Minden, amit a rozáceáról tudni akartál

2020. augusztus 20.
Kozmetikus szakértőnk, Tamás Eszter ezúttal a gyulladásra hajlamos érzékeny bőr jellemzőit, valamint a rozácea enyhébb változatának kialakulását, hatékony kezelési módjait ismerteti meg velünk.

Arcunk akaratunk ellenére is árulkodik a szervezetünkben és a lelkünkben zajló folyamatokról: nemcsak a mimikánk, azaz az izmaink segítségével fejezzük ki érzelmeinket, a bőrünk színének változása is beszédes. Ha kipirul az arcunk, akkor hirtelen elszégyelljük magunkat, de az is lehet, hogy csupán izgatottak vagyunk, vagy egy kiadós edzésen vagyunk túl. Ennek az ellenkezője is sokatmondó: ha elsápadunk, szó szerint „kimegy belőlünk a vér”, tehát bizonyára nagy ijedtség vagy fájdalom ért minket.

Mi is valójában a rozácea (kuperózis)?

Meg fogtok lepődni, de a sokat emlegetett rosacea (rozácea) egy krónikus, gyulladásos, lassú lefolyású bőrbetegség, amelynek kezelése nem is a kozmetikus hatáskörébe tartozik, és több fokozata van. A rosacea az arcon (főleg az orcák, orr, homlok és áll területén) – súlyosságától függően – bőrpírt, apró kitágult hajszálereket, súlyos esetben gyulladt göböket, pattanásokat és szövettúlburjánzást is eredményezhet. Mindig szimmetrikusan jelentkezik az arc két oldalán.

Mi okozza az apró értágulatokat és a kipirosodást? Hogyan függ össze a gyulladásra hajlamos, érzékeny bőr és a kezdődő rozácea?

Riadalomra semmi ok, ha néha napján az arcunk domborulatain korlátozott ideig, kisebb nagyobb terjedelmű bőrpír (eritéma) jelentkezik, hiszen ez a gyulladásra hajlamos, érzékeny bőr tipikus tünete, ami napjainkban sajnos egyre több alapbőrtípus kísérője lehet. Ekkor tehát még nem beszélünk rozáceáról, viszont időben el kell csípni, mivel ez a kezdődő rozácea előfutára lehet (ezt abból vehetjük észre, ha szakaszosan, rohamokban jelentkezik a feltűnő bőrpír, vörösödés).
A bőrpírt a keringési szervrendszer zavara okozza, aktív vérbőség jön létre a területen: a tágult artériás hajszálerekben pang az oxigéndús vér, fokozódik a környező sejtek anyagcseréje, ezért a bőr élénkvörös színű lesz, hőmérséklete is magasabb a normálisnál.

A kialakulása belső okokra vezethető vissza, így egy alapos belgyógyászati kivizsgálást követően jöhet a szakszerű kozmetikai kezelés és otthoni ápolás a bőr nyugalmi időszakaiban. Tehát a kozmetikusnak a rozácea kialakulásának megelőzésében van fontos szerepe, ha időben felsimeri a kezdeti tüneteket.

A rozácea nem fertőző, viszont nem túl biztató hír, hiszen a közvetlen kiváltó okok a mai napig nem világosak (genetikai hajlam, rossz mikrokeringés, hormonális zavarok, Demodex atka, szeborreás bőr) és nincs rá végleges gyógymód, de a tüneteket hatásosan lehet enyhíteni orvosi kezeléssel és helyes bőrápolással.

Láttad már?

Érdekesség, hogy nemcsak aktív, hanem a passzív vérbőség – hajszálvénák tágulata, megreked bennük a szén-dioxidos, bomlástermékekkel teli vér, ezért lelassul a vénák körüli szövetek anyagcseréje, így a bőr kékeslila, hívőskés lesz – is okozhat rozáceát, ezt sem kezelheti a kozmetikus!

Kiket érint?

Fiatal korban ritkán jelenik meg, többnyire középkorú nőknél fordul elő. Gyakoribb a világos bőrű, hajú és szemszínű embereknél, akik hajlamosabbak a hajszálerek kitágulására és pattanások képződésére (gyakran a menopauza idején). A rozáceának a kellemetlen pirosság és érzékenység mellet lehetnek szem-, és emésztőrendszeri tünetei is, gyakran társul irritáblis bélszindrómával/diszbiózissal: a bélflóra egyensúlyának súlyos felborulása. A felmérések szerint a lakosság 8-10%-át érinti.

Általában a klimax jellemző bőrtünete, a külső és belső öröklött tényezők is sokat számítanak, de:

• az időjárás viszontagságai,
• túlzott mértékű kávé- és alkholfogyasztás,
• a tűszőatkák megjelenése és
• bakteriális fertőzés is okozhatja.

Milyen fokozatai vannak?

A rozácea lenti stádiumait olvasva kiderülhet, hogy szerencsére legtöbb esetben csak a legenyhébb tünetekkel küzdünk vagy csak érzékeny, gyulladásra hajlamos a bőrünk.

Rosacea erythematosa: a legenyhébb megjelenési forma, állandósult bőrpír és gyulladás először az orron majd az orcákon (a szakaos bőrpír a kezdeti tűnet), a bőr egyre érzékenyebbé válik

Rosacea teleangiectatica: a piros foltok összefolynak, maradandó, jól látható értágulatok keletkeznek

Rosacea papulopustulosa: a faggyúmirigyek környékén gennyes pattanások, bőrgöbök is kialakulnak

Rosacea hypertrophica: a pirosság szövettúlburjánzással fordul elő, a bőr megvastagodik az érintett területeken, a pórusok kitágulnak

Rhynophyma: „rezes orr”, amikor a rozácea összes tünete az orron jelenik meg

Mit tehetünk a tünetek enyhítése érdekében és mi az, amivel árthatunk?

Ha rozáceától szenvedsz, akkor bizony végtelennek tűnő harcnak érezheted a kipirulás és a piros foltok elfedéséért folytatott küzdelmet, ráadásul az érzékeny bőrhöz még gyakran száraz és viszkető érzés társul.

A két legfontosabb kulcsszó: nyugtatás és gyulladáscsökkentés, ezen kívül az érfalak, hajszálerek erősítése.

Tisztítás: a bőr letisztításátaz egy gyengéd, szappanmentes, nyugtató anyagokat tartalmazó kíméletes arctejjel végezzük. A pH visszaállítás során sose használjunk alkohol tartalmú tonikokat, amelyek irritálhatják az érzékeny bőrt. Az elhalt hámsejtek eltávolítását, a bőrmegújítást biologiai peelingekkel (fehérjebontó enzimeket tartalmaznak) vagy AHA-kat, PHA-t tartalmazó készítményt alkalmazzunk. Felejtsük el a szemcsés, erős bőrrradírt vagy agresszív arctisztító keféket, durva törölközőt.

Fényvédelem: Minden bőrtípusnál, de itt aztán különösen nagy figyelmet kell fordítani fényvédelemre. Kötelező tehát a lehetőleg bio minősítésű fizikai fényvédő (cink-oxid, titán-dioxid tartalmú), amely kifejezetten arcra kifejlesztett és megfelelő védelmet nyújt az UV-A és UV-B sugarak ellen is.

Hidratálás: A hidratáló bőrápolás célja a bőr védelmi rendszerének támogatása (hialuronsav, niacinamide, ceramidok, azelainsav, ázsiai centella, zöld tea, kamilla, K-, C-, E-, PP-vitaminok, Echinácia kivonat, Aloe vera, ligetszépeolaj), hiszen sok esetben az epidermisz barrier funkciójának zavara áll az érzékenység hátterében.
Ne használjunk mesterséges szín-, illatanyagokat és tartósítószert tartalmazó termékeket vagy komedogén anyagokkal készült kozmetikumokat. Természetesen az értágító hatóanyagok sem jöhetnek szóba (borsmenta, kámfor). De jó néhány élelmiszer, élvezeti cikk (fűszeres, csípős ételek, kávé és alkohol) tovább ronthat a meglévő tüneteken.

Smink: A rozáceás bőrt egy kevés zöldes árnyalatú és saját bőrszínű korrektor keverékével lehet eltüntetni. Lehetőleg bio sminktermékeket válasszunk, hogy ne terheljük tovább feleslegesen a bőrünket.

Extra tipp: Figyeljük meg, hogy mi okozza nálunk a legintenzívebb tüneteket és ez ellen próbáljunk meg tenni! Extrém hideg időjárás, szeles idő vagy szauna? Elcsépelt jó tanács, de próbáljuk csökkenteni a stresszt! Sokaknál a stressz hatására a legintenzívebb a kipirosodás, mivel megnő a szervezetben a stresszhormonok szintje, ami felpörgeti a faggyúmirigyek zsírtermelését és a gyulladásra való hajlamot.

Olvastad már?

Fotó: Getty Images