Bacne, azaz háton lévő pattanások – mit tehetsz ellenük?

2020. május 29.
Ha a melegedő idő ellenére folyton takargatod a hátad a pattanásaid miatt, és már előre félsz a strandszezontól, akkor szépségbloggerünk, Peonilla e heti bejegyzése neked szól. Tanácsai a megelőzésben és az eltűntetésükben is segíteni fognak.

Mi okozza a „bacnét”?

Az angolul back + acne = bacne-nak nevezett jelenségnek, azaz a háton felbukkanó pattanásoknak, az arcon megjelenőkhöz hasonlóan első számú, közvetlen oka a faggyúmirigyek túlműködése, az elhalt hámsejtek feltorlódása, illetve az aknét okozó baktériumok túlszaporodása. A kiváltó okok azonban valamelyest eltérőek lehetnek, hiszen más hatások érik a test bőrét. Ezeket fogom most sorra venni.

Komedogén, irritáló hajápoló termékek

Sokan nem gondolnak rá, pedig a hajápoló készítmények is okozhatnak pattanást a vállon, a háton, a mellkason, hiszen, ha zuhanyzás közben mosol hajat, ezek szépen lefolynak a testedre is. Az SLS-t, SLES-t és egyéb szulfátokat tartalmazó samponok irritálhatják, száríthatják a bőrt, ezért a fejbőröd érdekében is ezektől mentes terméket válassz. Jól teszed, ha figyeled a komedogén összetevőket is, ezek azok, amik potenciálisan eltömíthetik a pórusaidat. Ilyen például a kókuszolaj, a kakaóvaj, a különféle waxok, az Isopropyl Myristate vagy a Myristyl Myristate. (A Krémmánia oldalon az összetevők után az első kis szám jelöli 0-5-ös skálán azt, hogy mi mennyire komedogén.) A hajlakk is sok esetben irritálhat, emellett a különböző habok, hajformázók, védő spray-k az arcon is okozhatnak problémát, hiszen éjszaka a párnádra kerülnek, amibe szépen belefekszel. Szóval tényleg érdemes mindent átnézni. Egyébként az is egy megoldás, ha nem zuhanyzás közben, hanem egy külön alkalommal mosol hajat a kádba hajolva, így elkerülheted az ezekkel a termékekkel való érintkezést.

Komedogén, túlszárító testápoló termékek

Egyértelmű, hogy számodra az sem lesz mindegy, hogy milyen tusfürdőt és testápolót vagy egyéb, testre való termékeket használsz. Ezeket ugyanúgy tüzetesen meg kell vizsgálnod, hogy milyen összetevőket rejtenek. Ha nagyon illatos és habzó a tusfürdőd, máris gyanús, hogy túl irritáló, keress helyette egy illat- és szulfátmentes változatot! A CeraVe és a La Roche-Posay márkáknak is vannak gyengéd tusfürdői és testápolói is. Még jobb, ha egy kis szalicilsavat is tartalmazó tusfürdőt veszel, hiszen ezzel gyengéden segíted az elhalt hámsejtek távozását is. Sőt, beszerezhetsz kimondottan testre való hámlasztót is. A durva szemcsés radírokat, szivacsokat, testolajokat és zsíros, nehéz krémeket viszont inkább kerüld a pattanásos részeken.

Olvastad már?

Izzadás és műszálas ruhák

Másik gyakori ok lehet, ha – főleg a nyári melegben – műszálas, szűk ruhákat hordasz, napközben beleizzadsz, és csak pang a bőröd egész nap alatta. Válassz inkább jól szellőző, természetes anyagból készült ruhákat. Egy nehéz hátizsák, ami alatt izzadsz, szintén problémás lehet. Sportolás után is fontos, hogy mihamarabb lezuhanyozz, nyáron pedig simán bármikor, amikor úgy érzed, megizzadtál.

Illatos, vegyszeres mosószerek, öblítők

Több szempontból is előnyödre válik, ha lecseréled a konvencionális, szuperillatos mosószereket, öblítőket valamilyen gyengéd, természetes változatra. Ezek a pattanások mellett akár ekcémát is okozhatnak idővel. Ma már annyiféle változat létezik, és drogériákból is simán beszerezhetőek.

Piszkálás, nyomogatás

Tudom, hogy nehéz megállni, és néha észre sem veszed, hogy már ott is a kezed, és piszkálgatod a hátad. De fontos lenne, hogy megálljt parancsolj magadnak, így ugyanis garantáltan csak tovább terjeszted a bacikat, még több és csúnyább, pigmentfolttal, heggel gyógyuló gyulladásokat okozva. Szerezz be pattanás elleni tapaszokat (pl. Cosrx acne patch) és fedd le őket, így kevesebb az esély, hogy hozzájuk nyúlsz.

Hormonális problémák

A háton lévő akne sok esetben hormonális egyensúlytalanságra is utalhat. Gyakran jelennek meg itt pattanások például a fogamzásgátló abbahagyását követően, vagy terhesség alatt, után. Testépítőknél, túl sok állati fehérjét (fehérjeporokat, – szeletet, tejsavót) fogyasztóknál is sokszor kialakul a probléma. Ha semmi sem használ, érdemes lehet e téren kivizsgáltatni magad, de addig is igyekezz kerülni a szóját, és az olyan nem fermentált szójatermékeket, mint a szójatej vagy a tofu. (Fun fact: nálam is a szója volt a ludas annak idején.) Húsból is próbálj kevesebbet és lehetőleg biót vásárolni, és a tejtermékek (különösen a tej), valamint a fehér cukor és rossz szénhidrátok (pl. cukros péksütik, fehér kenyér) fogyasztását is csökkentsd minimálisra. Ha fehérjeport iszol, cseréld vegán változatra.

Mit tehetsz még?

Ha épp nincs tele aktív pattanással vagy sebekkel a hátad, kezdj el rendszeresen szárazkefemasszázst végezni. Ehhez egy hosszabb nyelű, természetes sörtéjű kefét szerezz be, és zuhanyzás előtt, még száraz bőrön dörzsöld át vele az egész tested. Ez segít egyrészt eltávolítani az elhalt hámsejteket, másrészt serkenti a nyirokkeringést, és beindítja a bőr méregtelenítő folyamatait. Szintén fontos, hogy cserélj gyakrabban ágyneműt (akár hetente egyszer vagy kétszer), különösen, ha a hátadon alszol. Végezetül pedig, ha úgy érzed, már mindennel próbálkoztál, de mégsem javul a dolog, keress fel egy bőrgyógyászt.

Láttad már?

Fotó: Unsplash