Ezért viszkethet a fejbőröd

2021. május 07.
Kínos pillanatokat okozhat, ha folyamatosan vakarózni kényszerülsz, pedig lehet, hogy egy egyszerű samponcserével kezelhető lenne a probléma. De ha komolyabb okok állnak a háttérben, azt sem kell életed végéig eltűrnöd. Szépségbloggerünk, Peonilla szakértő segítségével járta körül a témát.

A fejbőr viszketésének a nem megfelelő, szárító sampon használatától kezdve, a túl gyakori vagy túl kevés hajmosáson és egy egyszerű napégésen át egészen a korpásodásig, vagy akár a fejeden megtelepedő élősködőkig számos oka lehet. Dr. Solymosi Ágnes bőrgyógyász-kozmetológussal arra vállalkoztunk, hogy sorra vesszük ezeket az okokat, hogy aztán a megoldásra fókuszálhassunk a mielőbbi gyógyulás érdekében.

fejbor-viszketes

Korpásosdás: száraz vs. zsíros korpa

„A korpásodásnak két típusa van, a száraz és a zsíros korpásodás. Fontos tisztázni, hogy mindkettő csupán egy tünet – kezdi a doktornő. – Mikor egy páciens ilyen panaszokkal érkezik a rendelőbe, azt keressük, hogy mi állhat ezen tünetek hátterében.” A korpásodás az egyik leggyakoribb fejbőrbetegség, majdnem minden második embernél előfordul valamikor élete során. A fejbőr egészséges folyamata, hogy 21-28 naponként megújul, ennek során az elhalt apró hámsejtek észrevétlenül leválnak, helyettük újak keletkeznek. Korpásodás esetén a fenti élettani folyamat felgyorsul, a hámsejtek közötti összeköttetések nem szűnnek meg teljesen, amely nagyobb hámsejt csoportok leválását eredményezi. Ezeket a pici kis „szarupikkelyeket” látjuk a fejbőrön, illetve az ingünk gallérján. Számos tényező okozhatja a bőr gyulladását, ezáltal a hámlás felgyorsulását.

Zsíros korpásodás (Seborrhoea capitis)

A faggyúmirigyek túlműködésével járó állapotról van szó, amikor a hajas fejbőrön, ill. testünk más részein is (szemöldökök, szakáll területén, orr mellett, mellkas, hát bőrén) megnövekedett a faggyú mennyisége, a bőr, haj zsírosan fénylővé válik. A megnövekedett faggyútermelés kedvez bizonyos – a bőr normál flórájában is jelenlévő – mikroorganizmusok elszaporodásának. Ezek közül a legismertebb a Pityrosporum ovale nevű gomba, melynek fokozott jelenléte gyulladásos folyamatot, a hajas fejbőrön fokozott hámlást, viszketést, kivörösödést indít el.

A faggyúmirigyek működése az androgén hormonok szabályozása alatt áll, így azokban az esetekben, amikor ennek a hormonnak a mennyisége megnő a szervezetben, kialakulnak a seborrhoea bőrtünetei. Többek között az anyai androgén hormonok hatására vezethető vissza a csecsemők fejbőrén megjelenő, sárgásbarna felrakódás formájában ismert koszmó is, majd a pubertáskorban megjelenő seborrhoeás fejbőr hátterében is ezen ok állhat. A felnőttkori seborrhoeás bőrtünetek egy másik markáns provokáló faktora a stressz, de rosszabbodnak a tünetek a hideg, szeles időjárási viszonyok esetén is.

Száraz korpásodás

Száraz korpásodás esetén a faggyútermelés nem kóros. Az elhalt szarupikkelyek apró fehér, pergő hámlás formájában láthatóak, melyek lehullanak a ruházatunkra, a párnánkra. A száraz korpa kialakulására lehet genetikai hajlamunk, okozhatja helytelen táplálkozás kapcsán kialakult hiánybetegség (B-vitamin-hiány), de állhat a hátterében hajápolók, festékek által okozott kontakt bőrgyulladás is. Ez utóbbival a samponunk, hajfestékünk bizonyos komponenseire való túlérzékenység kapcsán találkozhatunk.

Hogyan kezeld?

Fontos tisztázni, hogy a már korábban is említett örökletes okok miatt a legtöbb esetben a korpásodást teljesen megszüntetni sajnos nem lehet, de a rendszeres, megfelelő hajápoló dermokozmetikumokkal enyhébb esetekben hamar komfortos állapot érhető el.

Száraz korpásodás esetén kerülni kell a túl gyakori hajmosást (3 napnál nem sűrűbben), és kímélő, nem irritáló, nyugtató hatású dermokozmetikumok használata javasolt. Zsíros korpásodásnál sem ajánlott a túl gyakori hajmosás, lehetőség szerint a fejbőr pH-hoz igazodó, természetes bőrnyugtató összetevőket tartalmazó samponokkal. A szalicilsav, kén, szelén-diszulfid hatóanyagú készítmények mellett a gombák túlszaporodását gátló piroctone-olamine és ketokonazol összetevőket tartalmazó samponokkal érdemes próbálkozni.

Makacs, kínzó tünetek esetén, amennyiben a vény nélküli készítményekkel nem érsz el kielégítő eredményt, szakértőnk szerint ajánlott bőrgyógyász szakorvos felkeresése a kiváltó ok tisztázására, illetve erősebb hatóanyagtartalmú készítmények felírása céljából. Ilyenkor a gyulladás gyors megszüntetésében a lokális kortikoszteroid készítmények segítenek. A korpásodás mellett egyéb bőrgyógyászati betegségeknek is lehet hajas fejbőri tünete, melyek szintén gyakran viszketéssel, kellemetlen hámló tünetekkel járnak.

fejbor-viszketes

Pikkelysömör

A pikkelysömör, vagy más néven pszoriázis egy nagyon makacs, a hám kóros elszarusodásával, úgynevezett fokozott keratinizációval járó, nem fertőző, öröklött genetikai hajlam alapján kialakuló krónikus bőrbetegség. Meglepő módon van, hogy csak a fejbőrön jelentkezik tünete, sehol máshol. Gyakrabban a hajas fejbőr mellett a könyök, térd felett, illetve a testen elszórva láthatóak a hámló, gyulladt tünetek, sok esetben a körmökön is észlelünk elváltozást. A seborrhoeás fejbőri tünetektől az különbözteti meg, hogy ez egy vaskosabb, száraz, nagyobb lemezes viaszfehér felrakódás, amit a hajas fejbőr vörössége, gyulladása kísérhet.

Hogyan kezeld?

A változó intenzitású viszketés gyakori tünete a pikkelysömörnek, de nagyon fontos, hogy akármennyire is nehéz megállni, ne vakargasd, ez ugyanis súlyosbítja a tüneteket, és akár vérzést, elfertőződést is okozhat. Végleges gyógyulást ígérő kezelés jelenleg nem elérhető, de súlyosságtól függően dermokozmetikumokkal, illetve szakorvos által felírt készítményekkel kordában tartható. Hámlasztó szalicilsavas samponok rendszeres használata és éjszakai pakolások mellett gyakran szükség van a kortikoszteroid-tartalmú samponok, oldatok alkalmazására, de a keskeny sávszélességű (narrow-band) UVB-fényterápia is jó eredményeket hozhat. Ha dermokozmetikumokkal nem érsz el javulást, szintén javasolt egy bőrgyógyász felkeresése.

Atópiás ekcéma

Az ekcéma egy gyűjtőfogalom, mely felszíni bőrgyulladást jelent és számos kiváltó oka lehet. Megjelenésekor vörös, száraz, viszkető, hámló foltok jelentkeznek, melyet súlyosabb esetben nedvedzés kísér. Az atópiás ekcéma ennek egy veleszületett formája, aminek manapság sajnos már felnőttkori megjelenése sem ritka. Csecsemőkorban a tünetek nagyon hasonlítanak a seborrhoeás fejbőri tünetekhez. Nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél az érzékeny fejbőrön gyakran láthatóak a vakarás miatt kialakult kisebb sebek, súlyosabb esetekben vörös, gyulladt bőrterületek. Az öröklött hajlam mellett számos provokáló faktora ismert, többek között a stressz, a pszichés faktorok, a kozmetikumokban, ételekben, levegőben található allergének.

Hogyan kezeld?

Nyugtató, kímélő, hidratáló samponokat használj. Kerüld a forró vizet, a gyakori hajfestést, a túl gyakori hajmosást és az irritáló összetevőket tartalmazó egyéb hajápoló szereket.

A teljes verzióját a cikknek Peonilla oldalán találod!

Olvastad már?

Fotó: Pexels