Mit árulnak el rólad a karikáid?

2021. január 04.
A szemünk alatti karikák, elszíneződések és korai ráncok nem csupán genetikai adottságok lehetnek, életmódunk és szokásaink is nagyban befolyásolhatják kialakulásukat. Ráadásul most, hogy a maszkviselés következtében leginkább szemeinkre helyeződik a hangsúly, érdemes még nagyobb figyelmet szentelnünk ennek a különösen érzékeny területnek.

A szem a lélek tükre, cseng a fejünkben a jól ismert mondás, amely nemcsak tekintetünkre igaz, hiszen szemkörnyékünk is sok mindent elárulhat rólunk. A szemkörnyékünk a legérzékenyebb terület arcunkon, hiszen itt a bőrünk jóval vékonyabb, mint a testünk többi részén. Károlyfi Edit szépségszakértő most arról mesél nekünk, mit érdemes tudnunk sötét karikáinkról, és hogyan nyerhetjük vissza friss és fiatalos tekintetünket.

szemkörnyékápolás

„Szemünk körül amellett, hogy nincsenek faggyúmirigyek, kevesebb kollagénrost és elasztikus rost található, így ez a terület könnyen elveszítheti rugalmasságát, ráadásul a pislogás, hunyorgás, könnyezés és a környezeti hatások (például: szél, hideg) miatt nagy igénybevételnek van kitéve” – árulja el a szakértő. Nem is csoda, hogy ezen a területen mutatkoznak meg elsőként az idő múlásának jelei, de ezen felül a fáradtságról, stresszről vagy nem megfelelő életmódunkról is árulkodhat.

A szemünk környékén kialakult elváltozásoknak, mint az érdes bőrfelszínnek, bőrérzékenységnek, szarkalábaknak, sötét karikáknak, ödémáknak vagy megnyúlt, megereszkedett szemhéjaknak lehetnek genetikai, hormonális vagy egészségügyi okai is, de sok esetben a nem megfelelő életmódunk következményei. A káros szokások, túlterheltség és az egészségtelen életmód hatására szervezetünkben kialakuló pangó vér- és nyirokkeringés, a víz- vagy zsírhiány könnyen előidézheti ezeket a problémákat. A dohányzás, a nem megfelelő vízfogyasztás, a túlzásba vitt kávé-, alkohol- vagy energiaital-fogyasztás negatívan hat bőrünk állapotára, csak úgy, mint a stressz, a kialvatlanság, a túlzásba vitt napozás vagy szoláriumozás. De a megfelelő szemápoló készítmények hiánya vagy éppen a szárító dekorkozmetikumok használata is hozzájárul szemkörnyékünk korai öregedéséhez, a bőrproblémák megjelenéséhez.

Mit tehetünk a sötét karikák ellen, hogyan nyerhetjük vissza frissebb, fiatalosabb tekintetünket?

Alapos tisztítás minden nap! Arcunk tisztításakor érdemes különös figyelmet fordítanunk szemkörnyékünkre, hiszen ezen a területen gyakran tartósabb sminkeket használunk, mint arcunk más részein. Szempillaspirálunk eltávolítása olykor nehéz lehet, de fontos, hogy teljes mértékben lemossuk pilláinkról, hiszen sminkük maradványai könnyen lefolyhatnak szemkörnyékünkre, így gyorsítva bőrünk öregedését, és gátolva a különböző kozmetikumok hatékony felszívódását pont ott, ahol a legnagyobb szükségünk lenne rá.

Mit javasol a magyar szépségblogger?

Szemkörnyékápoló naponta kétszer! A tisztítás mellett ugyancsak meghatározó a hidratálás. Ápoljuk szemkörnyékünket naponta kétszer szemkörnyékápolóval vagy szemránckrémmel, így akadályozva meg szemkörnyékünk kiszáradását és a korai szarkalábak kialakulását. Károlyfi Edit ehhez olyan szem alatti sötét karikák elleni szemkörnyékápolót ajánl, amely a hidratálás mellett bőrtónusunkat is egységesíti. Javasolja, hogy krémünket tartsuk hűtőben, így nemcsak a hatóanyagok, de a hideg is segít felfrissíteni ezt a területet. Fontos azonban, hogy kifejezetten szemkörnyékre kifejlesztett kozmetikumokat használjunk, és kiemelten figyeljünk a hatóanyagok megfelelő koncentrációjára, hiszen a túl nagy mértékben alkalmazott hatóanyagok irritációt okozhatnak ezen az érzékeny területen.

rózsakvarc masszázs szemkörnyékápolás

Masszírozzuk! Néhány finom masszázsmozdulat segítségével serkenthetjük szemkörnyékünk vér- és nyirok keringését, amelynek következtében javul a sejtek oxigén és tápanyag ellátottsága. Így teltebbé és feszesebbé varázsolhatjuk szemkörnyékünket, illetve lassíthatjuk bőrünk öregedését és megereszkedését. A masszázst végezhetjük ujjbegyeinkkel vagy akár egy rózsakvarc masszírozó segítségével.

Extratáplálás! Bőrünk extrahidratálásának érdekében alkalmanként bevethetünk szemmaszkokat, sőt, házi praktikaként akár teafilterrel is kényeztethetjük szemkörnyékünket. Nedvesítsünk be két fekete vagy zöld tea filtert, tegyük a hűtőbe 10 percre, majd helyezzük a szemhéjunkra, és relaxáljunk így 10-15 percet. Ez feltölti szemkörnyékünk bőrét nedvességgel és finoman elsimítja a szarkalábainkat.

Fontos az egészséges életmód! Szokásaink és életmódunk hatással vannak szervezetünkre, így bőrünkre is. Az egészségtelen táplálkozás, a kimerültség és a káros szenvedélyek azonnal meglátszanak szemkörnyékünkön. Fogyasszunk vitamindús ételeket és elegendő mennyiségű folyadékot, pihenjünk eleget és szorítsuk háttérbe az egészségünkre káros szenvedélyeinket, hiszen így látványos eredményeket érhetünk el arcbőrünket és szemkörnyékünket illetően.

Gondolkodjunk hosszú távon! A szemkörnyékünkön megjelenő ráncok, elszíneződések és a bőrünk megereszkedése korunk előrehaladtával kollagénvesztésünknek is köszönhető. Hosszú távon érdemes gondoskodnunk szervezetünk kollagénpótlásáról, amely nemcsak bőrünk egészségéért felelős, de körmünkre és hajunkra is jótékony hatással bír. A szépségszakértő szerint hasznosak a kollagénes italporok, amelyek megfelelő adagolásban biztosítják számunkra a szükséges kollagénpótlást, hogy szemkörnyékünk sokáig megőrizhesse rugalmasságát.

Fotó: Getty Images, Instagram

Forrás: Avon