Az arcjóga a botox alternatívája?

2021. január 18.
Az arcjóga sikerességéhez a karantén is hozzájárult, hiszen ez egy olyan bőrfiatalítő megoldás, amit otthon is el lehet végezni. Mutatjuk, hogyan kell!

Mivel a pandémia hatására az elmúlt egy évben a professzionális szépségápolási kezelések elérhetősége visszaszorult, sokan olyan bőrfiatalító megoldásokat keresnek, amik alkalmazása otthon is megoldható. Ez a magyarázat arra, hogy egyre többen tanulják meg az arcmasszázs, az arcakupresszúra vagy épp az arcjóga fogásait.

arcjóga

Mi az arcjóga?

Ahogy a neve is sejteti, a technika az arc speciális edzése, egy olyan szépségápolási rutin, amely a bőrt támogató arcizmok megerősítését, tonizálását, megemelését és ellazítását teszi lehetővé.

Az öregedés az arc térfogatvesztésével jár, ami a zsírsejtek mennyiségének, a kollagén és elasztin termelésének, illetve a csontszerkezet csökkenésének, az izomzat zsugorodásának számlájára írható. Ezen a ponton jön képbe az arcjóga, ami az arcizmok tornásztatásával serkenti az izmok és a mélyebb szövetek vérkeringését, oxigénnel látja el, méregteleníti és táplálja azokat.

Az arcjóga fiatalító hatását kutatások is igazolják: a 2018-as JAMA Dermatology bőrgyógyászati magazinban a Northwestern University kutatásáról lehet olvasni, amiben huszonhét, 40 és 65 év közötti nő vett részt, akik vállalták, hogy nyolc héten keresztül minden nap harminc percen keresztül, majd tizenhat héten keresztül minden második nap jógáznak. A bőrgyógyászok szerint a résztvevők bőre körülbelül három évvel lett fiatalabb az arcedzés hatására. „Az eredmény az arc apró izmainak növekedésével magyarázható, de valószínű, hogy a kollagéntermelés is beindul” – magyarázza dr. Murad Alam kísérletvezető.

Arcjóga otthon

Karin Velikonja arcjógainstruktor kettő, kezdők számára összeállított gyakorlatsort ajánl teljes arcra és a szem körüli területekre. Minden gyakorlatot 30 másodpercig kell kitartani, majd háromszor megismételni.

Arcjóga szemkörnyékre

Ez a gyakorlat az arc felső részére fókuszál, megszünteti a szem körüli ráncokat, megemeli a felső szemhéjakat és átmossa a szem alatt futó nyirokrendszert.

  • Tegyük a tenyerünket a halántékunkra, az ujjakkal pedig „öleljük át” a fejünket.
  • Ellenőrizzük, hogy a tenyér széle biztosan eltakarja a szemöldök végét!
  • A tenyerünkkel először nyomjuk meg az izmot, majd nyomjuk hátra és felfelé.
  • Hunyjuk be a szemünket, majd hunyorítsunk intenzíven addig, amíg nem érezzük, hogy az izmok dolgoznak.
  • A gyakorlat során a nyakat, a vállalat és arc többi izmát lazítsuk el.

Teljes arcjóga

Az alábbi gyakorlatsor az arc és a nyak 57 izmát mozgatja át, csökkenti az arc, a nyak és a dekoltázs ráncait. A gyakorlatsort érdemes reggel elvégezni, mert felfrissít és energetizál.

  • Formáljunk az ajkakkal hosszú és keskeny O-betűket, és tartsuk ki néhány másodpercig.
  • Következő lépésben húzzuk be erőteljesen a felső és alsó ajkakat a fogak fölé, és tartsuk ki a mozdulatot pár másodpercig.
  • Támasszuk meg ujjainakkal az állukat, majd formáljunk hosszú és keskeny O-betűt az ajkainkkal.
  • Emeljük meg az orcánkat úgy, ahogy mosolygás közben szoktuk.
  • A gyakorlat során ügyeljünk rá, hogy ne keletkezzenek ráncok a szem körül. Ezt elkerülendő, a tenyerünket helyezzük a halántékunkra, és nyomjuk az izmokat felfelé.

Nézd meg videón a gyakorlatokat!

Forrás: Marie Claire Australia
Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!