Ezt próbáld ki az illatos arcmaszkok helyett! Az agyagmaszk pozitív hatásai

2021. július 14.
A drogériák polcán számos arcmaszk sorakozik, de ha nem jól választunk, vagy nem a mi arctípusunknak megfelelő után nyúlunk, akár rosszabbat is tehetünk az arcbőrünkkel, vagy épp a hatékonysága okozhat csalódást. Az alábbiakan megmutatjuk nektek a TikTokon és persze a szépségpraktikák sorában is okkal népszerű agyagmaszk előnyeit, fajtáit és használatát.

Évezredek óta bevált szépségápolási módszer az agyag, őseink a bőr és haj egészségének megtartására használták. Bár sok természetes összetevőről derült ki, hogy hosszútávon száríthatja vagy irritálhatja a bőrt, több modern tanulmány is állítja, hogy az agyagmaszkok pozitív hatása kimutatható. Kitűnően alkalmazható a bőr felesleges olajainak felszívásásra, a száraz bőr kezelésére és a pattanások megelőzésére.

agyag-pakolas-maszk

Többféle típusa létezik az agyagnak, a szépségápolásban általában a kaolinnal és a bentonite-tel találkozhatunk. A kaolin inkább érzékeny vagy száraz bőrűeknek ajánlott, míg a bentonite inkább zsírosabb bőrűeknek fog beválni.

Az agyagmaszk előnyei

Az agyagmaszkokhoz általában a zsírosabb, pattanásosabb bőrűek nyúlnak, hiszen elvonja a felesleges olajokat a pórusokból, ezáltal matt arcbőrt biztosít, megelőzhetjük vele a pattanásokat, a mitesszereket, illetve a fehér mitesszereket is. Ezek a pattanások akkor keletkeznek, ha a pórusokat eltömíti a túlzott szennyeződés vagy olaj, ezért is lehet alkalmas az agyag a kezelésükre. A cisztás pattanásokon viszont nem valószínű, hogy segíteni fog, mivel nem tudja megszüntetni a pattanás kiváltó okát, ezért a cisztás pattanás kezeléséről célszerűbb bőrgyógyásszal konzultálni, mivel hormonális okai lehetnek.

A száraz bőrűeknek sem kell lemondaniuk az agyag pozitív hatásairól – a vörös agyag például bizonyítottan segíti a bőr nedvességének megtartását, mire az agyag megkeményedik a bőrön. Ám a száraz bőrűeknek heti egynél több alkalmazása nem javasolt, mivel túlszárítaná az arcot.

Egyes kutatások szerint a bentonite alapú testápolók csökkenthetik a dermatitis tüneteit, hatásosnak találták pelenkakiütésre, és bár kutatások nem támasztják alá, sokan használják pikkelysömör, rozácea és ekcéma tüneteinek enyhítésére. Más kutatások állítják, hogy az agyag elősegíti a kollagénrostok termelődését, ami csökkenti a ráncokat, továbbá növelheti a bőr feszességét.

Az agyag hajra gyakorolt pozitív hatásairól inkább csak legendák terjednek – és egyre több TikTok felhasználó pozitív tapasztalatai -, ám konkrét kutatások nem támasztják alá, hogy az agyag képes kivonni a szennyeződést és az olajat a fejbőrről. A tapasztalatok alapján az összetevő alkalmas lehet a korpára, száraz, sérült vagy hő által károsodott hajra, illetve sokan használják göndör haj definiálására is.

@curlsbykeish

this mask is not a fun process haha but the RESULTS make it so worth it!!!! #aztecclaymask #curlyhair #straighttocurly

♬ Peaches – Justin Bieber

Használata

Bár külföldön számos kozmetikai cégnek van a piacon agyagmaszkja, itthon nem olyan széles a választék azokból a termékekből, amelyek nem tartalmaznak illat- vagy egyéb irritáló anyagot. A Paula’s Choice Clear Purifying Clay Mask, de a Helia-D Professional Hévízi Nyugtató Felépítő pakolás is jó választás, ám ha pénztárcabarát verziót keresünk, érdemes magunknak elkészíteni a maszkot tiszta agyag és forralt víz segítségével – hajmaszk esetében sokan almaecettel helyettesítik a vizet. Agyagot nagyobb bioboltokban, illetve online, többek között MosóMami webshopjából, a Zöldboltról vagy a kifejezetten agyagmaszkokra specializálódott Maskaolinról rendelhetünk.

Használatuk érzékeny vagy száraz bőrűeknek heti egyszer, a zsírosabb, problémásabb bőrűek akár heti kétszer is javasolt bőrápolási rutinjuk keretében. Ennél többször nem ajánlott, mivel túlszáríthatják, irritálhatják a bőrt.
Fontos azonban megjegyezni, hogy az agyagmaszkok önmagukban nem helyettesítik a napi rutint, például a duplatisztítást és a hámlasztást, amelyek segítségedre lehetnek a túlzott faggyútermelés és a pattanások elleni harcban.

Szöveg: Kocsis Lilla, gyakornok Forrás: Healthline, Skinsmart Fotó: Pexels

Olvass tovább!