Csak óvatosan a kézfertőtlenítőkkel!

2020. március 13.
Ha a koronavírustól tartva te is locsolod magadra a kézfertőtlenítőt, és naponta ötvenszer megmosod a kezed, akkor annak sajnos előbb-utóbb a bőröd látja kárát. Szépségbloggerünk, Peonilla elmagyarázza, hogyan előzheted meg a kiszáradás okozta bőrbetegségek kialakulását.

Az emberek 15-ösével veszik a kézfertőtlenítőket, így a drogériákban gyakorlatilag hetek óta hiánycikk, de ha esetleg hozzám hasonlóan te is már csak az ürességtől kongó polcokkal találkoztál, akkor sincs minden veszve. A kávézókban, munkahelyeken, óvodákban, iskolákban, mindenhol ki van rakva minimum egy. Óhatatlan, hogy járvány idején többet is használjuk belőle, ami viszont sajnos több szempontból sem túl előnyös a bőrünkre nézve. Ahogyan a nagyon gyakori kézmosás sem. Most nem azt akarom mondani, hogy ne fertőtleníts vagy moss kezet, csupán azt, hogy néhány dologgal nem árt, ha tisztában vagy, ha szeretnéd megkímélni magad néhány igen gyakori bőrbetegségtől.

A kézfertőtlenítőkben található alkohol extrém módon szárít

A legtöbb kézfertőtlenítő magas százalékban tartalmaz alkoholt, ami nem véletlen, hiszen fertőtlenítő hatása van. De ahogyan azt már sokszor leírtam, az alkohol szárít is. Megbontja a bőr egészséges védőfunkcióval bíró hidrolipid rétegét, ami először csak kiszáradást, kirepedezést, hámlást, de hosszabb távon akár ekcémát vagy egyéb gyulladásos bőrbetegeket is okozhat. Sokban triklozán és egyéb káros összetevők is találhatók, amik egészségre ártalmas hatásainak boncolgatásába most nem szeretnék belemenni, legyen elég annyi, hogy jobb, ha nem viszed túlzásba a használatukat.


Ahol lehet, inkább moss kezet

Ha van a közelben csap és szappan, mindenképp részesítsd előnyben az alapos, meleg vizes (nem forró!) kézmosást. Kutatások bizonyítják, hogy ugyanolyan hatékony, mint a kézfertőtlenítők, és ehhez – a reklámokban hallottakkal ellentétben – még csak speciális antibakteriális szappan sem kell. Sőt, ez utóbbival kapcsolatban is megjelent már jó pár cikk, hogy hosszú távon többet árt, mint használ. Olyan bacikat is elpusztít, amik az emberi szervezet számára fontos funkciókat látnak el, például megakadályozzák más kórokozók elszaporodását. A túlzott sterilitás (hacsak nem műtétre készül az ember) inkább káros – még a gyerekek esetében is –, tehát tökéletesen elég, ha az alapvető higiéniára odafigyelsz. Természetesen, ha nem tudsz kezet mosni, akkor nyugodtan használd a kézfertőtlenítődet. A semminél jobb!

Olvastad már?

A kézszárítás is fontos

És nemcsak azért, mert a vizes kéz is kiszáradhat, hanem mert a nedves környezet az esetlegesen el nem távolított kórokozóknak kiváló táptalajt biztosít a továbbszaporodásra. Én személy szerint nyilvános helyeken (a felgörgetett minitörölközők után) a papírtörlőt preferálom, az elektromos kézszárítók ugyanis igazi baktériumtenyészetek. Ha nincs papír, előveszek egy zsebkendőt, vagy vécépapírral oldom meg a dolgot.

Végül a lényeg: ne felejts el kézkrémezni!

A kézfertőtlenítőd mellett mindig hordj magadnál tápláló, hidratáló kézkrémet is, és lehetőség szerint használd minden kézmosás után. Így tudod ugyanis visszazsírozni a bőrt, és védeni a természetes barrierrétegét, ami megóv nemcsak a kellemetlen száraz, hámló tünetektől, de attól is, hogy irritáló anyagok, baktériumok jussanak a bőrödbe, amik aztán ekcémához vagy más makacs bőrbetegségekhez vezetnek.

Fotó: Getty Images, Unsplash

Peonilla korábbi írásait ITT olvashatod el!