Milyenek ma a kultikus horrorfilmek gyermekszereplői?

2020. október 20.
A kultikus horrorfilmek legrémisztőbb karakterei gyakran gyerekek, elég csak A hatodik érzék kisfiújára gondolni, akit Haley Joel Osment alakított, és könnyek között annyit mondott: „Halott embereket látok.” De hogy néznek ki ma, és mivel foglalkoznak a Ragyogás ikrei vagy éppen a Jelek furcsa kislánya?

Ahogy az sejthető volt, nem minden gyerekszínész maradt meg a filmezés mellett, de ennek nem feltétlenül az az oka, hogy a horrorfilmek elvették a kedvüket a színészszakmától. Ám vannak olyanok is, akik azóta szép karriert futottak be Hollywoodban.

Chloë Grace Moretz: A rettegés háza, A szem

horrorfilm-gyerekszereplo-chloe-moretz

Moretz nem csak horrorfilmekben szerepelt gyerekként, feltűnt A nevem Earl című sorozatban és a Született feleségekben is, ám felcseperedve sem szakadt el a horrorfilmektől: 2013-ban a Carrie remake-jében játszotta el a főszerepet. Legutóbb a Shadow in the Cloud című filmben szerepelt, illetve 2021-ben a Tom és Jerry című filmen fog dolgozni majd, amely a klasszikus rajzfilm adaptációja lesz, és azt mutatja be, amikor Tom és Jerry először találkoztak. Chloë Grace Moretz magánéletét igyekszik minél jobban távol tartani a nyilvánosságtól. 2014 és 2017 között se veled, se nélküled kapcsolatban voltak Brooklyn Beckhammel (aki azóta eljegyzett egy másik fiatal színésznőt, Nicola Peltz-et), Moretz pedig 2018 óta Kate Harrison modell a párja. 

Abigail Breslin: Jelek

horrorfilm-gyerekszereplo-abigail-breslin

A 10 éves kislány első filmszerepe volt 2002-ben a Jelek, amelyért azonnal jelölést kapott arra a díjra, amelyet az Amerikai Filmakadémia a legjobb gyermekszínésznek ítéli oda minden évben. Abigail Breslin maradt a színészetnél azóta is: feltűnt a Dirty Dancing 2017-es feldolgozásában, és horrorfilmekben is szerepelt: a Scream Queens – Gyilkos történet és a Zombieland 2. – A második lövés című produkciókban is játszott, ám ezekért nem kapott jelölést semmilyen díjra. 

Kirsten Dunst: Interjú a vámpírral

horrorfilm-gyerekszereplo-kirsten-dunst

Csupán 11 éves volt Kirsten Dunst, amikor Brad Pitt és Tom Cruise mellett szerepelt 1994-ben az azóta klasszikussá vált horrorfilmben, az Interjú a vámparralban. Innen egyenes út vezetett számára az egyre nagyobb szerepekhez. Egy évvel később játszott a Jumanjiban Robin Williams mellett, ám kétségtelenül az ikonikus Pókember-film a legismertebb mozija. De komolyabb vizekre is evezett – például az Egy makulátlan elme örök ragyogásával, ahol Jim Carrey és Kate Winslet partnere volt. Jelenleg a Thomas Savage regényéből készülő thrilleren, a The Power of Dogon dolgozik, amely várhatóan 2021-ben készül el. A színésznő férje Jesse Plemons színész, akivel egy kisfiuk született, a most kétéves Ennis Howard.

Haley Joel Osment: A hatodik érzék

horrorfilm-gyerekszereplo-osment

Az egyik legizgalmasabb, legmeglepőbb fordulatokat tartalmazó horrorfilm a filmtörténetben kétségtelenül A hatodik érzék. Haley Joel Osment 11 évesen játszotta el a főszerepet, és mondta el kultikussá vált mondatát: „Halott embereket látok.” Osment megmaradt a színészetnél, főként sorozatokban láthattuk – és láthatjuk jelenleg is. Játszott a Szilícium-völgyben és a The Boysban, valamint olyan Netflixes filmekben, mint például az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány című krimi. Jelenleg a Star Trek: Lower Decks című rajzfilm egyik karakterének adja hangját, valamint a Death of a Telemarketer és a Robot Chicken című filmekben játszik. Tavaly azt nyilatkozta a The Independentnek, hogy szerinte van egy olyan elvárás a gyerekszínészekkel szemben, hogy önsorsrontó magatartásmintákat mutassanak karrierük kezdete után, ám ő nem tapasztalt ilyet. „Úgy gondolom, sokkal több olyan történet van, ahol pozitív dolgokat tapasztaltak meg a filmekben dolgozó gyerekek, és nem ezt a klisét testesítik meg, ahogy felnőtté cseperednek. Nálam is ez volt a helyzet.”

Olvastad már?

Lisa és Louise Burns: Ragyogás

horrorfilm-gyerekszereplo-ragyogas

Stephen King 1977-es regényénél talán csak a könyvből forgatott film lett híresebb. A Burns-ikrek 10 évesek voltak, amikor 1980-ban a filmben eljátszották legendássá vált szerepüket. A testvérpár azonban nem maradt meg a színészi pályán: mindketten Londonban élnek, Lisa ügyvéd lett, Louise pedig kutatóként dolgozik. 

Daveigh Chase: A kör

horrorfim-gyerekszereplok-kor

Egészen éles váltás a Lilo és Stich után A kör Samarájának szerepe, pedig Daveigh Chase pont ebben a sorrendben működött közre a két produkcióban. A színésznő ma is aktív, a filmszerepek mellett a hangját is adja különböző rajzfilmekhez és videojátékokhoz. Szinkronizált a King of the Golden Sun című show-ban és a Let It Die című számítógépes játékban, filmes munkája pedig az American Romance-ban volt. 

Alex Vincent: Gyerekjáték

horrorfilm-gyerekszereplo-gyerekjatek

Csupán hatéves volt Alex Vincent, amikor a Chucky nevű baba az életére tört a Gyerekjáték című film forgatókönyve szerint. Nem okozott mély lelki sebeket a film a kis Alexben, mert a színész elvállalta az 1990-ben forgatott Gyerekjáték 2. egyik szerepét is. Aztán 1993 és 2008 között távol tartotta magát a filmezéstől, majd 2008-ban elvállalta a Dead Country című filmet, mielőtt megismételte volna leghíresebb szerepét. 2013-ban a Chucky átka, majd 2017-ben a Chucky kultusza című filmekben játszott. 

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images, IMDB