Így ápold a bőröd a húszas éveidben!

2020. szeptember 21.
Míg az öregedés egy természetes folyamat, a túl korán megjelenő ráncok, a dehidratáltság és a bőrproblémák kezelése a mi feladatunk. Egy minisorozatban hétről hétre bemutatjuk, hogyan érdemes a bőrünket ápolni különböző életszakaszokban.

Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász és Tamás Eszter kozmetikus széspégbloggerünk segítségével Dóczy Júlia kolléganőnk a legújabb, leginnovatívabb hatóanyagokat és műtétmentes kezeléseket térképezte fel, és foglalta össze egy alapos cikkben, amelyet teljes egészében az októberi Marie Claire lapszámban olvashattok.

Ízelítőként lássuk, mit javasolnak szakértők azoknak, akik a húszas éveikben járnak!

„Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtette. Harmincévesen
olyan, amilyenre az élet formálta. De ötvenévesen már olyan, amilyet megérdemelsz.” Coco Chanel

Húszas évek

Mi történik a bőrrel?

Bőrünk ebben az időszakban a legszebb: ragyogó, feszes és nyoma sincs a szem alatti karikáknak. „A hormonális változás az egyetlen, amely megzavarhatja az idillt, mert bár ebben az életkorban a bőrünk funkciói még tökéletesen működnek, a kollagén– és az elasztinrostok feszesek, a bőr anyagcseréje és vérellátása is megfelelő, a pubertás sajnos elhúzódhat, az aknék pedig sok bosszúságot okozhatnak” – magyarázza Tamás Eszter kozmetikus.

Nagyító alatt

Pattanások, aknék

Sokan ezekben az években is küzdenek még hormonális változással. Az aknék, mitesszerek, tág pórusok és miliák (apró, fehér pöttyök) könnyen elszaporodhatnak ilyenkor a bőrön. „A bőrtípusunknak megfelelő szépségrutint már ebben a korban is érdemes rendszeresíteni, akár küzdünk hormonális problémákkal, akár nem” – javasolja a kozmetikus.

Láttad már?

Hatóanyagbörze

Hialuronsav

Hogy még feszesebb, teltebb, élettel telibb legyen a bőrünk, hialuronsavas ápolókat, szérumokat érdemes bevetnünk. Ez a kis formula ugyanis a súlyának az ezerszeresét is képes vízből megkötni, így képzelhetjük, milyen szépen kitölti a még amúgy is feszes arcunkat.

SPF

A napkárosodás pigmentfoltokat okozhat, ráadásul a kollagén- és az elasztinrostokat is károsíthatja – a bőrünk pedig nem felejt, ha nem vigyázunk rá, később benyújtja a számlát. Tehát már ilyen idősen is használjunk minden nap minimum harmincas faktorszámú fényvédőt.

AHA, BHA

Ezek a gyümölcssavak nemcsak a pattanásos bőrnek tesznek jót, hanem az elhalt hámsejteket is eltávolítják. Egészségesen ragyogó, felfrissült bőrt érhetünk el egy hámlasztással, amelyet akár – persze csak alapos tájékozódás után – otthon is elvégezhetünk.

Kezeléskalauz

Hámlasztás

Kriston Renáta szerint ebben az életkorban a legfontosabb a rendszeres hámlasztás, amelyet mezoterápiával és hialuronsavas mélyhidratáló kezelésekkel egészíthetünk ki. „Ahhoz, hogy a krém optimális felszívódása biztosított legyen, időnként a felső, száraz érzetű szaruréteget el kell távolítani – kezdi a bőrgyógyász. – Ezt elvégezhetjük rendszeres otthoni bőrradírozással, vagy professzionális körülmények között mikrodermabrázióval, peelingekkel, illetve lézeres finomhámlasztással is.”

Potenciális szépségkedvencek:

Pórusösszehúzó hidratálókrém Bioderma Sébium
SOS pattanások elleni célzott ápoló Vichy Normaderm
Arctonik Saffee Acne Skin – notino.hu
BHA-savas hámlasztó Geek & Gorgeous Cheer up
Arctisztító Foreo

Fotó: Unsplash