Mi az a pattanás tapasz, és miért fogod imádni, ha kipróbálod?

2020. október 16.
Szépségbloggerünk, Peonilla, aki rendszeres használója az ún. pimple patcheknek, azaz pattanáseltávolító tapaszoknak, most beavat titeket ezek működési elvébe, és hogy miért olyan hatásosak.

Mikor elkezdtem ismerkedni ezekkel az átlátszó, kör alakú, matricaszerű tapaszokkal, itthon még egyáltalán nem lehetett kapni őket. Azóta szerencsére a drogériék polcain is megjelentek, habár bevallom, nekem egy márka annyira bevált, hogy nálam még semelyik sem tudta letaszítani a pimple patch trónról (aki követ az Instagramon, az tudja, melyikről beszélek). Havonta több adagot is vásárolok belőlük, és konkrétan pánikrohamot kapok, ha kifogynak a webshopok raktárkészletei, amikor épp rendelnem kellene. De térjünk is rá, mik ezek, és miért olyan hatékonyak a pattanások elleni harcban.

pattanás tapasz bőrproblémák

Olvass tovább!

Mi az a pattanás tapasz?

Természetesen Koreában találták ki ezt is, a beauty fellegvárában, ahonnan a legtöbb innováció ered. Az egész leginkább egy miniatűr „sebtapaszra” hasonlít, csak éppen átlátszó, nagyon vékony és kerek formájú. Általában többféle méret van egy csomagban, hogy a pattanás méretétől függően tudjunk választani. Hidrokolloidból készülnek, ami egy orvostechnikai anyag, és például a vízhólyagtapaszok is ebből vannak. Ez azért előnyös, mert nedves környezetet tart fenn, hogy a bőr és a seb minél előbb gyógyuljon. Ráadásul ez a lezárt, gyakorlatilag „dunsztolt” közeg a pattanásból egyetlen éjszaka alatt képes kiszippantani minden trutyit. Így, ha este egy hatalmas puklival fekszünk le aludni, reggelre a teljes laposság élménye vár. Az érzés függőséget okoz (én szóltam). Egyébként maguk a kis tapaszok sok esetben gyulladáscsökkentő növényi kivonato(ka)t és valamilyen kémiai hámlasztót (pl. szalicilsavat) is tartalmaznak. Védenek a baciktól és szennyeződésektől, illetve a saját kezünktől is, ha esetleg nappal arra tévedne egy kis piszkálásra.

Hogyan kell használni őket?

A kiválaszott méretű tapaszt levesszük a védőfóliáról, majd a megtisztított és száraz bőrfelületre, a tapadós felével, közvetlenül a pattanásunkra helyezzük. Fontos, hogy még a bőrápolási rutinunk elején, arcmosás után végezzük el ezt a műveletet, és tényleg száraz felületre (ne vizes kézzel) ragasszuk fel, különben nem fog ragadni a tapasz. Nem csak este, napközben is használhatjuk, hiszen alig látszanak, akár sminkelni is lehet rájuk. Én mondjuk nem szoktam velük utcára menni, de a hátamra például simán felragasztottam akár uszodába, strandra is, mert tudtam, hogy így legalább védve vannak a pattanásaim a kórokozóktól.

Két legyet ütök egy csapásra

Ha valaki hajlamos a pattanásainak vakargatására, nyomkodására, akkor ezek a kis pimple patchek arra is remekül használhatók, hogy a pattik leragasztásával óvnak az ilyen „balesetektől”. És közben a gyógyulási folyamatot is felgyorsítják.

Kattints tovább!

Minden pattanással szemben hatásos?

A saját tapasztalatom az, hogy a legjobban a klasszikus white headeken, fehér végű mitesszereken, pattanásokon segít. Vagy például nyomkodás után, a kivégzett aknén, amit egy éjszaka alatt tényleg teljesen leszív. A nagyobb, belső, cisztás pattikon sajnos kevésbé működik, de a méretüket valamelyest csökkenteni tudja, így ha türelmesek vagyunk, akkor egy idő után felszívódnak. Vagy megérnek, ki lehet nyomni őket, és onnantól egy ilyen tapasz ismét a kiszívással laposra lohasztja ezeket a csúfságokat is.

Fotó: Pinterest