3 jel, hogy sérült a bőröd védőrétege

2020. július 31.
Amennyiben az alábbi tüneteket tapasztalod magadon, nagy valószínűséggel nem képes a védőfunkcióit ellátni a bőröd. Szépségbloggerünk, Peonilla elárulja, hogyan erősítheted meg újra.

Mi az a bőr védőréteg?

A bőrt kívülről egy hidrolipid filmréteg fedi, amely többek között verejtékből, faggyúból, koleszterinből, zsírsavakból és elhalt hámsejtekből áll. Ez az ún. barrier réteg megakadályozza a bőrre kerülő mérgező anyagok felszívódását, védi a külső behatásoktól, vírusoktól, baktériumoktól, és segít bent tartani a vizet, így megőrzi a bőr a hidratáltságát. Ha a barrier lipidréteg gyengül, a bőr kiszáradhat, érzékennyé, irritálttá válik, és idő előtti ráncok, pattanások, ekcéma, pszoriázis vagy egyéb bőrbetegségek is kialakulhatnak rajta.

A gyengítő tényezők között van például az UV-sugárzás, a túl meleg vizes vagy túl gyakori arcmosás, zuhanyzás, a túlzásba vitt hámlasztás/arcradírozás, és az irritáló összetevőjű vagy túl sokféle kozmetikum használata. Szintén a védőréteg elvékonyodását okozhatják a hormonális változások, a különböző gyógyszerek, a stressz, a helytelen életmód és az életkor. Ahogy öregszünk, egyre sérülékenyebb a bőrünk is.

Láttad már?

Ha a következő tünetek valamelyike igaz rád, neked is valószínűleg sérült a bőröd lipidrétege.

1. Feszül, száraz, viszket, esetleg hámlik a bőröd
Teljesen mindegy, mennyi hidratálókrémet használsz. A bőr nedvességtartalmának csökkenése az egyik legnyilvánvalóbb jele a sérült barriernek, ez ugyanis az, ami segít bent tartani a vizet a bőrben. Nem beszélve a faggyú és lipidek jelenlétéről az egészséges bőr esetében, amik hidratáltan tartják azt. Az érzékeny, védtelen bőr a szárazság és feszülés mellett viszkethet is.

2. Extrém módon olajosodik
Talán meglepő, pedig a túlzott faggyútermelés is lehet az elvékonyodott lipidréteg jele. Ilyenkor ugyanis hajlamos az ember drasztikusabb eszközökhöz nyúlni, és alkohollal, túl erős, szárító arclemosóval, mattító termékekkel „kezelni” az idegesítő csillogást. Ez pedig épp ellentétes hatást vált ki, sérül a barrier, a szárító hatást pedig olajosodással kompenzálja túl a bőr.

3. Csíp, ég, mindentől kipirosodik
Amikor sérül a védőréteg, a kozmetikumok irritálhatják a bőröd, és a normálisnál mélyebbre képesek hatolni. Ez pedig fájdalmat, csípő, égő érzést, irritációt és kipirosodást okozhat.

A cikk folytatásáért kattints Peonilla oldalára!

Olvastad már?

Fotó: Unsplash