A pigmentfolt az új ránc

2020. július 17.
Szeplő, májfolt, melasma vagy pattanás utáni hegek – valamilyen jellegű pigmentációs problémával mindannyian találkozunk előbb-utóbb. A baj csak az, hogy manapság egyre hamarabb, egyre többen szembesülünk velük. Szépségbloggerünk, Peonilla utánajárt hogyan lehet eltüntetni, vagy legalább halványítani őket.

A kor előrehaladtával, illetve a napsugárzás, a hormonális változások (pl. terhesség), egyes gyógyszerek (pl. fogamzásgátló) és bizonyos kémiai anyagok (pl. illatanyagok, szintetikus sminkszerek összetevői) hatására különböző hiperpigmentációs tünetek jelentkezhetnek a bőr felszínén. Ezek elsősorban esztétikai problémát jelentenek, ám fontos megemlíteni, hogy az UV-sugárzás következtében ezek a foltok tovább sötétedhetnek, számuk is gyarapodhat, és nem utolsó sorban a melanoma és a bőrdaganat kialakulásának rizikóját is magukban hordozzák. Ezért fontos odafigyelni rájuk, és évente egyszer bőrgyógyásszal ellenőriztetni a régi és új „elszíneződéseinket”.

A foltok öregítenek

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia folyóiratában megjelent kutatás szerint, ha valakinek sok barnás folt található a bőrén, az akár 20 évvel is idősebbnek tűnhet a koránál. Mivel ma az ózonréteg elvékonyodása miatt jóval erősebb az UV-sugárzás, mint ezelőtt 40-50 évvel, egyre többen, egyre fiatalabb korban találkoznak valamilyen pigmentációs tünettel, amitől szeretnének megszabadulni. Ezért egyáltalán nem indokolatlan, ha azt állítjuk, hogy a pigmentáció az új ránc. De vajon hogyan halványíthatjuk vagy tüntethetjük el őket teljesen?

Olvass tovább!

„Jelenleg két orvosesztétikai és egy kozmetikai kezelés javasolható, amennyiben a hiperpigmentációs bőrtüneteinktől szeretnénk megszabadulni – mondja Kocsis-Barna Andrea vezető esztétikai szakasszisztens. – Az egyik és egyben leghatásosabb esztétikai beavatkozás a Frakcionált CO2 (szén-dioxid) lézeres kezelés, a másik pedig az Easy TCA hámlasztás. Mivel ezek komoly szaktudást igényelnek, soha ne végeztessük őket kozmetikusnál máskülönben szó szerint megégethetjük magunkat!

A kozmetikai kezelések között is van kimondottan folthalványító eljárás, a kémiai hámlasztás, ami abban különbözik az orvosi kezelésektől, hogy nincs felépülési idő. Mindháromban közös azonban, hogy egyiket sem javasoljuk nyáron végeztetni, hiszen rendkívüli módon fényérzékenyítő hatásúak, így gyakorlatilag még több foltunk lesz, ha a kezelések után kimegyünk a napra. Minden folthalványító eljáráshoz az őszi–téli időszak a legideálisabb.”

Mit tehetünk ellenük nyáron?

„A legfontosabb, hogy 50 faktoros fényvédővel óvjuk a bőrünket az UVA- és UVB-sugárzás ellen. Miért? Azért, mert a bőr pigmentációjáért elsődlegesen az UV-sugarak miatti ártalom tehető felelőssé. Ha tehát nem szeretnénk újabb foltokat vagy elkerülnénk a régiek sötétedését, a reggeli bőrápolási rutinunk utolsó lépéseként vigyük fel a választott napvédő krémünket. Ma már rengetegféle formula létezik, biztosan megtaláljuk a kedvencünket” – tanácsolja a szakértő.

Sokat segíthetnek az otthoni hámlasztók, különösen az AHA-sav, vagy pl. a retinol és származékai, de ezeket érdemes kerülni a meleg évszakban, hiszen fényérzékenyítik a bőrt. Ezen kívül azért vannak olyan nyáron is használható folthalványító hatóanyagok. Ilyen a C-vitamin, E-vitamin, ferulinsav, azelainsav, arbutin, niacinamide vagy az édesgyökér-kivonat. Ezek ugyan sokkal lassabban hatnak (több hónap alatt), de egyiket, másikat javasolt beépíteni a szépségápolási rutinunkba.

A cikk folytatásáért kattints Peonilla oldalára!

A cikk egy korábbi változata a Nők Lapja Egészség magazin 2019/08-09. számában is megjelent.

Fotó: Unsplash

Tudtad?