Ne csak a samponod, de a körömlakkod és a műszempillád is legyen vegán!

2021. január 19.
Ezeket a termékeket használja az, aki hallani sem akar az állatkínzásról és az állati összetevőkről.

A vegán mozgalom követőtábora egyre csak dagad, amit a zoonotikus, vagyis állatról emberre átragadó koronavírus csak tovább fokoz. A vegán életvitel ma már nemcsak az étkezésben, de az öltözködésben, a háztartásban és a széspégápolásban is egyre nagyobb teret kap – aki pedig az utóbbival csak most ismerkedik, annak megmutatjuk, miből épül fel a napi vegán szépségápolási rutin.

Használj vegán parfümöt!

Állati eredetű összetevőket a parfümökben is találunk – leggyakrabban az ámbráscet beléből kinyert ámbrát, amit jellegzetes illata miatt szeret a parfümipar. A cibetmacska sem csak az elfogyasztott, majd kipottyantott kávészemektől felbecsülhetetlen értékű állat, de átható szagú mirigyváladéka miatt is. A végbelükben található mirigyeket kinyomva, a parfümipar előszeretettel használt illatanyaghoz jut. Pézsmás illatot nem csak a cibetmacska tud „előállítani”, a hím pézsmaszarvas, a pézsmapatkány, a vidra mirigyeiben is termelődik, de a hódzsír is ezt a célt szolgálja.

Használj vegán hajápolókat!

Biotin, keratin, méhviasz, zselatin, cetil-alkohol, sztearinsav, selyempor: csak néhány a samponokban és balzsamokban található állati eredetű összetevők közül, amiket a vegán ember száműz a fürdőszobájából. Számos hajápolási terméket állatokon tesztelnek, de szerencsére egyre nagyobb a vegán hajápolási termékek piaca, amik növényi alapú összetevők segítségével teszik selymessé, fényessé és egészségessé a hajat.

Tipp: ha tehetjük, vásároljunk újrahasznosított csomagolású márkákat!

Használj vegán műszempillát!

A műszempilla hatalmas trend, a kínálatban pedig sok olyat találni, ami nyércszőrből készül. Jó hír, hogy a vegán műszempilla itthon is elérhető.

vegán szépségápolás

Használj vegán tampont, menstruációs kelyhet, tisztasági betétet!

A veganizmus nemcsak az állati összetevőktől mentes termékeket jelöli, de azokat is, amik előállítása állatkísérletek nélkül zajlik. Az sem mellékes körülmény, hogy az érzékeny bőrűeknek, az allergiától, ekcémától szenvedőknek is nagy segítség lehet a rovarirtó vegyszerek nélkül termesztett gyapotnövényből, organikus pamutból készült tampon és betét.

Használj vegán arcápolókat!

Legyen szó arctisztítókról, szérumokról, hidratálókról vagy pakolásokról, fontos ellenőrizni, hogy mi az az összetevő, aminek a hidratálást köszönhetjük. Például a rengeteg termékben fellelhető szkvalén összetevőt gyakran cápamájból állítják elő.

Használj kegyetlenségmentes dezodort!

Nagyon sok dezodort állatokon tesztelnek, és olyan állati összetevőket tartalmazhatnak, mint a méhpollen, a kitozán (garnélából), a propolisz, a sztearinsav és a karbamid.

Használj vegán szemhéjpúdert!

Minél fényesebb egy szemhéjpúder, annál figyelmesebben kell elolvasni az összetevőket, ugyanis a csillogást gyakran igazgyöngyből, osztrigából vagy kagylóból „nyerik”.

Használj vegán ajakápolót!

A rúzsok és az ajakápolók különösen károsak lehetnek az állatvilágra. A méhviasztól kezdve egészen a kárminig, számos állati összetevőt tartalmazhatnak. A kármin a kokcsinella nevű színezékanyagból nyerhető vörös színű festék, a kokcsinellát a fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeinek porítmányából vonják ki.

Használj kegyetlenségmentes körömlakkot!

A szemhéjpúderekhez hasonlóan a körömlakkban található opálos pigmentek is gyakran rákfélékből származnak, míg a sellak állati eredetű természetes gyanta, a lakktetű váladékából készítik.

Forrás: Vogue Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!