Így küzdhetsz meg a makacs mitesszerekkel otthon a dermatológusok szerint

2020. november 18.
Nincs olyan ember, aki ne küzdött volna már meg a bosszantó, orron vagy éppen állvonalon feketéllő pontokkal: a mitesszerek megjelenése a legtökéletesebb arcápolási rutin mellett is természetes folyamat, azonban a mértékét kellő odafigyeléssel tudjuk szabályozni!

Mitől vannak egyáltalán a mitesszerek?

A mitesszerek valójában olaj és elhalt hámsejtek által elzárt tágabb pórusok, amelyek a levegővel való érintkezés miatt lehetnek feketék. Többnyire a homlokon, orron, az orcán és az állon találkozhatunk velük, ugyanis ott fokozott a bőr olajtartalma, de az arcon kívül a füleken, vállakon, háton és mellkason is előfordulhat. Ezeket a sötét pöttyöket azért nagyon nehéz eltávolítani, mert mélyen be vannak ágyazódva a pórusainkba – de szerencsére a szakértők szerint van egy-két módszer, amivel tényleg hatásosan megküzdhetünk a zavaró mitesszerekkel, bárhol is legyenek!

Otthoni megoldás

Sokak szeretik körömheggyel megnyomni a mitesszereiket, azonban ez nem a legjobb ötlet, mert így megsérülhet a bőrünk, és baktériumokat juthatnak be a sérülésbe. Ehelyett forró zuhany vagy arcunkra helyezett forró törölköző után tisztítsuk meg alaposan a területet, és úgy nyomjuk ki a mitesszereket, majd ismét tisztítsunk arcot. Kinyomáshoz ajánlatos direkt ehhez kifejlesztett mitesszereltávolító pálcát használni, mert ez sokkal kíméletesebben, több helyen egyszerre kifejtett nyomással képes a mitesszert eltávolítani, így kevésbé fog sérülni a pórusunk. Ha megnyomjuk a mitesszert, de nem jön ki belőle semmi, akkor ne próbálkozzunk tovább! Illetve semmiképpen nem érdemes az orra ragasztható mitesszereltávolító matricákkal kísérletezni, mert ezek is erősen roncsolhatják a bőr felső rétegét.

Hosszútávú kezelés

A nyomkodás mellett az is segíthet, ha rendszeresen, kifejezetten mitesszerek ellen is hatásos szépségtermékekkel kezeljük a területet. A szalicilsav- és a retinoltartalmú hámlasztók képesek a pórusok olajtartalmát befolyásolni, így a mitesszerek megjelenésének gyakoriságát is csökkenteni. Használjuk őket ampullás formátumban vagy krémekbe keverve – utóbbiakat akár gyógyszertári kozmetikumok között is találunk.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!