A TikTok felhasználók gélkötéssel tüntetik el pattanásaikat

2021. január 06.
Újabb szokatlan trend hódít a TikTokon: a fiatalok speciális sebtapasszal gyógyítják pattanásaikat.

A TikToknak egyik komoly veszélye, hogy ott a fiatalok minden létező – többek között egészségügyi és szépségápolási – trendet kipróbálnak, kezdve a fogaik lereszelésétől egészen az anyajegyek vegyszeres hámlasztásáig. Szerencsére a legutóbbi kihívás nemhogy nem veszélyes, de a bőrgyógyászok szerint nagyon is működik: hidrokolloid kötszert ragasztanak pattanásaikra, hogy így csökkentsék a gyulladást.

#hydrocolloidbandages

@may_us

Part 3 #hydrocolloidbandages

♬ original sound – May Sanders

A tapasz a nedves sebkezelés egyik leghatékonyabb terméke. Használata gyors gyógyulást hoz, mivel nem engedi kiszáradni a sebet, felszívja a baktériumokat és a sebváladékot, ezzel pedig tisztán tartja a bőrt. A tapasz több napon át a seben tartható. Legtöbbször krónikus sebek, felületi horzsolások, égési sérülések és felfekvések esetén vetik be, de ahogy a TikTok-felhasználók is bizonyítják, a mérges pattanásokra is tökéletes gyógyír.

@meatmyeet

Definitely recuded swelling and stuff, I’d probably use them again for more pimple-y pimples 🙂 #hydrocolloidbandages #hydrocolloid #acne #acnescars

♬ Lofi – Domknowz

A szakemberek senkit nem akarnak lebeszélni a tapaszról, arra azért felhívják a figyelmet, hogy a speciális kötszer elsősorban a gyulladt pattanásokra jó, aknés bőr esetén érdemes megmaradni a bőrgyógyász által javasolt készítményeknél, vagy az olyan aknétapaszoknál, amik olyan hatóanyagokat (pl. szalicilsavat) is tartalmaznak, amelyek kémiai úton hámlasztják a bőrt. Nem árt, ha tudjuk:

  • Kizárólag a gyulladt bőrfelületen szabad alkalmazni! A TikTok-videókban látott, nagyobb méretű tapaszokat érdemes kisebb darabokra vágni, hogy az egészséges bőrt ne fedjük le vele.
  • Az érzékeny bőrűek bőrirritációra számíthatnak, éppen ezért használat előtt érdemes egy kisebb területen kipróbálni.
  • Komoly gyulladás esetén akár több napon át is viselhetjük a tapaszt, amelyek között ma már találunk áttetsző változatot is – nem beszélve arról, hogy a maszk alatt legtöbbször nem is látszik.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!