A szakértő tippjei a lejárt sminkkedvencekkel kapcsolatban

2021. február 11.
Szépségbloggerünk, Páll Adrienn, a New School of Makeup sminkakadémia vezetője ezen a héten a lejárt vagy éppen megromlott sminktermékekkel és az azokkal szembeni üdvös óvatosságról mesél nektek.

Mind kerültünk már olyan helyzetbe, hogy használtuk volna valamelyik elfeledett szépségápolási termékünket a fiók mélyéről, de döbbenten tapasztaltuk, hogy valami nem stimmelt vele. Szétesett az állaga, betúrósodott, megváltozott a színe vagy éppen nem túl kellemes a szaga. Szinte alig használtuk vagy ki sem bontottuk, de egyértelmű, hogy így már nem is fogjuk.

smink-pall-adrienn

A testre kerülő termékek nagyon szigorú népegészségügyi szabályozáson mennek keresztül, mielőtt kikerülnek a polcokra, hiszen komoly egészségkárosító hatásuk is lehet. Az összetevők figyelembevétele és személyre szabása mellett a helyes használat és a termék élettartalma is meghatározó. A szavatosság feltüntetése is egy kötelező előírás a gyártóknak, az EU-s szabályzat szerint a 30 hónapnál kevesebb időtartamot bíró piperékre fel kell tüntetni a kibontás utáni pontos lejáratot is. Ennek a jele egy kinyitott tetejű kis tégely, amely tartalmaz egy számot és egy M betűt. Például a 6M azt jelenti, hogy kibontás után 6 hónapig ajánlott a használata.

Tudtad?

De mi tudjuk-e pontosan, hogy mikre kell figyeljünk, miután az otthonunkba kerül az adott termék?

– A nulladik lépés az észszerű vásárlás; általában két évig tárolhatóak kibontás nélkül a testre készült piperéink.

– A tartósítószert alig vagy egyáltalán nem tartalmazó krémállagú anyagok az átlagosnál (6-9 hónap) hamarabb megromlanak, így fontos, hogy kibontás után rögtön elhasználjuk ezeket a csomagoláson rögzített idősávban.

– Szobahőmérsékleten, száraz helyen tároljunk. Kerüljük a direkt hő- és fényhatást. Az alapozóinknak és a körömlakkjainknak viszont jót tesz a hűtőhideg.

– Bármilyen olajos illetve zsíros állagú piperében elszaporodhatnak a baktériumok, ez szintén idő előtti megromlást eredményezhet. Ezt elkerülendő, egy jó szokás lehet, ha nem kézzel, hanem spatulával nyúlunk bele a krémes tégelyekbe, amit utána fertőtlenítünk.

smink-pall-adrienn

– Ez a fajta figyelem különösen fontos lesz, ha a szemünk, bőrünk irritált vagy be van gyulladva. Az emberi testről könnyen visszakerül a tégelybe a korokozó, és további fertőzést okozhat.

– A szájat herpesz esetén ne rúzsozzuk, vagy ha muszáj, 70%-os alkohollal fertőtlenítsük a rúzsunk felületét, majd töröljük le egy papírzsepivel. A felvitelhez továbbá érdemes ilyenkor eldobható applikátort használni.

– A púderállagú sminkjeink a legstrapabíróbbak. Ezeknél érdemes arra figyelni, hogy a felvitelhez használatos pamacs vagy ecset legyen sűrűn cserélve, illetve sebbenzinnel tisztítva. Így tudjuk elkerülni azt, hogy az arcról bekerülő zsiradék megkövesítse a felszínt. Ha ez mégis megtörténik, egy kis kefével lehet a legkönnyebben eltávolítani a szennyeződést.

Fotók: Jámbor Zsófia

Olvass tovább!