A természetes otthoni hajfestés királya: a henna

2020. május 05.
A karanténidőszak alatt központi kérdés sok nő számára a hajfestés problematikájának megoldása. Azoknak, akik a hagyományos és professzionális hajfestékek kínálatán túl kifejezetten természetes megoldást keresnek, a hennázás lehet a legjárhatóbb út.

Ezekben a hónapokban, amikor rengeteg időt töltünk otthon, és lehetőségünk sincs meglátogatni a fodrászt vagy a kozmetikust, joggal merül fel a kérdés, hogy mégis hogyan oldjuk meg a szépségápolást a négy fal között? A hajápolás terén sokan amellett döntenek, hogy ismét visszanyerik eredeti hajszínüket, míg mások inkább a teljesen természetes hajfestési módokat keresik.

Mi is az a Henna?

A henna a Közel-Keleten honos növény, amit ősidők óta használnak haj- és testfestésre. A milliós rajongótáborral bíró módszer klasszikus, nehezen kezelhető, porállagú változatai helyett azonban ma már egészen praktikus és innovatív megoldásokkal is találkozhatunk, köztük a Lush hennatömbökkel. A formás kockákban rejlő okosformulát Helen Ambrosen, a brit márka társalapítója fejlesztette ki. A legjobb minőségű perzsa hennát használjak fel hozzájuk, és mentesek a mesterséges színezőanyagoktól is.

Olvastad már?

Az otthoni hajfestésbajnokok a henna szárított leveleiből készülnek, amelyeket porrá őrlölnek, majd fair trade bio kakaóvajjal vegyítenek, végül kis téglákat formáznak az így kapott keverékből. Később további természetes összetevőket adnak a tömbökhöz, így jön létre a négy különböző árnyalat. Ami pedig az eredményeit illeti: a 100%-ig természetes, növényi eredetű hajfesték lakkszerű réteget képez a hajszálaid körül, és garantálja, hogy minden egyes tincsed gyönyörű színben pompázik majd. Ennél azért több előnye is van: minden egyes árnyalat teljesen egyedi lesz; a mesterséges hajfestékekkel ellentétben a hajtövek is szépek maradnak; a hajad plusz védőrétegre tesz szert, ami megvédi azt.

Egyébként nemcsak színezőanyagként, hanem mélyen kondicionáló kezelésként is alkalmazhatóak a tömbök, mivel a kakaóvaj és az illóolajok fényesítik és illatosítják a hajat. Ezek az összetevők védőréteget képeznek a természetes színű hajszálak körül, súlyt adnak a rakoncátlan tincseknek, és csökkentik az elektrosztatikus hatást.

Hogyan használd a hennát?

Az otthoni hennával való hajfestéshez több dologra is szükséged lesz: gumikesztyű, hőálló tál, keverőkanál, hajcsatok, lehetőleg sötét törölköző, folpack és színezőecset. A lehető legjobb végeredmény érdekében mindig végezz teljes tincstesztet (ez abban az esetben még fontosabb, ha korábban mesterséges színezőanyagot használtál). A szín 24 óra alatt nyeri el végleges árnyalatát. Ha tetszik az árnyalat, kezdődhet a festés. Viszont, ha a hajad több mint 40%-a ősz, mindenképpen használj ősz tincseket is a teszthez. A henna használata után az ősz hajszálak csillogóbbak lesznek a sötéteknél, ezért számíts vibráló végeredményre.

Törj darabokra egy hennatömböt, helyezd a hőálló tálba, és adj hozzá forró vizet – kevergesd, amíg el nem éri az olvasztott csoki állagát. Gumikesztyűt viselve vidd fel a hennát egyenletesen a száraz hajadra. Hagyd fent három órán keresztül, majd samponozd és öblítsd le. A pontos útmutatót ITT találod meg.

Láttad már?

Fotó: Getty Images