Veszélyes szépségtrendek terjednek a TikTokon

2020. szeptember 16.
Bár számos izgalmas, kreatív beautytrendnek ad teret a világ egyik legnépszerűbb videomegosztója, a csináld magad mozgalom jegyében felbukkanó szépségrutinok egy része kifejezetten veszélyes is lehet.

A napjaink egyik legmenőbb közösségimédia-oldalának számító TikTok gyakran bizonyul az új szépségpraktikák tárházának, azonban úgy tűnik, vannak árnyoldalai is. A Daily Record külön cikket szentelt a kínai videomegosztó platformon terjedő beautyőrületeknek, amelyekkel a felhasználók – és az őket követők egyaránt – egészségügyi kockázatoknak teszik ki magukat.

Fogászati szakértők szerint a „fapados” fogfehérítő megoldások között vannak olyanok is, amelyeknek súlyos következménye lehet, megsérthetjük az ínyünket, de súlyos esetben akár a fogainkat is elveszíthetjük. A főleg tinédzserek által megosztott videók között az egyik legnépszerűbb a hígítatlan fehérítővel való fogfehérítés, ami valóságos trenddé nőtte ki magát, pedig irritálhatja a bőrt, a szemet és a tüdőt is a már említett egyéb veszélyei mellett.

A tizenévesek sokan az eBay-ről szerzik be az olcsó hidrogén-peroxidot, majd a „bevetésről” készült videót feltöltik, megmutatva milyen eredményeket is érnek el azzal, ha egy percig közvetlenül a fogaikra kenik. A főleg hajszőkítőben, műtrágyákban, antiszeptikus és tisztítószerekben használt vegyszer márpedig kifejezetten károsnak bizonyulhat: ha nem megfelelően használjuk, akár égési sérüléseket, gyulladást is okozva a száj belsejében.

Az aggasztó TikTok szépségtrendek ellen egyre több szakértő emeli fel a szavát, arra ösztönözve a közösségi média felhasználóit, hogy ne kövessék ezeket a kétes divathullámokat, amelyek „maradandó károkat” okozhatnak.

Tudtad?

A veszélyes, hígítatlan vegyszerekkel akad, aki megosztott videóiban az anyajegyeit igyekszik eltüntetni (amelyre jelenleg nincs megfelelő, otthon is biztonságosan elvégezhető beavatkozás) a fertőzéseket, vérzést, hegesedést kockáztatva, de akadnak, akik szempillaragasztóval küzdenek a telt ajkakért. Utóbbi a British Skin Foundation szóvivője szerint azért is veszélyes, mert a szempillaragasztó cianoakrilátot tartalmaz, a potenciálisan allergiás vegyszer alkalmazása pedig súlyos reakciót eredményezhet, így hegesedést vagy tartós deformitást okozhat az ajkakon.

A felhasználó közt terjedő trendek közt találjuk a házi, vagyis inkább „sufnituning” kontúrt is, amikor is csak az arc egyes részein használnak a TikTokerek fényvédő krémeket – így kontúrozva „természetesen” az arcbőrt, nem mellesleg növelve a bőrrák kockázatát a kihagyott részeken.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!