Ezeket a fiatalító hatóanyagokat keresd a fényvédőkben

2020. július 24.
A fényvédők világában eligazodni nem könnyű. Sokan ma már kerülik a kémiai fényvédőket, ugyanakkor az is nagyon fontos szempont, hogy a fényvédő mellett mit tartalmaz egy igazán jó készítmény.

Az általános fényvédők nem ártanak, és biztosítják a bőr fényvédelmét, de az igazán jó fényvédelemben nélkülözhetetlenek azok a sejtszintű, high-tech hatóanyagok, amelyekkel a sejtek anyagcseréjét, megújulását segítjük. Kivédjük a nap szárító és roncsoló hatását, és elérhetjük, hogy egyenletesen, ragyogóan barna legyen a bőrünk, megmarad a szépsége és rugalmassága, mert a fiatalító high-tech fényvédő a bőr a hidrolipid rétegét is ápolja, erősíti a védekező képességét és sejtszinten regenerálja a szerkezetét.

Melyek azok a hatóanyagok, amivel ezt elérhetjük?

Természetes fényvédelmet biztosító hatóanyagok

Az egyensúlyra törekedve erősítik a bőr természetes védekezését és gátolják a környezet károsító hatásait. A természetes védelmet támogató növényi hatóanyagok, amelyek segítik a fotoprotektív, barna melanin egyenletes termelődését, és visszaszorítják a káros fotoagresszív, vörös színű melanin termelődését. A paradicsom likopinja erőteljes bőrvédő és antioxidáns, amely egyfajta karotinféle és a sejtek „belső” napvédelmét szolgálja. Az anatto és répa kivonata felkészíti a bőrt a napsugarak hatására, megvédik a bőrt a korai elöregedéstől, elősegítik a melaninképződést és hozzájárulnak, hogy a bőr hosszabb ideig megőrizze barnaságát. A vörösalga-kivonat, a vörösszőlő resveratolja, a jerikói rózsa glycoinja UV-sugár elleni fényvédők, és emellett intenzív DNS-szintű bőrvédők.

Láttad már?

Sejtszintű védelmet biztosító hatóanyagok, antioxidánsok, DNS védők

A mimózakivonat hatóanyagai mélységében regenerálják a bőrszövetet, és serkentik a kollagén és elasztin termelődést, ami nagyon fontos tényező a bőrszövetek helyreállításában. Emellett a trópusi és sivatagi területeken élő népek a különböző esszenciális olajokat sikeresen alkalmazzák a káros sugárzás ellen. Segítségükkel mi is természetes úton fokozhatjuk a fényvédő kozmetikumok aktivitását, mert az UV-sugarak DNS-károsító hatását kivédik. Ilyen a makadámdió-olaj, jojobaolaj, kendermagolaj, sheavaj, homoktövismag-olaj.


Ezekkel az olajokkal készült termékek megnövelt napvédő hatását a faktorszám utáni „+” jelzi. Az olajokon kívül az antioxidáns növényi hatóanyagok is segítik a sejtek védelmét, az UV-sugarak hatására bőrünkben keletkező szabadgyökök semlegesítésével. Ilyen az E-vitamin, a Totarol, a C-vitamin, a ferulasav és a fehér tea kivonata.

Modern mechanikai fényvédők

A mechanikai napvédők természetes és biztonságos alternatívát kínálnak. Hatóanyagaik rendkívül finomra porított ásványok (cink-oxid és/vagy titán-dioxid), amelyek a bőr felszínén védőréteget alkotnak, és az UV-sugarakat visszaverik, illetve szétszórják. A modern fényvédőkben a mikronizált nanopartikulákat egy speciális természetes védőréteggel vonják be (diszpergálják), így transzparensek maradnak, de már nem szívódnak fel a bőrön keresztül.

Olvastad már?

Fotó: Marie Claire-Archív, Unsplash