3+1 fontos dolog, amit még nyár előtt tegyél meg a bőrödért

2021. április 16.
Ismét belefutottunk egy esős, hideg pár napba, de a tavasz és a nyár megállíthatatlanul közeleg, ezért szépségbloggerünk, Peonilla ellát néhány tanáccsal, amivel felkészítheted a bőröd a melegebb, naposabb hónapokra.

1. Szerezz be egy olyan fényvédőt, amit használni is fogsz

Hiába van egy 50 SPF-es fényvédőd, ha utálod a textúráját, és ezért gyakran elblicceled a mindennapos felvitelét. A legfontosabb szempont, hogy szeresd használni, számodra kellemes állagú, sűrűségű és finishű legyen, ne csípje a szemed, ergo problémamentesen tudd a reggeli rutinod végén alkalmazni. Ma már óriási a választék, olvass review-kat, nézz szét külföldi webshopokban is, és tesztelj bátran, erre ne sajnáld az időt, energiát. Az én Instámon is találsz ajánlásokat a Sunscreen hightlightban. A jelenlegi kedvencem az Uriage Bariésun Anti-Brown spot SPF 50+ fluid, de a Clinique Mineral Sunscreen for face SPF 30-at és az Evy Technology Daily UV Face Mousse SPF 30-at is bátran ajánlom. Egyik sem okoz pattanást, irritációt, szépen lehet rájuk sminkelni is.

borapolas-tavasz
Ha eddig nem tetted, figyelj oda arra is, hogy negyed teáskanálnyit használj a teljes arcodon, nyakadon és ne hagyd ki a füleidet, mellkasodat, kézhátat, illetve az egyre melegedő időben az egyéb kilógó testrészeidet sem.

2. Hámlassz okosan

Soha ne reggel! Most már emelkedik a napsütéses órák száma, egyre erősödik az UV-sugárzás mértéke is, ezért hiába fényvédőzől, nem javaslom a reggeli hámlasztást. Heti 1-2-szer esténként azonban nyugodtan beiktathatsz egy gyengéd hámlasztó szérumot vagy tonert, amivel megkönnyíted az elhalt hámsejtek távozását. A testedről se feledkezz meg, jöhet a szárazkefe masszázs, a testradírozás vagy hámlasztózás. Majd egy gazdag testápoló és/vagy testolaj a kellő hidratáltságért.

borapolas-tavasz

3. Szabadulj meg a hátadon lévő pattanásoktól

Nyárig még pont elég időd van, hogy a télen ügyesen takargatott „bacne”-tól (=back+acne), azaz háton lévő pattanásaidtól is megszabadulj, mire beköszönt a pántos rucik szezonja. Ennek szenteltem korábban egy teljes blogposztot (itt elolvashatod), de röviden a következőket tanácsolom: szerezz be egy szalicilsavas tusfürdőt, kerüld a túl zsíros, komedogén összetevős (kakaóvaj, sheavaj, kókuszolaj stb.) testápolókat, csekkold a hajápoló készítményeidet (ne legyen bennünk SLS, kókuszolaj és egyéb komedogén összetevők pl. Isopropyl Myristate, Myristyl Myristate), cseréld gyakran a párnahuzatod, lepedőd, sportolás után mihamarabb zuhanyozz le, öltözz át, és iktasd ki a nem fermentált szóját (pl. szójatej, tofu), tejtermékeket, fehérjeport az étrendedből.

+1. Váltsd könnyedebb formulákra

Míg télen a zsírosabb, gazdagabb krémeket is elbírja a bőröd, tavasszal és nyáron célszerűbb a könnyebb, géles formulákra váltani. Én egyébként is ennek a híve vagyok, és inkább több könnyű, de extrahidratáló szérumot rétegezek (nekem mondjuk normál, pattanásra hajlamos bőröm van). Egymás után jöhet sorrendben: egy hidratáló arcpermet, hialuronsavas szérum, csiganyálas szérum, peptides szérum, és ha szükséges, egy géles hidratálókrém. Simító helyett finom ütögető, paskoló mozdulatokkal vidd fel őket, és érezni fogod a különbséget.

Fotó: Unsplash

Láttad már?