Így tüntesd el a popsiaknét!

2021. január 13.
Téved, aki azt hiszi, hogy az akné az arc, netán a hát, a karok „kiváltsága”, a popsin is megjelenhet. Jó hír, hogy meg lehet tőle szabadulni.

Mi az a popsiakné?

A fenéken megjelenő pöttyök nem „igazi” aknék, leggyakrabban folliculitis néven ismert szőrtüszőgyulladással van dolgunk, amit legtöbbször a folyamatos dörzsölés, a szűk ruhák vagy a gyantázás, borotválkozás okoz, de nagyon gyakran valamilyen betegség (pl. cukorbetegség), elhízás, elégtelen higiénia, napfény, fertőzés vagy gyógyszerek mellékhatásaként jelenik meg.

Az akné általában kicsi, lapos – gyakran viszkető, fájdalmas – csomó formájában jelenik meg, ami aztán a további irritáció hatására egyre nagyobb lesz.

fenék szőrtüszőgyulladás

Hogyan kezeljük?

Az első és legfontosabb a terület tisztán tartása, hogy a baktériumokat távol tartsuk. Erre az egyik leghatásosabb szer a benzoil-peroxid, ami megöli a pattanásokat leggyakrabban okozó baktériumokat. Egyetlen hátránya, hogy szárítja a bőrt, így a hidratáló használata kötelező. A folliculitist nemcsak baktérium, de gomba is okozhatja, ebben az esetben már gombaölő szerre lesz szükségünk.

Tippek popsiakné kezelésére

  • Edzés, pláne kerékpározás után mielőbb tusoljunk le, és bújjunk száraz, kényelmes ruhába, illetve viseljünk jól szellőző sportruházatot!
  • Kerüljük a gyantázást, helyette próbálkozzunk más alternatívákkal (pl. cukorgyantával), vagy vásároljunk jó minőségű borotvát, szőrtelenítő krémet, esetleg fontoljuk meg a végleges szőrtelenítés lehetőségét!
  • Használjunk gyengéd hidratálót (pl. tejsavas vagy karbamind-/ureatartalmút)!
  • Vessük be a fenékmaszkot, ami nemcsak hidratál, de kezelésbe veszi a striákat, puhítja, feszesíti a feneket, és megbirkózik a bőrhibákkal.
  • A gyulladt terület fizikai hámlasztása, dörzsölése tilos, ez ugyanis fokozza a gyulladást, és hiperpigmentációhoz vezethet. Fizikai hámlasztók helyett használjunk gyengéd kémiai hámlasztókat!
  • Mélyebb gyulladásokkal keressünk fel szakorvost, a szőrtüszőgyulladásból ugyanis könnyen tályog keletkezhet.
  • A már meglévő hiperpigmentációt, avagy a bőr sötét elszineződését speciális, vényre kapható krémekkel látványosan csökkenthetjük.

Forrás: Allure Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!