Így ápold a bőröd az ötvenes éveidben!

2020. október 12.
Míg az öregedés egy természetes folyamat, a túl korán megjelenő ráncok, a dehidratáltság és a bőrproblémák kezelése a mi feladatunk. Minisorozatunkban hétről hétre bemutatjuk, hogyan érdemes a bőrünket ápolni különböző életszakaszokban.

Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász és Tamás Eszter kozmetikus szépségbloggerünk segítségével Dóczy Júlia kolléganőnk a legújabb, leginnovatívabb hatóanyagokat és műtétmentes kezeléseket térképezte fel, és foglalta össze egy alapos cikkben, amelyet teljes egészében az októberi Marie Claire lapszámban olvashattok.

Lássuk, mit javasolnak szakértők azoknak, akik az ötvenes éveikben járnak!

Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtette. Harmincévesen
olyan, amilyenre az élet formálta. De ötvenévesen már olyan, amilyet megérdemelsz.Coco Chanel

Ötvenes évek

Mi történik a bőrrel?
A premenopauza és a változókor nemcsak szervezetünk működésére, hanem a bőrünk állapotára is jelentősen rányomja bélyegét. És mivel lassan leáll az ösztrogén és a progeszteron termelése, még inkább beindulnak a bőr sejtszintű öregedési folyamatai. „A kor előrehaladtával az arcunkon, a nyakunkon, a dekoltázsunkon és a kezünkön a legnagyobb problémát a mélyebb ráncok, pigmentfoltok kialakulása és a bőr általános minőségromlása jelenti” – magyarázza a kozmetikus.

Nagyító alatt

Dehidratáció

Bőrünk vízmegőrző képessége csökken, tehát már nem csak a felszínen, a mélyebb rétegekben is vízhiány alakul ki, amely viszketést, erős szárazságot okozhat. Nincs mese, a regenerációhoz bizony már nem elég a felszíni vízpótlás, a hatóanyagokat a bőr legmélyebb rétegeibe is be kell juttatni – ebben nagy segítségünkre lehet egy szakember.

Zsírhiány

A másik problémás folyamat a bőr aljában indul el: az itt található zsírpárnák is folyamatosan elvékonyodnak, lejjebb ereszkednek, így a bőr nemcsak zsírhiányos, hanem egyre vékonyabb is lesz. Sajnos a vékonyodás az ajkakat is igen látványosan érinti, nem véletlen, hogy ebben az életkorban sokan jelentkeznek ajakfeltöltésre a volumenpótláshoz.

Ráncok

Már nemcsak kisebb, hanem nagyobbacska ráncok is megjelennek, a bőr mind az arc, a nyak és a dekoltázs területén látványosan veszít rugalmasságából. Éppen ezért ebben az életszakaszban már sokan veszik igénybe a volumenpótló injekciókat, de a bioszálas lifting is látványos megoldás.

A húszas éveidben jársz? Kattints tovább!

Hatóanyagbörze

Peptidek

A legnagyobb anti-aging sztárösszetevők, amelyek sokféle tudással lehetnek jelen a krémekben. Serkenthetik a kollagéntermelést, feszesíthetnek, de olyan peptid is létezik, amely a pigmentfoltok eltüntetésében remekel, és amely egészen hasonló hatást produkál, mint a botoxinjekció.

Algák

A különböző algák és vitaminok kombinációi kiválóan feszesítik, hidratálják a bőrt. Számos táp- és ásványianyag található bennük, és még a környezet káros hatásaitól is meg tudják óvni a bőrt.

Őssejtek

A növényi őssejtek védik a bőr sejtjeit a káros külső hatásoktól, és arra késztetik őket, hogy újrastruktúrálódjanak, azaz folyamatosan megújuljanak. Előszeretettel használják a kozmetikumokban erre a célra az almát vagy az alpesi rózsát.

Kezeléskalauz

Töltőanyagok
„A mimikai izomzat mozgásának mérséklése, blokkolása érdekében szóba jöhet a botulinum toxinnal (botox) végzett ránctalanító kezelés, illetve a töltőanyagokkal (például hialuronsavval) történő térfogatpótlás, ráncfeltöltés is”– sorolja dr. Kriston Renáta.

Tartószálas kezelések

A műtétmentes feszesítésre a doktornő a tartószálas kezeléseket tartja a legjobb megoldásnak. „Ezek megemelik a szemöldököt, határozottabbá teszik az orcát és a kontúrokat, élesebbé válik a nyak és az arc határvonala is. Ráadásul beindítják a szálak helyén a kollagén- és az elasztintermelődést is.”

Lézer

A Fotona 4D lézer erősebb változata a 3D-s kezelésnek. Bár itt már néhány napos gyógyulási idővel is számolnunk kell, annál látványosabb lesz a végeredmény. Mivel a kezelés a kollagén és az elasztin szintézisét indítja be, kell pár hét vagy hónap, hogy elérjük a kívánt hatást.

Potenciális szépségkedvencek:

Argán őssejtkivonatot tartalmazó, sejtmegújító arckrém Helia-D
Fiatalító éjszakai krém, Biotherm
Ráncfeltöltő ceruza, Ahava
Fiatalító és élénkítő arcmaszk, Lancôme
Arcfeltöltő maszk peptidekkel, Elemis elemis.com
Arckezelő eszköz, NuFace Trinity

Fotó: Unsplash