A profi szemkörnyékápolás titka – tippek egy kozmetikustól

2020. augusztus 05.
Ezen a héten kozmetikus szakértőnk, Tamás Eszter szemügyre veszi azt a területet, ahol a legvékonyabb a bőrünk, és elárulja, hogy a nyári időszakban miért fontos extra figyelmet szentelni az extrém érzékeny és problémás szemkörnyék ápolásának, valamint szó lesz a megfelelő hidratáló és ránctalanító hatóanyagokról és eljárásokról is.

A szemkörnyék speciális ápolást igényel, hiszen ezen a területen minden lelki és testi folyamat nyomot hagy: legelőször itt mutatkoznak meg a korai öregedés jelei, azonnal látszik rajta a kialvatlanság, a fáradtság és a stressz. Ráadásul fokozottan ki van téve a káros külső környezeti hatásoknak (UV- sugárzás, szmog, légkondicionálás), és szervezetünk aktuális egészségi állapotáról is sokat elárul. Persze nem elhanyagolhatóak a genetikai kódjaink sem, amiket magunkkal hoztunk.


Az apró mimikai ráncok egyre csak szaporodnak, a korrektorokkal pórbáljuk eltüntetni a sötét karikákat, reggelente pedig a fagyasztóba hűtött kiskanállal harcolunk a puffadtság ellen. Mindezekből látszik, hogy ez a kis terület bizony sok fejtörést okoz nekünk, és majd csak pislogni fogtok, ha az alábbiakban összefoglalom nektek, hogy miben tér el az arcbőr más részeitől a szemkörnyék!

Miért is öregszik a szemkörnyék bőre a leghamarabb?

Extrém vékony

• A szemhéj bőre is több rétegből áll, ám az irharétg és a bőralja itt nagyon vékony
• A szemkörnyék bőre sokkal finomabb, érzékenyebb: négyszer vékonyabb a bőrünk a szemkörnyéken, mint az arcunk más részein. Az epidermisz 0,44-0,36 mm vastag a szemkörnyéken, amíg arc más részein 1-1,6 mm
• Hamarabb válik dehidratálttá, áttetszőbb és sérülékenyebb

Láttad már?

Kevesebb faggyúmirigy

• A faggyú lipidekkel látja el és védi a bőrt (vízzel kombinálva ez alkotja a bőrfelszíni emulziót), de ezen a területen a faggyúmirigy mennyisége és nagysága is csökken
• Kevés faggyú = gyenge a hidrofil-lipidréteg = védtelenebb a bőr

Kevesebb elasztikus rost

• Kevesebb kollagént és elasztikus rostot tartalmaz, ami megőrizhetné a feszességét és rugalmasságát

Sok izom

• 22 izom dolgozik a szemkörnyék területén folyamatosan, egymással harmóniában
• Minden 10 másodpercben a 22 izomból 14 összehúzódik, és 10 000 pislogást generál naponta
• A mimikai izmok „hatékony működésének” köszönhető, hogy a szemkörnyéki mimikai ráncok egyre csak mélyülnek

Gazdag érhálózat

• A szubpapilláris érhálózat folyamatos tápanyagellátást biztosít a sejteknek, ám a vékony bőr miatt láthatóvá válik
• Az oxigénhiányos, széndioxidban gazdag vér sötét karikákat eredményez
• Az érfalak idővel törékényebbé, áteresztőbbé válnak (puffadtság, táskák)
• A vérkeringéssel párhuzamosan a nyirokrendszer tisztítja a szemkörnyéket a bomlástermékektől

Mit tehetünk, hogy javítsuk a bőr állapotát és orvosoljuk a nemkívánatos problémákat?

A szem speciális felépítésének köszönhető, hogy a szarkalábak, a karikás szem, az ödéma, a zsírfelhalmozódás és az érzékeny szem előbb-utóbb utolér bennünket: az életmódunk, a hormonszintünk változásai, az életkorváltozás, az öröklött tényezők mind-mind befolyásolják, hogy kinek milyen problémával kell megküzdenie a szemkörnyékét illetően.

Az alábbi lépések betartásával azonban tovább megőrizhetjük fiatalos tekintetünket, és sokat javíthatunk a számunkra oly zavaró tüneteken:

1. Elhalt hámréteg eltávolítása
2. Hidratálás
3. Célzott hatóanyagok bevitele – például sötét karikák ellen azonnali érfalösszehúzó hatóanyag

A szemkörnyékápolást mindig a szemfesték tökéletes eltávolításával kell kezdeni! A micellás víz vagy sminklemosó gyorsan oldja a szemfestéket, és a vízálló szempillaspirált is eltávolítja (kétfázisú olajos/vizes szemfesték lemosók). Nagyon fontos, hogy ne izgassa, irritálja a szemet. Ezután jöhet csak a letisztítás a bőrtípusunknak megfelelő arctejjel vagy lemosó habbal.

Mindig figyeljünk rá, hogy ne nyújtsuk a vékony bőrfelületet, a tisztítást finom, simító mozdulatokat végezzünk az óramutató járásával ellentétesen.

A szemkörnyék területét is rendszeresen, ám kíméletesen hámlasztani kell (enzimes hámlasztás), így a bőrlégzés javul, jobban beszívódnak a hatóanyagok. Ezt elég, ha elvégzi a kozmetikus, amikor a havi arckezelésen járunk. A legfontosabb, hogy megfelelően hidratáljuk a területet. Nyáron kellemes bőrérzetet nyújtanak a gélkrémek és kiválóan hidratálják a hámréteget (a bennük lévő nyákanyagok – arab mézga – hidratálnak). A fiatalabb korosztálynak prevencióként is tökéletesek.

A mélyrétegi vízhiány kezelésében azonnali eredményt érhetünk el a bio revitalizáló kezelésekkel (keresztkötés mentes hialuronsav és C-vitamin). Otthoni ápolásnál különböző peptideket tartalmazó termékeket kérjünk a kozmetikusunktól. A mimikai ráncok ellen remek hatóanyagok a citokinek, amelyek segítik a sejtek működését és helyreállítják a fibroblasztokat.

A retinol-palmitát feltölti a mimikai és dinamikus ráncokat, miközben a retinol káros mellékhatásait mellőzi (a retinollal vigyázni kell, mert érzékenységet és festékképzési rendellenségeket okozhat).

A szem körül kialakult sötét karikák hátterében sok esetben genetika áll: akinek eleve sötétebb a bőrszíne, azoknak általában nehéz az „öröklött” karikáit világosítani (niacinamid, c-vitamin, glabridin, hidrokinon). Az életkor előrehaladtával szerzett szem körüli pigmentációt halványító anyagokat tartalmazó szérumokkal lehet enyhíteni (niacinamid, C-vitamin, glabridin).

Olvastad már?

A vékony hámrétegen átlátszanak a vénás erek, ezek okozzák a kékes-szürkés karikákat, ami a kialvatlansággal egyre csak fokozódik. Ezen a problémán érfalösszehúzással és a keringés fokozásával csökkenthetjük (vadgesztenye, gránátalma, áfonya). A szem körüli ödémát a hormonális változások, vesebetegség, a pajzsmirigy betegségei, alvászavar, rossz kozmetikum és az éjszakára fent maradt smink is előidézheti. Erre megoldás a centella kivonat, az antioxidánsok, koffein és a fitoösztrogének.

DE: A fent említett hatóanyagok közül a mikrokeringés-fokozó és érösszehúzó anyagokat tartalmazó termékeket éjszakára viszont tilos felkelnni, mivel reggelre ödémát okozhatnak. Éjszakára csak olyan terméket használjunk, amely komplex táplálást, regenerálást biztosít a szemkörnyéki bőrnek.

A professzionális szemkezeléseket és masszázs technikát is bevethetjük

A kozmetikai szalonokban külön szemkezelést is kérhetünk, amely speciálisan erre a területre fókuszál és egy- egy stresszesebb időszak vagy nyaralás után helyreállítja a bőrünk állapotát. Számos professzionális kozmetikai szemkörnyéki masszázs technika is létezik már erre a területre, amely fokozza a nyirokkeringést és a vérkeringést, csökkenti az ödémát és feszesíti a bőrt (végezhető féldrágakövekkel vagy különböző applikátorokkal). A kezelés a pakolással fejeződik be, amely a bőr legfelső rétegét ápolja és megakadályozza a láthatatlan vízleadást.

Remélem, ezek után mindenki megnézi, hogy mit tartalmaz a szemránckréme vagy ha épp nem lapul a fürdőszoba polcán ilyen termék, kedvet kapott, hogy beszerezzen egyet.