Így ápold a bőröd a maszk alatt

2020. augusztus 24.
Szépségbloggerünk, Páll Adrienn, a New School of Makeup sminkakadémia vezetője ezen a héten a koronavírus kapcsán arra tér ki, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a bőrünk szépségéből a néha fullasztó maszkviselés ellenére.

Mint egy Covid-Gombóc-Artúrnak: van sima gyógyszertári maszkom, pamutvászonból varrt maszkom, FFP2-es maszkom, cserélhető szűrőjű maszkom és dizájnmaszkom. Váltogatom őket, mert a maszkviselés a nyár folyamán nagyon megviselte a bőrömet, és észrevettem, hogy a problémák nagy része annak függvényében alakul, hogy éppen hol ér a legtöbbet az arcomhoz. Az sem mindegy, hogy az anyaga szintetikus vagy természetes.

Az tény, hogy az NSM-ben sminkesként és oktatóként is az átlagosnál többet kell maszkot hordanom, hiszen munkám részévé vált a védekezés. De tudom, hogy számos egyéb szakma képviselői vannak ezzel még így. Orvosokkal, felszolgálókkal, eladókkal, fogorvosokkal és sok más dolgozó emberrel közös „élményünk” még a bepárásodó szemüvegek, a beszéd közbeni emelt hangerő, a nap végére kialakuló oxigénhiány, a koraesti „K.O.-s” állapotban a fáradtságtól leragadó szemek, és persze a fent említett bőrproblémák.

Ez utóbbiak miatt kértem segítséget Papp Mónikától, egy fitokozmetikai cég szakmai és képzési vezetőjétől, mit is lehet tenni ebben az esetben.

Nézzük, mi is történik a maszk alatt:

1. Folyamatosan dörzshatás, súrlódás éri a bőrünket.
2. Jobban izzadunk a megszokottnál, meleg van a maszk alatt.
3. Ez a terület kevesebb levegőt kap, párásodik, bepállik.

A súrlódás hatására úgynevezett mechanikai aknék alakulhatnak ki. A levegőtlen, párás, meleg közeg hatására baktériumok tenyészhetnek a maszk alatt, hiszen ez a közeg a legkedvezőbb számukra. A bőr érzékenysége, gyulladásra való hajlama így borítékolható. A másik megfigyelhető tünet a hámló felszín. Sokkal könnyebben elszarusodik a bőrünk ebben az állapotban, így a kialakuló mitesszerek a pórusokból nem tudnak szabadulni, és ez szintén egyenes út a gyulladáshoz.

Láttad már?

Mit tehetünk?

A nulladik lépés a helyes bőrtisztítás, mielőtt a maszkot feltesszük, illetve amikor levesszük. Fontos, hogy a bőrtípusunknak megfelelő arctisztítót használjuk. Kerüljük a szappant, tusfürdőt, hiszen ezekkel megbontjuk a bőr természetes pH-ját, és meggyengítjük védekező képességét. Érzékenység ellen érdemes gyulladáscsökkentő készítményt használni, olajos bőr esetén pedig enyhe peeling hatású lemosóhoz nyúlni. Személy szerint én a száraz, vízhiányos, mostanság hámló bőrömet lemosás után heti kétszer is radírozom, és ez bizony sokat segít. Érzem, hogy utána fellélegeznek a pórusaim, a hámlás eltűnik, minden kenceficém utána jobban felszívódik.

Kiemelten fontos a folyamatos hidratálás, hiszen ezzel a bőr természetes ellenálló képességét is növeljük. Ebben az extrém helyzetben a vízpótlás legkellemesebb módja az arcpermetek alkalmazása. Ezek a készítmények többször is használhatóak napközben, frissítően, könnyeden pótolják a hiányt, és elérhetőek extra bőrnyugtató funkcióval is. Az én kedvenc permetem mindig velem van a táskámban, és bármikor eszembe jut, fújok belőle magamra. Zsíros bőr esetén érdemes olyan könnyű textúrájú termékeket használni (pl.: fluidok, tonikok, szérumok), amelyek faggyúmirigy-szabályzó funkcióval vannak felvértezve. Így mérsékelhetjük a felfokozott faggyútermelés általi kellemetlenségeket, mint például a fénylő, ragacsos bőrfelszín, pattanások, gyulladások.

Ha valamikor, akkor most van igazán nagy szerepe a bőrtípusnak megfelelő arcmaszkok használatának. Ezek az extra hatóanyaggal bíró készítmények olyanok, mint egy zöldségsmoothie a szervezetnek. Heti rendszerességgel használva felgyorsítják a bőr regenerációját, és erősítik annak ellenálló képességét.

Ami a sminkelést illeti, a maszk alatt ne használjunk vastag alapozót, sőt ezt a részt véleményem szerint érdemes szabadon hagyni, hisz úgysem látszik. Amennyiben mégis szeretnél valamit feltenni, érdemes fitokozmetikumokat és -sminkeket használni, esetleg színezett hidratálót vagy BB krémet. Cserébea  szemeken viszont bátran kiélhetjük magunkat, vagány maszkokkal egészen parádés lookokat lehet kreálni, így én inkább erre biztatlak titeket.

Fotó: NSM

Olvastad már?