Nekiment a vízvonalra való sminkelésnek egy amerikai szemésznő a TikTokon

2021. augusztus 03.
Egy amerikai doktornő a TikTokon posztolt egy egészen meggyőző videót arról, melyek is a veszélyei a vízvonalra való sminkelésnek.
szem-smink-egeszseg

Dr. Brittani Carver-Schemper a TikTokos videóval nem titkoltan azt szeretné elérni, hogy azok akik gyakran nyúlnak szemceruza után, hogy a vízvonalukat kihúzzák vele, tisztában legyenek ennek lehetséges veszélyeivel. Szerinte ugyanis mindez akár el is tömítheti a szempillákhoz csatlakozó mirigyeket, (ez pedig akár szemhéjszéli gyulladást is okozhat) de használata akár szemszárazsághoz is vezethet.

A képsorokon keresztül az optikusnő arra próbálja rávenni több mint 200 ezres követőtáborát, hogy hagyjanak fel a szemceruza vízvonalon való alkalmazásával. Az észak-karolinai szemésznő a videóját, aki a felvételen még egy olyan pácienst is bemutat, akinek épp az eltömődött szemkörnyéki mirigyeit tisztítják ki, nem kevesebb, mint 13 millió nézték meg.

@bettervision

Why not to wear eyeliner on your waterline. #eyeliner #eyehealth #dryeye #eyes #meexplaining #optometrist #MGD #PepsiApplePieChallenge

♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

A szemhéj belső felszínén a mirigyeink normál esetben olajos váladékot termelnek, de a szemceruza bősz alkalmazása miatt ez akár lassan fogkrémszerűvé is válhat. Így járt Dr. Carver-Schemper páciense is, aki tinédzser kora óta sminkelt rendszeresen a belső vízvonalán. A 20 éve praktizáló doktornő elmondta, hogy oka van annak, amiért a szakemberek nem ajánlják ezen a területen a szemceruza bevetését. “Amikor ez az olajszerű textúra megváltozik, az azt jelenti, hogy valami eltömítette ezeket a mirigyeket, és nem termelnek egészséges könnyeket többé.” Márpedig, ha ennek az olajos textúrának a minősége romlik és a könnyeink nem egészségesek, az már szemszárazságot is okozhat, ami pedig befolyásolhatja a látást és kellemetlen érzetet okozhat a szemben.

szem-smink-egeszseg

“Sok olyan beteggel találkozunk, akik rendszeresen használnak szemceruzát a vízvonalukon, és szinte mindegyikőjüknél kialakult bizonyos fokú mirigykárosodás.“ – mesélt a cseppet sem rózsás tényekről és személyes tapasztalatairól a doktornő, aki azért hozzátette hogy a szemszárazság terén a mobiltelefon és az iPad sem túl kegyes hozzánk…

Hogy azért némi jó hírről is be számoljunk, biztató információk is vannak mindezzel kapcsolatban, amiről Marisa Garshick New-York-i bőrgyógyász számolt be az Insider magazinnak Dr. Brittani Carver-Schemper videója kapcsán. “Ma már léteznek olyan sminktermékek, amelyek kialakításánál a vízvonalon való használatot is figyelembe vették. Így, ha helyesen alkalmazzuk őket, kevésbé okozhatnak gondot.”

Forrás: Insider, Fotó: Unsplash

Láttad már?