó, tengeri halak (pl. lazac, szardínia), lenmag, chiamag. Ezek belülről segítenek majd visszaállítani a bőröd egészséges lipidrétegét.

Párologtass

Minél inkább fűtünk a lakásban, irodában, annál szárazabb lesz a levegő a környezetünkben, ahol egész nap tartózkodunk. Ha teheted, szerezz be egy hidegpárásítót és használd minden nap. Koreában sok irodában is ott van a dolgozók asztalán egy mini verzió, hogy megőrizzék a bőrük hidratáltságát. (Igen, még a férfiakén is.) Emellett pedig ügyelj rá, hogy 21 foknál ne legyen melegebb a lakásban és lehetőleg a munkahelyeden sem.

Ha tovább szeretnéd olvasni a cikket, kattints Peonilla oldalára!

Fotó: Unsplash