Otthoni hajfestési tippek A-tól Z-ig

2020. április 03.
Ma már egyre több nő festi a haját, és közülük sokan az otthoni hajfestésre voksolnak. A koronavírus miatti házi karanténhelyzetben pedig azok is az otthoni hajfestést választják, akik eddig fodrászra bízták hajszínüket. Nekik szeretnénk most segítséget nyújtani a megfelelő hajfestéktípus és árnyalat kiválasztásához!

A drogériák, webshopok hajfestékkínálatát böngészve azon gondolkozunk: jól áll majd ez a hajszín, olyan lesz a hajam, mint a modellé a dobozon? Ahhoz, hogy a végeredmény megfelelő legyen – és megőrizzük hajszálaink egészségét is –, fontos, hogy elsajátítsuk és betartsuk az otthoni hajfestés alapszabályait.

Mennyire ismerjük hajunkat?

A hajszálak felületét egy erős külső réteg, a kutikula alkotja, amely egymást zsindelyszerűen fedő pikkelyekből áll, és védi a haj kéregállományát, ahol a színanyagok is találhatók. A tartós hajfestékben lévő színelőhívó anyag felnyitja a hajszálakat fedő kutikulákat, a hajfestékben található pigmentek pedig behatolnak a szálak belsejébe. A kutikulák lezárulását követően a festék színanyagai megtapadnak a kéregállományban, így adva új színt a hajnak. Amennyiben hajszínezőt szeretnénk használni tartós hajfesték helyett, érdemes tudnunk, hogy a színezők festékanyagai a haj felszínét fedik csak be, így az általuk elért eredmény kevésbé lesz tartós.

Mit jelentenek a számok a hajfestékek dobozain?

A technikai számok első számjegye a hajfestékkel elérhető színmélységet jelölik (1: fekete, 2: nagyon sötét barna, 3: sötét barna, 4: barna, 5: világosabb barna, 6: sötétszőke, 7: szőke, 8: világosabb szőke, 9: világos szőke, 10: nagyon világos szőke), az ezt követő számjegyek pedig az árnyalatot adják meg (0: természetes, 1: hamvas, 2: opálos, 3: arany, 4: réz, 5: mahagóni, 6: vörös). A festékek elnevezése többnyire „lefordítja” a számokat, ezért fontos a technikai számok ismerete. A dobozon feltüntetett számnak megfelelő szín tehát a színmélységet plusz az árnyalatot mutatja. Például: 8.1 – világos hamvasszőke, 5.43 – aranyos réz árnyalatú világosbarna.

Plusz tipp: Nagyon fontos, hogy hajfestés előtt mindig végezzünk allergiatesztet! Az erre vonatkozó instrukciókat a dobozban, a leírásban találjuk.

Olvass tovább!

Válasszuk ki a megfelelő hajszínt

Ahogy a sminkelésnél sem párosítunk sötét tónusú alapozót vagy bronz púdert egy világos, üde arcszínhez, úgy hajszínünk kiválasztásnál se kövessük el ezt a hibát. Próbáljunk minél közelebb maradni természetes árnyalatunkhoz, ezért a kiválasztott szín lehetőleg maximum két színmélységgel legyen sötétebb vagy világosabb a természetes árnyalatunknál. Persze egy hajszínválasztás akkor a legtökéletesebb, ha passzol a stílusunkhoz és a személyiségünkhöz is. Azt szintén vegyük számításba, hogy a hajfestékek dobozán feltüntetett kép és a kapott eredmény sok esetben eltérhet egymástól. A színeredmény ugyanis függ a haj természetes színétől is, amelyet a doboz hátulján található színtanácsadó jelez a legmegbízhatóbban. A dobozon jelölt árnyalat minden esetben természetes, azaz festetlen hajra vonatkozik. Hajfestékkel már festett hajat sötétíteni tudunk, világosítani azonban nem lehet! A festett haj világosításához semlegesíteni kell a haj festett színét – ezt azonban érdemes szakemberre bízni.

Illik-e hozzám a hajszínem?

Ha a szemünk és a bőrünk sötétebb árnyalatú, akkor egy világosabb hajszín nem biztos, hogy telitalálat lesz. Előfordulhat az is, hogy a túl világosra festett árnyalat elvonja a figyelmet viselője arcáról, és csak a feltűnő hajkoronáját teszi emlékezetessé. A sötét hajhoz általában jól passzolnak az arany és karamellárnyalatok. A fekete színnel viszont bánjunk óvatosan, mert az idő előrehaladtával keményíti az arcvonásokat, így akár éveket is öregíthet rajtunk.

Egy hajszín sosem önmagában jó, hanem akkor, ha összhangban áll viselője adottságaival, személyiségével. Amikor hajszínt választunk magunknak, figyelembe kell vennünk bőrünk és arcunk árnyalatát. Ha sikerült kiválasztani a legmegfelelőbbnek tűnő árnyalatot, meg kell találni az igényeinknek megfelelő hajfestéket is.

A mi ajánlataink otthoni hajfestéshez!

L’Oréal Paris Casting Creme Gloss – ammóniamentes hajszínkrém

Ha még csak most ismerkedünk az otthoni hajfestéssel, vagy szeretnénk kipróbálni új árnyalatokat, válasszuk a tartós hajszínezőt, amely nem tartalmaz ammóniát, ezért kíméletesebb a hajhoz, mégis hat hétig tartó, ragyogó hajszínt biztosít. 50%- nál több ősz hajszál esetén, inkább a tartós hajfesték alkalmazása ajánlott.
1799 Ft


Garnier Color Naturals tartós hajfesték – természetes hatás

Tápláló, tartós hajfesték kettős védelmet biztosító összetétellel. Krémes formulája mélyen behatol a hajszál belsejébe és gazdag színnel tölti fel. A hajszín hosszú időn át védett lehet a kifakulástól. A tápláló olajokkal (olíva, avokádó és karité) gazdagított utóápolónak köszönhetően a haj selymesnek, fényesnek és akár 8 hétig tápláltnak érződhet. Akár 100% őszhajfedés.
1149 Ft

Incolor Hydra-Color® Blend növényi alapú krémhajfesték

A márka kiváló minőségű növényi fehérjéket tartalmazó festékrendszert kínál – alacsony ammóniatartalommal, erősen hidratáló és védő hatással. Intenzív színeket, hosszan tartó ragyogást biztosít, miközben védi a hajszálakat. A Hydra-Color® Blend természetes eredetű észterek keveréke (lauril-laktát, oktil-dodecil-laktát, trisztearil-citrát), amely tej- és citromsavból származik, és védő hatása mellett hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik.
3700 Ft

Glamour Professional hajfesték – érzékeny bőrre
Exkluzív hajfesték argán- és makadámiaolajjal, illetve alacsony ammóniatartalommal. Ezek az aktív összetevők garantálják a gazdag és intenzív színt. Pantenolt tartalmaz, ami regenerálja, hidratálja és puhítja a hajat. Összetevőinek köszönhetően a fejbőrön nem okoz égő, viszkető érzést, így ideális érzékeny bőrre.
2340 Ft

Revlon Professional Revlonissimo Color Sublime kíméletes hajfesték
Az ammóniamentes hajfesték, CEOS exkluzív folyamatokkal (olajok rendszere a szín javítására) kíméletesen fedi be a hajszálakat. Hajfestés közben a pigmentek a lehető leghatékonyabb módon hatolnak be a hajrostokba, hosszantartó, egyenletes színt biztosítva. A pamut kivonatának köszönhetően, lágy, egészséges megjelenést ad a hajnak, ugyanakkor 100%-os őszhajfedést biztosít.
2880 Ft

L’Oréal Paris Magic Retouch hajtőszínező spray
Ha nincs idő a hajfestésre, de azonnal szeretnéd eltüntetni a lenövést, használd a Magic Retouch hajtőszínezőt. Átmeneti őszhajfedést biztosíthat, amely a következő samponos hajmosásig tart. Akár néhány másodperc alatt elfedheti az ősz lenövést, és 1 perc alatt megszáradhat. Szépen egybeolvad a festett hajszínnel.
2299 Ft

Olvastad?

Fotó: Getty Images