A fogápolás új sztárja: a hialuronsav

2020. május 20.
Évek óta hatalmas hype lengi körül ezt a szuper hatóanyagot: a fiatalság vitaminjaként és bőrápoló csodaszerként tartjuk számon. Most azonban úgy tűnik, egy új területre is betört: a fogápolás elsőszámú kedvence lett. De vajon miért?

A hialuronsav a testünkben természetesen is jelen lévő cukormolekula, amely a szervezetünk összes szövetében megtalálható. A kötőszöveti alapállományunk egyik alkotóeleme, amely hatalmas vízmegkötő képessége miatt vált ilyen népszerűvé – a hialuronmolekulák képesek akár saját súlyuk 1000-szeresét is megkötni. Sajnos azonban, akárcsak a kollagénnel, ezzel is az a gond, hogy az életkor előrehaladtával csökken a mennyisége szervezetünkben, így érdemes kívül-belül pótolni.

Fókuszban a bőr

A hialuronsav bőrünket feszesen és fiatalosan tartja, szépen feltölti az apróbb ráncokat, nem csoda, hogy esztétikai kezelésekhez is használják. Gyulladáscsökkentő, nyugtatja az irritált bőrt, és antioxidáns hatással is bír. Ha be szeretnénk építeni az arcápolásunkba, közvetlenül fürdés után, még enyhén nedves bőrre vigyük fel, akár egy szérumot. Ha olyan hialuronsavat választunk, amelyben különböző súlyú (kis-, közepes- és nagy-) molekulák találhatók, a bőr felszíni és mélyebb rétegeit is feltölthetjük vele.

Olvastad már?

Szépségvitamin

Ez a hatóanyag csodaszernek minősül kívül-belül, tehát akár az étrendünkkel (például a zöld színű leveles és a gyökérzöldségekben igen sok található) vagy kapszula formájában is bevihetjük a szervezetünkbe. A kapszulákban sokszor kollagénnel keverve találjuk, amely szintén gyönyörű, feszes bőrt ígér. A hialuronsav kipárnázza a kötőszöveteket és az ízületeket, így segít megőrizni fittségünket is.

hialuronsav-fogapolas-hylodent

Sztár a fogápolásban 

Mivel a hialuronsav elősegíti a sebgyógyulást, a sejtregenerálódást, antibakteriális hatással bír, és megőrzi a szövetek nedvességtartalmát, a fogápolással foglalkozó szakemberek is felfigyeltek rá. A Hylodent egy egész termékcsaláddal támogatja a mindennapi szájhigiéniát. A fejlesztést elősegítő tudós prof. dr. Marcel Wainwright, az európai fogászat egyik kiemelkedő alakja, ráadásul számos tudományos publikációt köszönhetünk neki. A termékek között fogkrém, szérum, szájvíz, szájspray, fogkefe spray, de még fogápoló szopogatós tabletta is segíti a fogaink és az ínyünk védelmét. Szóval már csak egy kérdés maradt: vajon hol bukkan fel legközelebb ez a szuper összetevő?

hylodent-fogapolas

 

Fotó: Profimed, Getty Images

Olvass tovább!