Energiát adó maca, és amit tudnod kell róla

2018. január 02.
A maca ezeréves perui növény, amely leginkább libidót növelő hatásáról ismert világszerte. Ismerjük meg ennek a csodálatos növénynek a történetét és rengeteg pozitív tulajdonságát!

A perui Andokban, 4000 méteres magasságban nő a növény, amelynek a neve maca, és sok jó tulajdonsága pozitívan hat az egészségre és a szexualitásra egyaránt. Ez a gyökérzöldség a káposztafélék családjába tartozik, évezredek óta termesztik, és az a híre, hogy az egyik leghatásosabb afrodiziákum.

Az inkák öröksége

Úgy tűnik, már az inkák is élvezték a maca pozitív hatásait. Régészeti ásatások nyomán kiderült, hogy már Kr. 1600-ból vannak nyomai a termesztésének. Neve valószínűleg a kecsua ma (hegyen termesztett) és ca (erősítő tápszer) szavakból áll össze. Annak idején az inkák szent növényei közé tartozott, így alapvetően a felsőbb osztályokhoz tartozók és a legelismertebb harcosok fogyasztották erősítő és bátorságnövelő szerként mielőtt csatába indultak. És joggal, hiszen az inkák már a legelejétől fogva rájöttek a macagyökér energetizáló és erősítő hatására. Ők egyébként általában porították és lepénybe vagy édes krémekbe keverve ették.

A macagyökér (nem csak) vágyfokozó és termékenységnövelő hatásai

A maca egyik legismertebb tulajdonsága, hogy afrodiziákum, és ez már az inkák idejében is így volt. Gumóját a perui ginzengnek is hívják, és valóban javítja a spermiumok minőségét. De hatása nem csupán ennyi: nők esetében növeli a libidót, a termékenységre is hat, sőt a premenopauza előtti időszak problémáit is lehet kezelni vele – bár tudományos  munkák még nem erősítették meg az ez irányú tapasztalatokat.

Ezenkívül a maca egyéb pozitív hatásait is ismerjük: javítja a memóriát, csökkenti a stresszt, antidepresszáns hatása is van. Mindazonáltal mivel tudományos kísérletek és eredmények még nem állnak rendelkezésre róla, ne tekintsük gyógyszernek. Terhes nők és  szoptató anyák például semmiképp se vigyék túlzásba a használatát.

Hol juthatunk hozzá?

A macához leginkább por vagy kapszula formájában juthatunk hozzá (lehetőleg a bio változatot keressük) bio- és gyógynövényboltokban, illetve az interneten.

Fotó: Profimédia – Red Dot