Ne legyen tabu a menopauza: mire vágyik a bőröm, ha elmúltam már 40 éves?

2020. szeptember 16.
Negyvenéves kor felett nemcsak a különböző, kellemetlen tünetek utalnak arra, hogy közeleg a változókór, de bőrünkön is észrevehetünk változásokat. Ezek nagytöbbsége az öregedéssel van kapcsolatban, de a hormonváltozás is beindíthat látványos folyamatokat.

Míg a harmincas éveinkben a fáradtság nyomai, az apró mimikai ráncok és a bőrtípusunk miatt kialakult problémák zavarnak minket, amikor belenézünk reggelente a tükörbe, negyven felett már szembetűnőbb, zavaróbb jeleket veszünk észre az arcunkon. Dr. Dobozy Enikő bőrgyógyásszal arról beszélgettünk, mi történik a bőrünkkel ebben az életkorban. Hogyan ápoljuk a bőrünket a változókorban?

Mi történik bőrünkkel a változókorban?

A menstruáció elmaradása, amelynek oka a nemi hormonok mennyiségének csökkenése, a bőrben is jelentős változásokat eredményez. Az arcbőr legfelsőbb hámrétege a menopauzában elvékonyodik. A bőr megújulási képessége csökken, az új hámsejtek lassabban képződnek, és az elhalt hámsejtek lassabban válnak le a bőrfelszínen. Emiatt az elszarusodott réteg is vastagabbá válik, a bőr szürkébbnek, fakóbban tűnik. Ezzel párhuzamosan a bőr zsírtartalma is csökken, a kötőszövet vízmegkötő képessége kisebb lesz, ezért szárazabbnak fogjuk érezni a bőrünket. A mimikai ráncok, amik már fiatalabb életkorban is megjelenhetnek, állandósulnak, és mélyebbé válnak. A nyak területe különösen érintett, mivel itt kevesebb az izommunka, és a gravitáció is besegít abba, hogy a bőr idő előtt megereszkedjen. Ha nem fordítottunk kellő figyelmet az évek során a megfelelő fényvédelemre, az UV-sugarak hatására ezen a területen is károsodnak a rugalmasságért és feszességért felelős kollagén- és elasztinrostok, a bőr veszít feszességéből.

Mit tegyünk, hogy a bőrünk visszanyerje fiatalos állagát, kinézetét?

Van egy rossz hírem: visszanyerni már nem sok mindent lehet ebben az életkorban, sokkal reálisabb cél, hogy lassítsuk a romlást, és próbáljuk javítani az aktuális állapoton. Azt gondolom, a nőknek fiatal felnőttkorban már el kell kezdeniük a korunknak megfelelő bőrápolási rutin kialakítását. Ahogy haladnak előre a korban, úgy kell a bőr igényeinek megfelelően változtatni a szokásokon.

Hogyan változtassunk bőrápolási rutinunkon, amikor közelítünk a változókor felé?

A menopauzában a csökkenő hormonszintek miatt kieső funkciók pótlása a legfontosabb. Az egyik legfontosabb cél a hámsejtek megújulásának felgyorsítása. Olyan hatóanyagokra van szükség, amelyek elősegíti a megvastagodó szaruréteg leválását és a hám vízmegkötő képességének a helyreállítását. Kulcsfontosságú a kötőszöveti réteg sejtjeinek aktiválása, a kollagéntermelés serkentése, és a pigmenttermelés szabályozásának normalizálása is.

Kezdjük az arctisztítással. Mennyire fontos ez az első lépés a bőrápolásban?

Nagyon fontos. És nemcsak az arc bőrének esetében, de a testápolásban is. Mint említtettem, ilyenkor a nők szárazabbnak, feszülőbbnek érezhetik a bőrüket, mivel a faggyúmirigyek termelése csökken. Fontos, hogy a legmegfelelőbb mosakodókészítményeket, testápolókat használjuk, nem csak a komfortérzet miatt. Az arctisztító készítmények esetében is minőségi készítményeket érdemes választani, és soha sem kihagyni ezt a lépést az arcápolási rutinból. Egy sima, egyszerű micellás víz már nem elég, a tejállagú, krémes arctisztítókkal legalább fél percig tisztítsuk át a bőrt, majd egy termálvizes készítménnyel távolítsuk el a bőrfelszínen maradt arctisztító maradványokat.

Olvastad már?

Az elhalt hámsejtek eltávolításának legbiztosabb módja az arcradír.

Igen, de csak óvatosan a fizikai arcradírokkal! A bennük található mikroszemcsék élesek lehetnek, ha erősen dörzsöljük velük a bőrfelszínt, könnyen megkarcolhatjuk velük a bőrt. Válasszunk jó minőségű bőrradírt, és gyengéd mozdulatokkal masszírozzuk át velük a bőrünket. Én jobban szeretem az elhalt hámsejtek kémiai úton történő leválasztását. Erre szolgálnak a különböző savak: a glikolsav, a tejsav, a retinolsav különböző koncentrációban.

Ezeket lehet otthon is biztonsággal alkalmazni?

Természetesen. Vannak otthoni készítmények is.  Az a jó, ha ezt egy szakértővel együtt választjuk ki, mert a hatásuk nemcsak attól függ, hogy milyen összetevő van a készítményben, hanem attól is, hogy ez milyen koncentrációban van jelen és milyen más készítményekkel együtt használjuk. Az erősebb hatású, otthoni használatra szánt készítményeket éjszaka kell felvinni a bőrre, nappal más hatóanyagok használata az ajánlott.

menopauza-borapolas

Miben különbözik ettől a szakember – kozmetikus, bőrgyógyász, plasztikai sebész – által végzett hámlasztás?

A kozmetikusok által végzett hámlasztásnál nagyon alacsony koncentrációjú savat használnak, ezeknek nincs felépülési idejük. 2-3 hetente meg lehet ismételni őket.  Az orvosi rendelőkben végzett savas kezelések koncentrációjának alsó határa ott kezdődik, ahol a kozmetikákban befejeződik. A bőrgyógyászok által végzett kezeléseket lunch time kezeléseknek is nevezik, ezeknek sincs felépülési ideje. Két-három hetente, 4-5 alkalommal szoktuk a rendelőben csinálni, utáni otthoni készítményekkel lehet az elért hatást fenntartani. Ennél vannak mélyebb hatású peelingek is, amelyeknek már van felépülési ideje, nyilván a hatásuk is látványosabb. Ezekkel már lehet pigmentfoltokat is halványítani.

Retinol, retinol, retinol…

Ez egy csodálatos hatóanyag, az 50 pluszos korosztály arcápolójának alap hatóanyaga. A retinol egy A-vitaminszármazék, nagyon sokfajta kémiai kötésen lehet használni. Van olyan kötés, ami a mélyebb rétegekben hat, kifejezetten kötőszövet erősítő hatása van, a kollagén- és elasztintermelődést stimulálja. Van olyan formája is, ami felületesebben hat, a hámsejtek megújulási folyamatát serkenti. Ha hámsejt felső részében megjelentek már a pigmentek, a pigmenthalványításban is jó szerepe van.

Fotó: Getty Images

Októberi lapszámunkban 10 oldalon foglalkozunk a témával Dosszié rovatunkban Ne legyen tabu a menopauza! címmel!