Pattanáskezelő rutin és életmód

2020. május 08.
Ha már a bőrödnek is elege van a karanténból, és a szokásosnál több pattanással küzdesz, akkor olvasd el, hogy szépségbloggerünk, Peonilla mi mindent vet be a helyzet normalizálására.

Sajnos még mindig vannak időszakok az életemben, amikor valamiért bekattan a bőröm, és a megszokott havi 1-2 pattanásnál jóval több jön elő. Mivel most is épp egy ilyen időszakom volt/van, és többen kérdeztetek is ezzel kapcsolatban, elhatároztam, hogy pontokba szedem, hogy miket szoktam ilyenkor csinálni.

Vissza az alapokhoz

Az első lépés mindig az, hogy visszatérek egy nagyon alap, irritációmentes, gyulladáscsökkentő bőrápolási rutinhoz, hogy le tudjon nyugodni a bőröm. Ez azt jelenti, hogy pár napra kiiktatom az erős aktív hatóanyagokat (pl. C-vitamin, retinol), hámlasztókat, és maradok a jó öreg négy-öt lépésnél: micellás víz (csak este), gyengéd arclemosó (reggel erre mézet használok), nyugtató/hidratáló tonik vagy termálvizes spray, csiganyálas szérum és egy könnyed, illatmentes hidratáló. Reggel erre még jön a fényvédő, de este ennyi. Néhány nap után, ha látom, hogy nyugszik le a bőröm, és kezdenek visszahúzódni a pattik, lassan, fokozatosan beiktatok újra egy kis hámlasztást és a kedvenc szérumjaimat a bőröm aktuális igényei alapján. Hogy miért csinálom ezt? Azért, mert amikor pattanások alakulnak ki, az azt jelzi, hogy a bőr barrier sérült, ezt pedig a legelső és legfontosabb feladat visszaállítani. A minimál, gyulladáscsökkentő, nyugtató rutin ebben segít.

Olvastad már?

Igyekszem nem sminkelni

A legjobb, ha ilyenkor legalább egy hétre elmarad a smink is, különös tekintettel a BB krémekre, alapozókra és korrektorokra. Pont azokat a dolgokat kell mellőzni, amiket ilyenkor amúgy az ember szívesen kenne magára, hogy ne is lássa a csúfságokat. De az a tapasztalatom, hogy a legjobbat azzal teszem, ha ezektől is pihentetem a bőröm, és csak hagyom lélegezni. A mostani karantén erre tökéletesen alkalmas, hiszen senki előtt nem kell „takargatnunk” a hibáinkat. Ha mégis valami kis lélekemelőre vágyom, akkor kiélem magam a szemem kifestésében és/vagy kirúzsozom magam.

Teafaolaj és pattanás elleni tapasz

Az Instán korábban megosztottam a kedvenc, célzottan pattanáskezelő termékeimet, ezért most inkább csak hármat emelnék ki, amiket garantáltan mindig bevetek. A 100% tiszta teafaolaj, a COSRX pattanás elleni tapasz és a Manna Szépítő Arcpakolás. Ezeket az esti rutinban használom: miután végigcsináltam a rutint, egy-egy csepp teafaolajat teszek kizárólag a pattanásokra, majd várok néhány percet, amíg teljesen beszívódik. Ezután megy rájuk a kis tapasz éjszakára. Ez a kombó másnapra gyönyörűen lehúzza a gyulladást. Ha mély, belső pattanásom van, akkor nagyon bevált, hogy a Manna zöld teás pakolásából egy keveset szintén a pattira teszek éjszakára. Reggelre legtöbbször megérleli őket, aminek nagyon tudok örülni, de ha mégsem, akkor is garantáltan lejjebb viszi.

A folytatásért kattints Peonilla oldalára!

Láttad már?

Fotó: Unsplash