A legjobb ragyogásfokozó tippek az arcnak

2020. február 21.
Neked is megviselte a tél a bőröd? Szépségbloggerünk, Peonilla legfrissebb blogbejegyzéséből megtudhatod, mit kell tenned, hogy visszanyerd a pofid ellenállhatatlan, üde ragyogását.

Mitől lesz fakó, élettelen a bőr?

Bőrünk teljes felszíne átlagosan 28 naponta teljesen megújul. „Fontos azonban tudni, hogy az elszarusodott sejtek természetes leválása és a bőr megújulása a kor előrehaladtával egyre inkább lelassul” – mondja Bánszki Dóra kozmetikus-szakoktató. Ennek következtében, valamint a környezeti hatások (napsugárzás, szmog) miatt bőrünk veszít a természetes ragyogásából, ráadásul pigmentfoltok, öregségi- és májfoltok jelenhetnek meg rajta. Ha nem fordítunk kellő figyelmet az ápolására, akkor egy idő után garantáltan szembesülnünk kell a szürke, fakó bőr problémájával.

Mit tehetsz ellene?

Hámlassz!

„Az első és legfontosabb lépés a reggeli és esti, a bőrtípusnak megfelelő lemosóval végzett gyengéd, de alapos tisztítás – tanácsolja Dóra. – Emellett érdemes beiktatni az enzimes és/vagy kémiai hámlasztók rendszeres használatát is, amelyek segítik a felső, elszarusodott hámréteg eltávolítását, hogy egészséges új sejtek kerülhessenek a helyükre. Mivel a bőr ezáltal több oxigénhez jut, egyenletesebbé válik, puhább, selymesebb és üdébb kinézetű lesz. Lassulnak az öregedési folyamatok, és az arcápolók is jobban fel tudnak szívódni a bőrbe.”

A kozmetikus szerint ezeket heti egy, legfeljebb két alkalommal, vagy kúraszerűen javasolt használni, ugyanis a túl gyakori radírozás/hámlasztás már árthat a bőrnek. „Míg az AHA-hámlasztók (gyümölcssav) a fakó, pigmentfoltos, öregedő bőrre a legideálisabbak, a BHA-hámlasztók (szalicilsav) inkább a zsíros, mitesszeres, tág pórusú, pattanásos, a PHA-k (polihidroxisav) pedig a nagyon érzékeny, rosaceás, vízhiányos arcbőrrel küszködőknek ajánlottak.”

Tipp: A hámlasztókat általában a rutinunk elején érdemes felvinni (tonik előtt vagy után), majd az egy-két perces felszívódási időt követően jöhet a szérum, a hidratáló, és végül az arcolaj. A lényeg, hogy mindig a könnyű, vizes/géles textúrától haladjunk a zsírosabb, olajosabb textúrák felé.

Vesd be a C-vitamint!

„A napi hidratálást 30 éves kor felett fontos kiegészíteni tápláló vitamin- és antioxidáns tartalmú szérumokkal. A kollagénszintézishez nélkülözhetetlen a C-vitamin, amely fokozza a bőr feszességét, halványítja a pigmentfoltokat, megköti a káros szabad gyököket és üde, élettel teli arcszínt biztosít.” A legjobb választás a legalább 5-15%-ot tartalmazó C-vitaminos szérum, amelyet felbontás után érdemes hűtőben tárolni és hamar felhasználni, hiszen levegő hatására hamar oxidálódik, így veszít a hatékonyságából.

Használj arcolajat!

„Az arcolajok amellett, hogy a bőrbe zárják a vizet, tehát nagyon jól hidratálnak, tele vannak ómega-3 és -6 zsírsavakkal, antioxidánsokkal, polifenolokkal, karotinoidokkal, amelyek fokozzák a bőr egészséges ragyogását.” Ezeket önmagában, a hidratálókrémed után, vagy az arckrémedhez cseppentve is használhatod. „Vannak ún. száraz olajok, amelyet a kombinált, zsíros bőrűek is bátran kipróbálhatnak.”

A folytatásért kattints Peonilla oldalára!

A cikk egy korábbi verziója a Nők Lapja Egészség magazin 2017/04. számában is megjelent.

Fotó: Unsplash