Ne hagyd, hogy a sminked veszélybe sodorja a szemed!

2021. június 27.
Sminkelés közben számos olyan apró hibát véthetünk, amellyel árthatunk a szemünknek: ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni, ha védeni akarjuk a szemünk egészségét.

Elsősorban az okozhat problémát, hogy sminkelés közben apró baktériumok kerülhetnek a szembe. De az is előfordulhat, hogy egy óvatlan pillanatban megsértjük a szaruhártya hámrétegét, melynek gyógyulása kellemetlen, sokszor fájdalmas is lehet.

szem-smink-egeszseg-fertozes-tippek

10 tipp, hogy mire ügyeljünk sminkelés közben:

1. Sminkelés előtt mindig mossunk kezet!

2. A baktériumokkal való fertőződést a sminkeszközök rendszeres tisztításával tudjuk elkerülni. A púderecset például baci tenyészetté válhat, ha nem takarítjuk rendszeresen. A makacsabb festékeket alkoholtartalmú tisztítószerrel lehet kiszedni az ecsetekből, a kevésbé ellenálló szennyeződéseket azonban samponnal is el tudjuk távolítani. Az alapozó-, pirosító- és szemhéjecsetek tisztítását naponta érdemes elvégezni.

3. Vízvonalra (a szemhéj alsó és felső belső vonala a szempillák tövében) ne rakjunk sminket, mert eltömődhetnek és begyulladhatnak a könnyünk olajos rétegét termelő mirigyek.

4. Ne használjunk lejárt termékeket! A szempillaspirált szükséges a leggyakrabban cserélni. Mindössze két-három hónapig őrzi meg a szavatosságát.

5. Arra is kínosan ügyeljünk, hogy a sminkecsetünkön ne osztozzunk senkivel! Egy gyors púderezésre kölcsönadott ecsettől is fertőzést kaphatunk mi is, és az is, aki kölcsönkérte.

6. A sminket ne hagyjuk fenn éjszakára! Egyrészt az arcbőrünknek sem teszünk jót, ha este nem távolítjuk el a sminket, másrészt az éjszakára fennhagyott szemfesték könnyen bekerülhet a szembe, és gyulladást, irritációt okozhat.

7. Ne sminkeljünk mozgó járműben! Nem is gondolnánk, de szemsérülés abból adódóan is történhet, hogy autóban sminkelünk, még akkor is, ha épp az anyósülésen ülünk. Egy hirtelen fékezés következtében ugyanis a szemceruza vagy a szempillaspirál megszúrhatja, és felsértheti a szem felszínét.

8. Amikor porállagú sminket használunk, csukjuk be a sminkelendő szemet, hogy a porszemek ne szóródhassanak bele!

9. Tartsunk magunknál tartósítószer-mentes műkönnyet! Ha a nap során, smink korrekció közben porszem kerülne a szemünkbe, műkönnyel könnyedén el tudjuk azt távolítani anélkül, hogy a festéket elmaszatolnánk. Az esti sminklemosás után is érdemes egy kis műkönnyel átmosni a szemfelszínt.

10. Mindig sminkelés előtt rakjuk be a kontaktlencsét, így elkerülhetjük, hogy az bekoszolódjon, vagy festék kerüljön alá, ami utána folyamatos szúró érzést, vagy akár szemgyulladást is okozhat!

„Ha mégis bekövetkezne valamilyen smink baleset, ami veszélyezteti szemünk egészségét, forduljunk szemészhez, hogy megelőzzük a súlyosabb problémát” – javasolja dr. Lendvai Zsanett szemész szakorvos.

Fotó: Unsplash.com Forrás: Budai Szemészeti Központ

Olvass tovább!