Csak két dolog kell a makulátlanul fehér ágyneműhöz

2020. július 10.
A fehér akkor igazán szép, ha valóban vakítóan hófehér. Ám ahogy a pólók és blúzok hónaljánál, úgy az ágynemű párnahuzatánál is megjelenik a makacs sárgás árnyalat. Ha nem szeretnénk drasztikus vegyszerekhez folyamodni, akkor sem kell beletörődnünk ebbe, a megoldás a konyhánkban rejtőzik.

Ha úgy döntünk, hogy hófehér huzatra váltunk a színesről, azt azért tesszük, hogy valóban vakítóan és makulátlanul fehér ágyneműben aludhassunk. Egy idő után azonban a kritikus helyeken, így a párnán és a lepedőn megjelennek a sárgás foltok. A fehérítésre mindenkinek megvannak a bevált trükkjei, de mit tehetünk, ha nem szeretnénk vegyszereket használni, és az anyag rostjait sem akarjuk roncsolni?

Az interneten számos jó tanácsot olvashatunk: főzzük ki az ágyneműt, áztassuk be citromlével, vagy próbálkozzunk hidrogén-peroxid és mosószappan kombinációjával. Ám ezek azért jóval több energiát és munkát igényelnek, mint betenni a mosógépbe az ágyneműt a tisztítószerekkel, és elindítani, majd kiteregetni a hófehérre mosott huzatokat.

Az ecet és a szódabikarbóna azonban elvégzi helyettünk a munka nehezét, csupán arra kell ügyelni, hogy ne ugyanahhoz a mosási folyamathoz adagoljuk mindkettőt, ha géppel mosunk. Ha nagyon makacs folttal állunk szemben, kevés vízzel keverjünk péppé némi szódabikarbónát, ezt kenjük a foltra, majd folyassunk rá kevés ecetet, és hagyjuk, hogy tegye a dolgát, mielőtt bepakoljuk a gépbe a textileket. 

A mosógép dobjába tegyünk egy adagolópohárnyi szódabikarbónát, míg az ecetet az öblítő helyére töltsük. Mellé természetesen adagolhatjuk a szokásos mosószerünket a szokásos mennyiségben. Ez a módszer rendkívül egyszerű, környezet-, bőr- és textilbarát egyszerre. A végeredmény pedig makulátlanul fehér, ragyogó ágynemű.

Olvastad már?

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash