Díjjal támogatja a tehetséges női filmrendezőket a L’Oréal

2021. július 16.
A L'Oréal Paris a Lights On Women díj meghirdetésével támogatja a nők térnyerését a filmvásznakon is, így felkarolva a legtehetségesebb női filmrendezőket. A végső döntést Kate Winslet, a márka nagykövete, egyúttal a zsűri elnöke hozza majd meg.

A 74. cannes-i fesztivál alkalmából a párizsi L’Oréal bejelentette a Lights on Women díj elindítását, amely a cannes-i filmfesztivál rövidfilmes versenyével partnerségben a feltörekvő női filmeseknek nyújt elismerést. A győztest a cannes-i fesztivál rövidfilmverseny és a nemzetközi filmiskolák rövidfilmes programjaiból választják ki. A végső döntést pedig Kate Winslet – az Oscar-díjas színésznő, a L’Oréal Paris nagykövete, a zsűri elnöke – fogja meghozni és bejelenteni egy különleges díjátadó ünnepség keretében, a Jeune Cinéma gálavacsorán Cannes-ban július 16-án.

kate-winslet-film

Cél a filmipar jövőjének formálása

A L’Oréal Paris egyébként több mint 24 éve a cannes-i filmfesztivál hivatalos partnere, és jó ideje feminista márka hírében áll. Rendszeresen kiáll a nők egyenjogúsága mellett, különösképpen a film világában, kiváltságos kapcsolatának hála számos felkapott, tehetséges színésznővel. A L’Oréal Paris úgy látszik, most még határozottabb lepést tesz e téren, elindítva a női rövidfilmrendezők különdíját. A rövidfilmekre rugalmas formátumuknak és viszonylag alacsony költségvetési korlátjaiknak köszönhetően már régóta úgy tekintenek, mint a filmipar jövőjére. Ez a díj arra ösztönzi a tehetséges rendezőket, hogy folytassák kreatív ambícióikat, és a finanszírozásnak köszönhetően a nők képesek az általuk tapasztalt akadályok leküzdésére.

loreal-cannes-kate-winslet

„Ez az izgalmas együttműködés a L’Oréal Paris-val a természetes folytatása a Cannes és a szélesebb mozi közösség támogatásának” – mondta Thierry Frémaux, a Cannes Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója. „A Lights On Women díj egy lehetőséget kínál arra, hogy kitüntessünk egy arra érdemes alkotót, mindemellett igazodik a rövidfilmverseny és a nemzetközi filmiskolák rövidfilm programjainak szélesebb körű elkötelezettségéhez a holnap női tehetségeinek felismerése érdekében” – tette hozzá.

Fontos a nemek közötti egyenlőtlenség korrigálására a filmiparon belül

A nők alulreprezentáltsága a filmiparban fontos kérdés, 2019-ben Hollywoodban mindössze 10,7% volt a női filmrendezők aránya*. Ezenkívül a rövidfilmek mindössze 21,3% -át rendezték nők; és csupán 7 nőt jelöltek a legjobb rendező kategóriában az Oscar-gálán*. E számok fényében szembetűnő és sürgető az elfogultság csökkentése és a nemek közötti egyensúly megteremtésének szükségessége.

Egyedi elismerés, amely a kreativitást és a fejlődést ösztönzi

Az újonnan létrehozott Lights On Women díj nyertese akár 30 000 eurós pénzügyi támogatást is kaphat. Ez az egyedülálló elismerés lehetőséget kínál a győztesnek, hogy ismertebbé válhasson és részesévé válhasson a filmes tehetségek világának.

Olvastad már?

Fotó: Getty Images