Műanyagmentes július: egyre zöldebb szépségkedvenceink

2020. július 17.
A napokban írtunk tippeket, hogy szépség téren milyen apró, de fontos lépéseket tehetünk a fölösleges műanyagtermelés visszaszorításáért. Most olyan konkrét beautykedvencekkel jövünk nektek, amelyekkel zöldebbek lehettek, és nem csak a #plasticfreejuly mozgalom kapcsán.

Az egyszer használatos műanyagok száműzése a fürdőszobából és a szépségrutinból nem mindenkinek megy könnyen, pláne egyik napról a másikra. Szerencsére azonban mára egyre szélesebb a választék a környezetbarát vagy „környezetbarátabb” alternatívákból. Következzen néhány olyan favoritunk, amelyek használatával kevésbé terheljük a környezetünket, mint hagyományos társaikkal.


Luxus újratöltve

Jó hír azoknak, akik a bevált luxuskedvenceit nehéz szívvel cserélnék kevésbé ismert „zöld” indulókra, hogy a nagy, prémiummárkák háza táján is mozgolódás van zöld fronton. A Lancôme például éppen a műanyagtermelés visszaszorításának égisze alatt jött két népszerű terméke esetében is utántöltős verziókkal. Az Absolue Soft, illetve a Rich Cream az első olyan bőrápolási termékek a márkánál, amelyek esetében a rajongóknak lehetőségük van az eredeti tégelyt megőrizve „újratölteniük” a bevált formulákat – anélkül, hogy még több szemetet termelnének. A teljes bőrregenerálást nyújtó ápoló, ragyogást fokozó és mindemellett könnyed Absolue Soft Cream arcápoló (60 ml, 64 800 Ft) lényegében egy csúcstechnológiával kinyert három erőteljes rózsakivonatot egyesítő koncentrátum. A márka a fenntarthatóság jegyében vezette be a slágertermékéhez az újratöltési lehetőséget, méghozzá különleges, környezetbarát tervezésű „refill”, azaz utántöltő kapszula (60 ml, 51 900 Ft) segítségével.

Lakklemosás környezetbarát módon

Zero waste téren nagy kedvencünk a brit Tabitha Eve, rengeteg olyan fürdőszobai, szépségápolási kiegészítővel, amelyet zöld bűntudat nélkül használhatunk. A bambusz fogkefék, luffa arcradírozó korongok, muszlinkendők, bambusz fürdőszivacsok, papírmentes törlők 100% pamutból és sminklemosó párnák sorában ott lapul egy igen izgalmas induló is, amire eddig nem nagyon láttunk még példát. A környezetbarát körömlakk-eltávolító kendő (NeilaCare.hu, 1750 Ft/5 db) bambuszból készül, apró, elegáns, újrafelhasználható és praktikus. Normál körömlakklemosóval használhatjuk, elég még nedves állapotban kiöblíteni, majd hagyni megszáradni az ismételt használat érdekében.

Boldog start a kezdő szappanosoknak

Ha kicsiben indulnánk, és első körben a tusfürdőnket cserélnénk a zöldebb életmód jegyében szappanra, de abból is egy kényeztető, tápláló verziót keresünk, akkor érdemes a Love Beauty & Planet Bountiful Bouquet szilárd szépségével (100 g, 1099 Ft) indulnunk. Vegán, etikus forrásból származó rózsával, organikus kókuszolajjal és természetes eredetű színezékkel gazdagított, emellett pedig természetes murumuru vajjal dúsították, hogy tényleg táplálja is a bőrünket. Amellett, hogy itt nem kell műanyag palackkal számolnunk a zuhanyozásnál, még a szappan papírcsomagolása is nagyon műanyagmentes július-kompatibilis, ugyanis 100%-ban újrahasznosított papírból készült.

Láttad már?

Pucér termékek parafatégelyben

A pucér termékek, azon belül is a szilárd samponok, hajkondicionálók és szappanok terén nagy úttörő a Lush, amely évek óta nagyon kreatívan oldja meg a szépségtermékek csomagolásából származó hulladék visszaszorításának kérdését. Tény, hogy csomagolás nélkül szeretik árulni a termékeiket, hogy ezáltal is minimalizálják a környezetterhelést, cserébe több alternatívát is kínálnak. Fém, ovális dobozukban (990 Ft/db) a masszázstömbök állagát óvhatjuk, ráadásul utazásra is praktikusan bevethetjük. Cork Pot parafatégelyük (2790 Ft/db, online exkluzív) a műanyag társait váltja ki, mindezt a Portugália déli részén termő paratölgy kérgéből készült tégelyekkel, amelyek 100%-ban természetesek és könnyen lebomlanak. Persze nem csak a szándék nemes, maga az alapanyag is hasznos: a parafa ugyanis felszívja a nedvességet és könnyen szárad, ezért a benne tárolt szilárd sampon sokáig megőrzi hatását. A Knot Wrap kendőcsomagolásokat sem hagyjuk ki (1690 Ft-tól), a színes textilekből választani is nehéz, annyiféle van. Újrahasznosítható, hosszan tart, etikus beszerzésből származik (100 százalékos biopamutból vagy újrahasznosított műanyag palackokból készül) és ezerféleképpen használhatjuk őket. Nemcsak csomagolásként, hanem akár fejkendőként, de pár hajtással máris szatyor lehet belőlük.

Régi kedvencek, megpimpelt „zöld” outfitben

Arról már korábban is beszámoltunk nektek, hogy fenntartható csomagolásra váltott nemrég a Dove, egy évvel azután, hogy tavaly cruelty free márka lett nemzetközi szinten. A folyamat persze nem egyszerű egy ekkora brand esetében, nekünk mindenesetre kifejezetten üdítő vállalás, hogy elbúcsúzhatunk a korábbi steril fehér flakonoktól. Helyüket ugyanis egyedi, és már 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült, környezetbarát társaik veszik át. A polcokon így az apró, picit pöttyös, egyedi újoncokat találjuk, jellegzetes, textúrával, egyedi kis „hibákkal”. A váltás egyébként a Dove, Dove Men+Care és Baby Dove almárkákat érinti, a környezetbarát csomagolások pedig először Észak-Amerikában és Európában érkeznek a polcokra, több mint 60%-kal csökkentve a Dove éves szűz, azaz nem újrahasznosított műanyag-felhasználását ezekben a régiókban.

Olvastad már?