Hogyan hozzuk helyre az elrontott frufrut?

2020. július 18.
Ha az otthoni hajvágás balul sült el, és a frufrunk túl vastag, ferde vagy éppen rövid lett, akkor sem kell az elkövetkező hónapokat sapkában vagy eltűzött hajjal töltenünk. A profi fodrászok tanácsaival akár magunk is kijavíthatjuk a frizuránkat.

Hiába néztünk meg több videót is arról, hogyan vágjuk le a saját hajunkat, mégsem sikerült a frufrunk úgy, ahogy terveztük? A profi fodrászok segítenek benne, hogyan hozhatjuk helyre a balul sikerült frufruigazítást, függetlenül a hajtípusunktól.

Ám mielőtt bármibe belekezdenénk, szükségünk lesz egy megfelelő ollóra. Ha eredetileg sima papírvágó ollót használtunk, vagy olyat, ami már túl tompa, az is lehet az oka annak, hogy nem sikerült úgy levágnunk a frufrunkat, ahogy szerettük volna. „A legtöbben emellett túl sok hajat vágnak egyszerre amellett, hogy életlen az ollójuk – hívta fel rá a figyelmet Erickson Arruntegui New York-i fodrász. – Ilyenkor az olló eltolja a hajat, emiatt egyenetlen lesz a vágás. Ha beszerzünk egy rendes ollót és apró tincsenként dolgozunk, sokkal jobb lesz az eredmény.”

Ferde lett?

Ha ferdére sikerült a frufrunk, azt kell eldöntenünk, hogy meg tudunk-e barátkozni a rövidebb változattal. „Ha ki akarjuk igazítani, a rövidebb oldalhoz kell illeszkednie az egésznek. Ha nem akarjuk rövidebbre vágni, a legtöbb, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk fonással, csattal vagy fejpánttal leplezni, és kivárjuk, míg megnő” – magyarázta Justine Marjan Los Angeles-i fodrász.

Olvastad már?

Ha rászánjuk magunkat az újabb vágásra, először mossuk meg, szárítsuk és vasaljuk ki simára a frufrut. Ezután próbáljuk meg szétválasztani a tincseket, keressük meg, melyek azok a részek, amik nem illeszkednek a végső hosszhoz. Ha göndör hajunk van vagy loknis tincseink, vizesen vágjuk a frufrut, és csíptessünk alá egy papírtörlőt, hogy jobban lássuk, milyen hosszúra vágjuk. „A többi már nagyon egyszerű innentől. Húzzuk ki előre a hajat, és vágjuk le egyenes vonalban olyan hosszúra, mint a legrövidebb rész” – mondta Marjan.

Túl vastag?

Ha túl ritkásnak ítéljük a frufrunkat, könnyen változtathatunk rajta, csak hozzá kell adni még egy kis hajat. Ám ha túl vastag lett a frufru, már bonyolultabb a helyzet, de nem lehetetlen javítani rajta. Ehhez a fodrászok a ritkítóollót javasolják, amivel kis erőfeszítéssel csökkenthetjük a frufru tömegét. Ennek híján marad a hagyományos olló és a pontvágás, amit biztosan láttunk már, amikor a fodrászunk alkalmazta. „Vágjunk bele a frufruba felfelé irányuló mozdulatokkal, hogy megtörjük a tömörségét” – magyarázta a fodrász. Ha erről még nem láttunk videót, érdemes megnézni párat, mielőtt belevágunk. 

Túl rövid?

Van, aki imádja, ha rövid a frufruja, különösen mióta megismertük Audrey Tautou-t. Ám nem mindenki. Sajnos ha szándékunkkal ellentétben lett túl rövid a frufrunk, az idő a legbiztosabb megoldás a problémánkra. „Ha túl rövid lett, ideje eltennünk az ollót a fiókba” – javasolta Arruntegui. Mindegyik megkérdezett fodrász egyetértett abban, hogy hagyjuk nőni egy ideig az ily módon félresikerült frufrut. Ezalatt kalappal, csinos csatokkal vagy fejpánttal ellensúlyozhatjuk a frizurabalesetet. Ha szeretnénk, hogy gyorsabban nőjjön, éjszakára ricinusolajjal kezelhetjük a hajtövet. 

Bárhogy is sikerült a hajvágás, fontos, hogy ne vegyük túl komolyan a végeredményt. „Szerencsére a hajbalesetek nem véglegesek, hamar megnő még akkor is, ha túl rövidre sikerült például a frufrunk – biztatott mindenkit Arruntegui. – Lehet, hogy nem tökéletes, ám rajtunk kívül valószínűleg senki sem tudja, hogy nem így akartuk eredetileg. És nem is kell megtudnia senkinek.”

Olvass tovább!

Forrás: Allure
Fotó: Unsplash