Azt hiszed, már mindent tudsz a napvédelemről? Teszteld magad!

2020. július 06.
Júliusban végre teljes melegében élvezhetjük a nyarat, de fontos, hogy a vízparton vagy a szabadban se felejtsük el, a napsugarak nem csak simogatnak… A napvédelem fontosságát nem tudjuk eleget hangsúlyozni, ezért most a legfontosabb ezzel kapcsolatos tudnivalókat vesszük át szakértői segítséggel.

A nyár legizgalmasabb, önfeledt perceiben sem szabad megfeledkeznünk bőrünk megfelelő védelméről, legalábbis, ha szeretnénk elkerülni a napsugárzás várható káros hatásait. Károlyfi Edit, az Avon szépségszakértője éppen ezért most összegyűjtötte nekünk azokat a legfontosabb napozással kapcsolatos tudnivalókat, amelyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk a nyár folyamán.

A napozás jótékony hatásai

A túlzásba vitt napozás káros hatásairól rengeteget olvashatunk, azonban a napsugarak jótékony hatásairól kevesebb szó esik, pedig a mértékletes napfürdőzésnek számos pozitív hatása lehet. A napozás az egyik leghatékonyabb természetes antidepresszáns. Már biztosan magunkon is megfigyeltük, hogy kellemes, napsütéses időben jobb a hangulatunk és pozitívabbak vagyunk. A napfény segít feloldani a stresszt, és felszabadítja testünkben az energiákat. Emellett erősíti az immunrendszert, növeli a libidót, valamint az alvás minőségét is jótékonyan befolyásolja. A napfény többek között fertőtlenítő hatással is bír, így számos bőrprobléma tüneteit is enyhítheti, mint például pattanásos bőr vagy ekcéma. A mértékletesség és a megfelelő védelem azonban nagyon fontos a napozás esetén is.

Miért kell fokozottan ügyelni bőrünkre napozás közben?

A mértékletesség és a megfelelő védelem azért nagyon fontos, mivel a nap által kibocsátott UV-sugarak károsíthatják a bőrt. Az UVA-sugarak a bőr mély rétegeit is elérik, így öregíthetik a bőrt, fokozhatják a ráncok kialakulását. Az UVB-sugarak a bőrfelszínt károsítják, barna foltokat, bőrpírt okoznak. Ezért nagyon fontos, hogy bőrünket napozás és szabadtéri elfoglaltság esetén is fényvédő termékekkel óvjuk.

Láttad már?


Ismerd meg az SPF jelzőt!

A fényvédő termékeken található SPF jelölés az angol sun protection factor, azaz fényvédő faktor rövidítése. Ez gyakorlatilag egy szorzó, ami meghatározza, hogy mennyi időt tölthetünk a napon leégés nélkül. Például ha napvédő használata nélkül 10 percet tölthetünk el a napon, mielőtt leégnénk, akkor 30-as fényvédő használata esetén 30-szor több időt, azaz 300 percet tartózkodhatunk a napon leégés nélkül. Fontos, hogy a fényvédő választásánál vegyük figyelembe, hogy milyen típusú a bőrünk, mennyire érzékeny, milyen könnyen ég le, valamint hogy milyen erős napsugárzás éri. Vízparton a leégés veszélye ugyanis fokozódik, hiszen a víz visszaveri a napsugarakat. A szakértő a gyorsan száradó napvédő spray-ket éppúgy ajánlja, mint a magas védelmet biztosító, de egyúttal hidratáló naptejeket is érzékeny bőrre. Sporthoz ugyanakkor kellemesebb viselet lehet egy spray állagú napozó termék. Emellett – amennyiben szép egyenletes barnaságot szeretnénk elérni – használhatunk olyan kiegészítő termékeket, amelyek segítik a barnulást, mélyebbé és tartósabbá teszik a színt.

Arcunk védelme különösen fontos

Nem csupán a strandon, hanem akár a hétköznapok során is fontos, hogy arcunk védelmére is fokozottan odafigyeljünk, hiszen ez a testrészünk az, ami minden esetben közvetlenül érintkezik a nappal. Ha testünkön a bőrünk kevésbé érzékeny, könnyen barnul, arcunkra akkor is válasszunk magas faktorszámú fényvédőt. Amennyiben strandolni megyünk, abban az esetben sose feledjük, hogy sminkben napozni szigorúan tilos, azonban használhatunk arcunkra színezett fényvédőt. Így nem csupán megvédjük bőrünket, hanem nem kell lemondanunk arról sem, hogy egy leheletnyi színt, fedést adjunk a bőrünknek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Avon Magyarország (@avonhungary) által megosztott bejegyzés, Máj 16., 2020, időpont: 11:30 (PDT időzóna szerint)

Fokozottan figyeljünk a gyermekekre

A gyerekek bőre különösen érzékeny, így ők kiemelt figyelmet érdemelnek. Ahogy izegnek-mozognak a parton vagy a sekély vízben, sokszor belefeledkezve a játékba, még inkább ki vannak téve a napégés kockázatának. Sokszor nem hagyják magukat bekenni, így fontos, hogy olyan fényvédőt alkalmazzunk, ami tartós, sokáig és nagyon magas védelemmel látja el bőrüket. A szakértő nekik napvédő spray-t ajánl legalább 30-as fényvédő faktorral, ebből a megfelelő védelem mellett jöhet olyan verzió is, amely színezett, így sokat segíthet az alapos felvitelben, hogy véletlenül se maradjon ki bőrfelület.

Plusz tippek, amelyekre a fényvédő termékek alkalmazásán túl is érdemes gondolnunk

Gondoskodjunk hajunk védelméről is, hiszen azt ugyanúgy veszélyeztethetik a káros UV-sugarak. Viseljünk kalapot, sapkát vagy használjuk vagy hajvédő spray-t, amely UV-védővel viseli gondját a hajnak. Emellett viseljünk napszemüveget, hiszen a napsugarak szemünkre is ártalmas hatással lehetnek.

Ne feledkezzünk meg az egyik legfontosabb alapszabályról sem, miszerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, ilyenkor húzódjunk be az árnyékba, illetve ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre is.

A fényvédő krémek használatával még nem ér véget bőrünk védelme és ápolása. A napozás utáni termékek megadják azt az extragondoskodást és hűsítő hatást, amire ilyenkor szüksége van a bőrnek. A szakértő kedvencei a napozás utáni hidratáló gélek, ezek közül az aloe verával és/vagy panthenollal frissítőket és nyugtatókat ajánlja, amelyek a nap által igénybevett bőr kezelését célozzák meg.

Olvastad már?

Fotó: Unsplash