Ezeket a vitaminokat szedd, ha pattanásos a bőröd

2020. október 25.
Noha a pattanások kezelésében fontos szerepe van a megfelelő bőrápolásnak, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a bőrünk állapotán különböző vitaminokkal és ásványi anyagokkal is sokat javíthatunk. Mutatjuk, mi minden segíthet a pattanásos, aknés bőrön.

Probiotikumok

A bélrendszered egészsége a bőröd állapotát is befolyásolja: szakértők szerint a mikrobiom (más néven bélflóra) egyensúlyának felborulása pattanások megjelenéséhez vezethet. A probiotikumok segítenek fenntartani az egészséges emésztést, csökkentik a gyulladást, ezáltal pedig bőröd állapotán is javíthatnak.

Cink

Bár az emberek általában ritkán küzdenek cinkhiánnyal, vannak olyan állapotok, amik megakadályozhatják a cink normális felszívódását az élelmiszerekből – ilyen például a cukorbetegség, lisztérzékenység, a rák és a Chron-betegség. A cinktartalmú étrend-kiegészítők szedése normalizálhatja a bőt faggyútermelését, és segíthet leküzdeni a bőrben lévő gyulladásokat.

Ezt olvastad már?

Konjugált linolsav

Tanulmányok szerint a konjugált linolsavban (CLA) található omega-3 és omega-6 zsírsavak is segíthetnek a pattanások csökkentésében.

B-vitaminok

A B-vitaminok jó hatással vannak a hormontermelésre és a hormonális egyensúly fenntartására, ezáltal pedig hozzájárulnak a bőröd egészségéhez is. Vizsgáltatok szerint különösen a B5-vitamin csökkenti a pattanásokat megjelenését és a bőr gyulladását.

Szelén

Kutatások kimutatták, hogy a pattanásos embereknek alacsony a szervezetükben a szelén szintje.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images