Így ápold a bőröd a negyvenes éveidben!

2020. október 05.
Míg az öregedés egy természetes folyamat, a túl korán megjelenő ráncok, a dehidratáltság és a bőrproblémák kezelése a mi feladatunk. Minisorozatunkban hétről hétre bemutatjuk, hogyan érdemes a bőrünket ápolni különböző életszakaszokban.

Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász és Tamás Eszter kozmetikus szépségbloggerünk segítségével Dóczy Júlia kolléganőnk a legújabb, leginnovatívabb hatóanyagokat és műtétmentes kezeléseket térképezte fel, és foglalta össze egy alapos cikkben, amelyet teljes egészében az októberi Marie Claire lapszámban olvashattok.

Lássuk, mit javasolnak szakértők azoknak, akik a negyvenes éveikben járnak!

„Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtette. Harmincévesen
olyan, amilyenre az élet formálta. De ötvenévesen már olyan, amilyet megérdemelsz.” Coco Chanel

Negyvenes évek

Mi történik a bőrrel?
Ezekben az években mutatkozik meg leginkább a bőrünkön, hogyan éltünk és ápoltuk eddig. Hiszen mint tudjuk, a genetikán túl az életmódunk, a környezeti hatások, a bőrápolási rutinunk és a stressz is erős hatással van az öregedésre. „Bőrünk vízmegtartó képessége ebben az évtizedben tovább csökken, így egyre szárazabb lesz, láthatóan veszít a feszességéből és a rugalmasságából. Kialakulnak a ráncok, és sajnos a gravitáció is megteszi hatását, az arc elkezd megereszkedni. Látványosabb kezelésekre és bombabiztos hatóanyagokra van szükségünk” – javasolja a kozmetikus.

Nagyító alatt

Pigmentzavarok
Az eddig begyűjtött napkárosodásokért ekkortájt fizetünk meg: pigmentrendellenességek, foltok alakulhatnak ki a korábbi évek leégéseinek a következményeként. És ha ez még nem lenne elég, a pigmenttúltermeléséből fakadó, terhességi foltoknak (melanin) is nevezett barna elszíneződések is megjelenhetnek a bőrön. Kezeljük célzottan mind a hiperpigmentációt, mind a pigmentfoltokat.

Fényvesztés
„Mivel a bőr folyamatai lassulnak, a felszínen felhalmozódó elhalt hámsejtek vaskos réteget alkotnak, amely fokozza az arcbőr fakóságát és fénytelenségét – folytatja dr. Kriston Renáta. A bőr nemcsak a feszességéből, de a ragyogásából is veszít. Szerencsénkre például egy C-vitaminos szérum remekül orvosolhatja ezt a problémát is.”

A húszas éveidben jársz? Kattints tovább!

Hatóanyagbörze

Q10 koenzim

Igen erős antioxidáns-tartalma van, védi a kollagén- és az elasztinrostokat, segít megtartani a bőr nedvességtartalmát is.

Ceramidok

A ceramid támogatja a bőr védekező képességét és növeli a rugalmasságát, emellett a regenerálásban is partner. Igazi szomjoltó a száraz és érzékeny bőrnek.

Niacinamid

A retinol mellé csempésszünk be a bőrápolási rutinunkba egy kevés B3-vitamint (azaz niacinamidot) is. Ugyanis ez is remek ránctalanító hírében áll, a kettőt kombinálva pedig már látványos eredményt érhetünk el. Ráadásul a pigmentfoltok ellen is hatásos lehet.

Kezeléskalauz

Kombinált arckezelés
A mikrofókuszált ultrahang és a vékonyszálas kontúrterápia kombinációja látványos liftinghatással és bőrfiatalítással ér fel. „A kezelést egy hőalapú technológiájával indítjuk – magyarázza a bőrgyógyász –, amely kontrollált szöveti mikrosérüléseken keresztül fejti ki hatását három különböző mélységben. Végül négy hét elteltével – a feszesítés eléréséért – vékony tűkkel bioaktív, teljesen felszívódó, steril multifilszálakat juttatunk a bőr mélyére.”

Kémiai hámlasztás

A kozmetikus által, professzionális alapanyagokkal végzett kémiai hámlasztás is sokat fiatalíthat a bőrünkön. Eltünteti a megvastagodott felsőbb réteget, az elhalt hámsejteket, frissebb, puhább bőrt ígér. „Kozmetikusként azt vallom: a rendszeres, jó minőségű »savazásnál« nincs is jobb anti-aging módszer” – mondja Tamás Eszter.

Lézer

A Fotona 3D lézeres kezeléssel például eltüntethetjük az apróbb ráncokat, ráadásul nincs szükség felépülési időre sem. Fantasztikusan feszesíti és fiatalítja a bőrt, a kezelés az év bármely szakában elvégezhető.

Potenciális szépségkedvencek:

Q10 Ampullakúra, Nivea
Fényvédős hidratáló, CeraVe
Ragyogásfokozó vitaminszérum, Physicians Formula
Célzott szérumkombinációk, Artistry Signature Select
Arcmasszírozó, Estée Lauder

Fotó: Unsplash