Veganuár-rekord várható a koronavírus miatt

2021. január 02.
A növényi alapú étrend minél szélesebb körben való megismertetéséért kampányoló Veganuár mozgalom idén több mint félmillió emberhez érhet el. A koronavírus-járvány és a kijárási korlátozások miatt a szervezők minden eddiginél több résztvevőre számítanak, mivel sokkal nagyobb figyelmet fordítottak az étrendjükre az emberek 2020-ban az előzetes felmérések szerint.

A mozgalom hétéves történetének eddigi legnagyobb Veganuárjára készülnek a program szervezői, köszönhetően annak, hogy a kijárási korlátozások miatt sokkal többen kezdtek érdeklődni a növényi alapú étrend iránt, és sokkal jobban foglalkoztatja az embereket az egészséges életmód és a környezetvédelem, mint korábban.

veganuar-covid-rekord

2014-ben, az Egyesült Királyságban indult el a Veganuár kampány, amely arra bátorította az embereket, hogy januárban ne fogyasszanak állati eredetű táplálékot. Idén ötszázezer feliratkozót várnak a szervezők a világ minden tájáról a tavalyi négyszázezres és az azt megelőző évek 170-250 ezer feliratkozója után. 

Már a járvány előtt is megfigyelhető volt az a tendencia, hogy a szupermarketek, éttermek és élelmiszergyártók egyre nagyobb figyelmet fordítanak a vegán és flexitariánus (a hústól és tejtermékektől el nem zárkózó, ám ezekből minél kevesebbet fogyasztók) étrendet folytatóknak is. A korlátozások aztán azt eredményezték, hogy az emberek minden addiginál többet foglalkoztak étrendjükkel, mivel az éttermek bezárásával többet főztek, és hatékonyabban használták fel a maradékokat. 

A Veganuár mozgalom közel hat éve indult egy yorki ebédlőasztal mellől, Jane Land és Matthew Glower kitalálók először 3300 támogatóval indultak neki a húsmentes januárnak. Remélik, hogy az egyre növekvő követőtáboruk segítségével minél több emberhez jut el az étrend fontossága a klímaváltozás, vágóhidak, környezeti és állattenyésztési katasztrófáinak megállításában.

Olvastad már?

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash