Így próbáld ki a sluggingot, ez az új bőrápolási trend!

2021. május 14.
A TikTokon vadiúj beautyőrület robbant be nemrég, mégpedig a bőr mélyhidratálását célzó slugging, ami Koreából indult el hódító útjára. Arról, hogy pontosan mi is ez, és van-e értelme kipróbálni, szépségbloggerünk, Peonilla számol be e heti írásában.

Akár egy csillogó bőrű meztelencsiga?

Az angol slug szóból képzett sluggingnak több jelentése is van, de ez esetben a meztelencsigára utal a kifejezés. Mégpedig azért, mert a koreaiak új arcápolási őrületének lényege, hogy olyan vastagon kenik be a bőrápolási rutinjuk végén az arcukat vazelinnal, azaz petrolatummal, hogy úgy csillognak tőle, mint egy meztelencsiga. Nem hangzik épp a leggusztábban, de állítólag azáltal, hogy a vazelin okkluzívként működik, azaz képes bezárni a nedvességet a bőrbe, megakadályozni a láthatatlan vízvesztést, erősíteni a barriert, (akár) egy éjszaka alatt üde, ragyogó, kisimult és mélyen hidratált arcbőrt varázsol.

A petrolatum nem kőolajszármazék?

De, igen. Éppen ezért elég megosztó összetevő… Ellenben tény, hogy az egyik legjobb elzáró/okkluzív anyag, ami miatt előszeretettel alkalmazzák ajakápolókban, bőrszárazság elleni kenőcsökben. Testen használva nem szokott problémát okozni, sőt, kimondottan hatásos berepedezett, irritált, kipirosodott bőr rendbetételére (lásd paraffinos kézápolás), viszont az arcbőrön már rizikósabb a használata.

Kinek működhet ez a módszer?

A nagyon száraz bőrűeknél, nem túl gyakran alkalmazva (!) működhet a slugging. Nekik ideig-óráig valóban visszaadhatja a hidratált bőr érzetét, ezzel szemben az érzékeny, zsíros és/vagy pattanásos bőrűeknek ronthat a bőrállapotán. Mivel a vazelin tényleg nagyon erősen lezáró hatású, minden termék „erősebben” hat, amit alá kenünk. Egyfajta dunsztkötésként működik. Ha retinolt, hámlasztót vagy egy ütősebb aktív hatóanyagot applikálunk az arcunkra, majd azt befedjük vazelinnal, nagyobb eséllyel alakulhat ki irritáció, allergia. Arról nem beszélve, hogy a „lezárás” a pórusokat is eltömítheti, így aki aknéval küzd, annak semmiképpen nem ajánlott, hogy ezzel kísérletezzen.

slugging-arcapolas

Inkább ezt próbáld ki!

Egyetlen gazdag hidratálókrém helyett sokkal hatékonyabban hidratálhatod a bőrödet, ha arcmosás után használsz hidratáló komponenseket tartalmazó arcpermetet, ezután több könnyedebb hialuronsavas, antioxidáns szérumot rétegezel egymásra, majd ezt bezárod (ha szükségét érzed) egy-két csepp bőrtípusodnak megfelelő olajjal. Száraz bőrre érdemes még az olaj előtt egy keramidokat, lipideket tartalmazó hidratálót is használnod. Lefekvés előtt az éjszakai maszkok is jó szolgálatot tehetnek.

Fotó: Unsplash

Láttad már?

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!